Kako su u staroj Atini postupali sa bogatim ljudima...

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.139

EFIKASNO I PRIMENJIVO I DANAS!

Grčka

Prvo demokratsko uređenje formirano je u Atini i kao takvo je u istoriji poznato kao svetli primer upravljanja državom.
Iako je po mnogo čemu ova "demokratija" različita od onoga što danas podrazumevamo pod tim pojmom, bilo je u
njoj i nekih običaja na kojima savremeno društvo može samo da joj zavidi.

Atinsko shvatanje demokratije iz perspektive savremene državne uprave izgleda neverovatno čudno, ali ima i običaja
iz kojih bismo mogli da učimo.

Uzmimo na primer, ideju poreza.

On zapravo – nije postojao! Bar, ne za sve!

Građani, državi u normalnim okolnostima ne bi davali novac.
Glavni izvor prihoda bila je carina, a oporezivani su isključivo stranci i najbogatiji građani Atine.

Najpre je državni budžet bio servisiran od strane 1200 najbogatijih ljudi, da bi kasnije njihov broj
bio sveden na 300.

Za mnoge od njih, bila je čast da finansiraju svoju državu, a neki su to radili zbog prestiža i društvenog ugleda.

Ovo “dobrovoljno oporezivanje” zvalo se “liturgija”.
Ta reč, koju danas uglavnom povezujemo sa crkvenim bogosluženjem, zapravo označava “javnu službu” ili “rad za narod”.

U slučaju da je Atini bilo potrebno sređivanje ili zidanje nekog novog objekta, država je pozivala najbogatije.

Od njih se očekivalo ne samo da plate troškove, nego i da nadziru radove.

Biti ktitor bila je velika čast, pa su mnogi davali i više nego što se tražilo kako bi se istakli ne samo među običnim narodom,
nego i među elitom.

Jedni su dobrovoljno pomagali, druge je država primoravala.

Bogati Atinjani koji nisu želeli da učestvuju rizikovali su javni linč i progon.

Mnoge građevine u antičkoj Grčki su nastale na ovaj način.

Radove na Akropolju, a sumnja se i sam Partenon, takođe su finansirali bogati Grci.

:heart2: :heart2: :heart2:

Znači ipak nije bilo baš dobrovoljno.

To već ima smisla jer nije realno da su ljudi onda bili humaniji i svesniji nego danas.
Mada, nije i da su danas nešto savesni.
U svakom zitu ima kukolja, ali interesantno je sto je ovo nesto najblize viziji utopije. ;)
Neverovatno, jer kad Tomas Mur pise o istoj u srednjem veku, sve nosi predznak futuristickog vidjenja stvari...
Cak i kada Platon o tome diskutuje u svojoj Drzavi tokom same antike, imas osecaj o neposrednoj izvodljivosti takve zamisli,
kao da je rec o prezentu (sadasnjosti) ili stanju neposredno bliskom buducem... :)
Stoga, zaista je misterija nacin na koji su zapravo prosla, anticka drustva bliza stanju Utopije negoli sva moderna, iz cijeg stanja su umetnici
cesto crpeli vizije antiutopije....

U svakom zitu ima kukolja, ali interesantno je sto je ovo nesto najblize viziji utopije. ;)
Neverovatno, jer kad Tomas Mur pise o istoj u srednjem veku, sve nosi predznak futuristickog vidjenja stvari...
Cak i kada Platon o tome diskutuje u svojoj Drzavi tokom same antike, imas osecaj o neposrednoj izvodljivosti takve zamisli,
kao da je rec o prezentu (sadasnjosti) ili stanju neposredno bliskom buducem... :)
Stoga, zaista je misterija nacin na koji su zapravo prosla, anticka drustva bliza stanju Utopije negoli sva moderna, iz cijeg stanja su umetnici
cesto crpeli vizije antiutopije....
Iskreno, nisam čitala. Razmišljam ovako, napamet, poznajući sad svet. A i pravo da ti kažem, ne verujem ni njima sto posto, ne zato što mislim da lažu nego zato što su ljudi užasno sujetni, nesamokritični i licemerni, čak i kad su obrazovani, i kao kulturni, pa je veoma moguće da su mnogo toga prećutali ili im nije bilo bitno jer sto batina po tuđoj grbači ili ko šiša robove, to nisu ljudi...
Misliš da je taj lik koga su prognali i javno linčovali kukolj ili su kukolj oni koji bi mu presudili?

