kako ste doživeli (prvo?)pijanstvo svoje dece

cikcak

Primećen član
Poruka
698
Tipična situacija je da imate tinejdžera i on/ona se jednog jutra/večeri/dana vrati kući sa manje ili više primetnim znakovima pijanstva.
Kako je bilo ? Kako ste se osetili u toj situaciji ? Šta ste uradili ?

U stvari , najviše me zanima kako ste se osetili, kakve su vam emocije u tom trenutku ?

Ali pitanje važi i ako je vaše "dete" starije, u svojim 20-tim, ili čak 30-tim, a situacija je da ga/je prvi put vidite sa znakovima pijanstva.

Ako se to već dogodilo, kako je prošlo ?
Ako se još nije dogodilo, kako se nadate da ćete reagovati ?
Ako je tinejdžerstvo vašeg deteta već poodmaklo, a vi ga/je nikada niste primetili da pije, da li mislite da ne pije ili da dobro krije ?

Možda bi ovo pitanje moglo da se proširi i na situaciju sa duvanom ili travom ili sveprisutnim "tableticama" , ali samo ako neko ima iskustvo sa tim i želi da napiše o tome.

kako...ja sam bila presrecna shto je ziv...msm bila koma,zavrshio u Urgentnom..a mm i ja celu noc probdeli pored kreveta...njemu je to bila shkola,sada popije po neko pivo i kontrolise se...decko je sportista i ne treba da pije uopshte,ali ajd po malo moze:roll:

Isto tako je svojevremeno prosao moj ortak, kao tinejdzer se napio na novogodisnjoj zurci, otrovao se alkoholom, zavrsio u Urgentnom... Kad je dosao sebi video je okolo da je sve belo, da je u bolnickoj sobi, u ruci mu je bila igla preko koje je primao infuziju i to ga je preseklo, pomislio je "ne secam se da smo i to radili"... A kada je u sobu usla keva i zaplakala... haos...

Tipična situacija je da imate tinejdžera i on/ona se jednog jutra/večeri/dana vrati kući sa manje ili više primetnim znakovima pijanstva.
Kako je bilo ? Kako ste se osetili u toj situaciji ? Šta ste uradili ?

U stvari , najviše me zanima kako ste se osetili, kakve su vam emocije u tom trenutku ?

Ali pitanje važi i ako je vaše "dete" starije, u svojim 20-tim, ili čak 30-tim, a situacija je da ga/je prvi put vidite sa znakovima pijanstva.

Ako se to već dogodilo, kako je prošlo ?
Ako se još nije dogodilo, kako se nadate da ćete reagovati ?
Ako je tinejdžerstvo vašeg deteta već poodmaklo, a vi ga/je nikada niste primetili da pije, da li mislite da ne pije ili da dobro krije ?

Možda bi ovo pitanje moglo da se proširi i na situaciju sa duvanom ili travom ili sveprisutnim "tableticama" , ali samo ako neko ima iskustvo sa tim i želi da napiše o tome.

...imala sam jaku zelju da ih samaram i samaram, sto sam u jednom momentu i uradila, al' je pukao samo jedan samar,
a onda sam shvatila da je sve uzalud, da ne mogu tog trenutka nista da promenim, smestila sam je na spavanje i ostavila
sve za sutra dan....

...pricati i pricati, pomaze, ali kad krenu izlasci uglavnom svi piju tako da je to skoro ne moguce zabraniti, ali vremenom
odrastu i shvate da i ako popijes pice ili dva ne moras da se napijes....

...a moj se osecaj nije promenio, veliki sam protivnik alkohola...sto se mene tice bilo bi idealno da ga zabrane, osim u
lekovite svrhe, mada cuh nedavno da se ni za to vise ne preporucuje...eto toliko od mene na ovu temu...

Isto tako je svojevremeno prosao moj ortak, kao tinejdzer se napio na novogodisnjoj zurci, otrovao se alkoholom, zavrsio u Urgentnom... Kad je dosao sebi video je okolo da je sve belo, da je u bolnickoj sobi, u ruci mu je bila igla preko koje je primao infuziju i to ga je preseklo, pomislio je "ne secam se da smo i to radili"... A kada je u sobu usla keva i zaplakala... haos...
da i sa nashim sinom tako bilo...uzas...ali u tom haosu ja sam rekla u sebi ,hvala bogu da je ziv...a poshto svako zlo ima dobru stranu,seti se on toga i samo koluta ocima...a neki lik koji je tamo bio u nocnopj smeni mu je rekao...pa ko uvece pije kao bik,ujutru se probudi kao krava:cool:

Prve tinejdzerske bubice mladjeg sina su me zaista lomile a onda sam naucila lekciju i sad se skoro pa radujem svakom njihovom novom iskustvu pa cak i ne mnogo lepom, razred vise u skoli zivota. Ono sto bih tesko prezivljavala to je da se ponavljaju lose stvari koje se probaju iz radoznalosti a ostanu iz navike. Na srecu mislim da toga nece biti.

:zcepanje: mene je moj sin, koji je tek napunio 13 pitao kad mu je vreme da pocne da pije alkohol....jedva smo sa kole presli na koktu, ipak je mnogo zdravija, voli dete gluposti da trpa u sebe pa moram po malo da popustim ali za alkohol sam ga dirnula gde mu je bitno....rekla sam mu da je vreme kad prestane da raste jer do tada moze da mu uspori rast i razvoj, da je stetno kao i cigare, ciji je on veliki protivnik....

Mislim da su moji shvatili par puta da sam mamurna, nije baš da sam im se ikad predstavljala pijana niti su morali da mi otključavaju vrata i unose u krevet... oni baš retko piju tako da nisam sigurna ni da li umeju da prepoznaju pijanog čoveka :neutral: ili razlikuju pijanog od pripitog.
Brata su hvatali par puta za redom kako pegla u kupatilu, osim par zabrinutih pogleda ni njega nisu nešto maltretirali za to, a i prošla ga je ta faza odavno...
Mislim da bi mi prvi put bilo smešno da vidim svoje dete u tom stanju ako je, podrazumevano, prešlo neke godine (12-u :roll: ), ako bi se to nastavilo učestalo kanda bi sledili neki neprijatni razgovori.

Poslednja izmena:

Back