Kako smo nastali?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1.Cujes ortak, to sto si ti moderator, hmm, i'm not scared... Idi glumi ludilo na temi za penzionere...

2.JA VIDEO, dakle primio culima slicnim vasim, znate ono VID, SLUH, eeee bas to!!! I ako vi to nazivate jeftinim madjonicarskim trikom, pa mi momci ovde nemamo o cemu vise da debatujemo, JER MI VERUJTE DA CEMO RELATIVIZMOM STICI SAMO U JEDNU POZICIJU. STOGA, AKO STE RASPOLOZENI DA OBORITE VIDEO SNIMAK, I TO NE IZ JEDNE GODINE NEGO IZ 3 KOJE SAM JA VIDEO, SLOBODNO... OBORICU SVE STO POMISLITE A KAMOLI NAPISETE... Teorija zavere, e to vam je draze nego BOG.

ALI AKO OSPORITE MATERIJALNE DOKAZE, OPIPLJIVE I VIDLJIVE, STVARNO NEMAMO O CEMU DA PRICAMO, SVE STO STE REKLI JE U TOM SLUCAJU BLEBETANJE I IDOTLUK....

E SAD, STO SE TICE MOG VEROVANJA U STVAR KOJU SAM GLEDAO, I ZA KOJU SAM NASAO PISANE IZVORE, SLUSAO SVEDOCENJA LJUDI, MOJE VEROVANJE U TO NIJE BITNO, BITNO JE DA JE TAJ DOGADJAJ SA PALJENJEM SVECA ISTINIT, A VI SKEPTICI SKOCITE U VODU DA BI VIDELI DA JE MOKRA...

STOGA, MOLIM DA NASTAVIMO DA SE PONASAMO KAO FINA GOSPODA, I SAKRIJTE TO STO VAS ISTINA BOLI, POCINJETE DA SE BLAMIRATE I BRUKATE... PA NA KOM OSNOVU VODIMO POLEMIKU BEZ IKAKVOG POVERENJA JEDNI U DRUGE???

Bog i ako postoji, nema veze ni sa jednom verom, a još manje sa pričama iz raznoraznih knjiga i predanjima koje su prenosili oni sa vlasti da bi dali neukim masama razlog da razmisle pre nego što zatraže komad hleba.

jomini:
Bog i ako postoji, nema veze ni sa jednom verom, a još manje sa pričama iz raznoraznih knjiga i predanjima koje su prenosili oni sa vlasti da bi dali neukim masama razlog da razmisle pre nego što zatraže komad hleba.

uh uh :)
nemoj da nasedas :)
sad ce da kazu kako je isus jedini bog, ili njegov glasnik ili sta god hoce, i kako je hriscanstvo jedina ispravna religija :):)

oi_ilija:
ESTOGA, MOLIM DA NASTAVIMO DA SE PONASAMO KAO FINA GOSPODA, I SAKRIJTE TO STO VAS ISTINA BOLI, POCINJETE DA SE BLAMIRATE I BRUKATE... PA NA KOM OSNOVU VODIMO POLEMIKU BEZ IKAKVOG POVERENJA JEDNI U DRUGE???
Ovde se jedino ti ne ponašaš kao fini gospodin, nego upravo kao ovo drugo što si rekao. Prelestio si se i pogordio, pa bi najbolje bilo da prekineš dalju diskusiju. (Inače ću i ja početi da verujem u priču o, ovde ozloglašenim, pricherima).

Obersturmfuehrer:
uh uh :)
nemoj da nasedas :)
sad ce da kazu kako je isus jedini bog, ili njegov glasnik ili sta god hoce, i kako je hriscanstvo jedina ispravna religija :):)
Kad sam napisao Bog, mislio sam na stvari koje se dešavaju, a još ih ne razumemo... Nikako na neko biće ili išta slično. Neki vid energije npr... Ma.... :roll:

jomini:

Filosofski stav: "Bog cak i ako ne postoji, treba ga izmislitit" radi ocuvanja poretka...i odrzanja mira...

Vi verujete svojim culima, verujete neprikosnovenoj nauci, verujete svom (ne)razumu...
Ja verujem svojim culima, vise od 80% verujem nauci, verujem svom (ne)razumu
ALI JE MOJ UM IZNAD SVEGA JER MOJ UM VERUJE U BOGA. MOJ UM VERUJE U METAFIZIKU. Moj um veruje u: Besmrtnost duse, Boga, Jedinstvo sveta, Slobodu...

Um je visi od razuma, um je siri pojam od razuma. E tu se mi kljucno razlikujemo...

jomini:
Bog ima veze sa svakom verom i sa svakim čovekom. Bog se, preko mozga, neprestano obraća svima u želji da ljudi uvide Njegove namere i uspostave komunikaciju sa Njim, jer je to od vtalnog interesa za svakog čoveka. Potpuno je razumljivo zašto ateisitima priče vernika deluju kao fantaziranje ili umišljanje, zbog čega im pripisuju zaglupljenost. Razum čovekov je jako ograničen. Uz to, vera tvrdi da sva znanja do kojih čovek dođe oslanjajući se isključivo na vlastiti razum, moraju biti pogrešna.

@Ristob
To da vera ne tvrdi... Vec "apologeticari" pre 18 vekova dolaze do nepobitnih tvrdnji... Razum je u sukobu sa samim sobom. Sve filosofske skole su dolazile do "univerzalnih" istina, koje su naravno bile u sukobu jedne sa drugim. A Filosofija je vrhunac razuma. Tertulijan i Avgusti najbolje to kazu.... Inace, Tvorac mora postojati, sve je u ovom nasem propadljivom svetu bazirano na tom principu...Tvorac, stvoren... I sve tako unazad do Boga, ne stvorenog, ne nastalog...vecno prisutnog...

@jomini
Ne o manjku razuma vec o neverovanju u UM. Pogledajte malo filosofiju, zapadnjaci uglavnom kazu da je UM ne prihvatljiv ili pak, oni koju bolje obradili isti kazu da je za sferu UM-a potrebna vera...
A ista ta vera nam je potrebna i da bi verovali u SPOLJNI SVET. Jedino sto je sigurno tacno je "corgito ergo sung" = "mislim dakle postojim" to je jedini istinski zakljucak razuma, sve ostalo pociva na VEROVANJU a to je vec svera UM-a, koji je visi od razuma...

A filosofija je VRHUNAC RAZUMA, jedna velika dogma zapravo, koja se moze razbiti u 1.000.000 dogmica... I vrunac filosfije, po velikom Hegelu ce se ostvariti u SAVRSENOJ PROSVECENOJ NEMACKOJ DRZAVi...EGOIZAM... Pa se neko onda zapita otkud Nemci pokrenuse 2 svetska rata??? Hmpf, pa ovaj... Zato sto ih je razum digao u visine, osilili se, otimali i ubijali bez pravde, a GDE NEMA PRAVDE TU NEMA NI BOGA, ali je brzo sve doslo na svoje... Filosofija je evolutivna, i puna cvorova, slepih ulica... Filosofija je nauka koja ima svrhu u samoj sebi...

ristob:
Uz to, vera tvrdi da sva znanja do kojih čovek dođe oslanjajući se isključivo na vlastiti razum, moraju biti pogrešna.

ti si toliko indoktriniran tom tvojom slepom verom da ja nemam reci....da li ti vidis dalje od svog popa, biblije ili neceg drugog?
da li ti znas da su tvoje reci istovetne recima najgorih sekti koje unistavaju citave porodice svoj zatupljenoscu i svojom zeljom i gramzivoscu za materijalnim dobrima....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back