Poslednja izmena od moderatora:
Iskreno, nisam čitala. Razmišljam ovako, napamet, poznajući sad svet. A i pravo da ti kažem, ne verujem ni njima sto posto, ne zato što mislim da lažu nego zato što su ljudi užasno sujetni, nesamokritični i licemerni, čak i kad su obrazovani, i kao kulturni, pa je veoma moguće da su mnogo toga prećutali ili im nije bilo bitno jer sto batina po tuđoj grbači ili ko šiša robove, to nisu ljudi...
Misliš da je taj lik koga su prognali i javno linčovali kukolj ili su kukolj oni koji bi mu presudili?
Pa ja sam mislio da je rec o rukovodiocima, koji su kod Platona odgovorni sloj najsavesnijih za javno dobro, filozofima..medju njima ne bi smelo biti kukolja. :p
Kada bi oni bili suprotnost toga, tj. kukolj, drzava bi propadala, i zapravo bi se stvorila suprotnost utopiji - antiutopija.... :cool:
Robovi su bili tamo iskljuceni iz te formule, jer se podrazumevalo Opste dobro, te valjda ako je svima dobro onda ce tako biti i robovima, odn. ne bi ih cekalo nista drasticnije sem sudbine roba/pomagaca u jednom imucnome i uredjenome drustvu...te bi i sami imali bolji standard.
Ali svakako kapiram sta si htela reci: rob je rob u kakvim god uslovima...:cool: Van bilo kakve filozofije, stoji svedocanstvo o antickom robovlasnickom sistemu.
P.S. Svaka njegova slicnost sa savremenim drustvom je zlonamerna i tendenciozna... :mrgreen: :cool:
P.P.S. Na kog tacno lika kojeg su proganjali mislis, da li na Sokrata...?

Pa ja sam mislio da je rec o rukovodiocima, koji su kod Platona odgovorni sloj najsavesnijih za javno dobro, filozofima..medju njima ne bi smelo biti kukolja. :p
Kada bi oni bili suprotnost toga, tj. kukolj, drzava bi propadala, i zapravo bi se stvorila suprotnost utopiji - antiutopija.... :cool:
Robovi su bili tamo iskljuceni iz te formule, jer se podrazumevalo Opste dobro, te valjda ako je svima dobro onda ce tako biti i robovima, odn. ne bi ih cekalo nista drasticnije sem sudbine roba/pomagaca u jednom imucnome i uredjenome drustvu...te bi i sami imali bolji standard.
Ali svakako kapiram sta si htela reci: rob je rob u kakvim god uslovima...:cool: Van bilo kakve filozofije, stoji svedocanstvo o antickom robovlasnickom sistemu.
P.S. Svaka njegova slicnost sa savremenim drustvom je zlonamerna i tendenciozna... :mrgreen: :cool:
Možda ako su imali neki način kojim bi uočili i isključili narcise i psihopate iz sistema. Jer oni su to zlo koje sve zatruje i uništi. A ljudi grabljivi i glupi dozvoljavaju da budu izmanipulisani.

P.P.S. Na kog tacno lika kojeg su proganjali mislis, da li na Sokrata...?
Mislila sam na ovakvog nekog lika koji bi se suprotstavio odluci veća.
Bogati Atinjani koji nisu želeli da učestvuju rizikovali su javni linč i progon.
Meni ovo ukazuje da se iz te demokratije ipak krilo nasilje većine. Samo se iz nekih sentimentalno romantično optimističkih pobuda to ne ističe. Jbg, skeptik sam.

Back