Kako smanjiti velicinu stranice u kojoj je galerija?

Probao sam da otvorim ali mi se toliko vuklo da sam prekinuo, a to je los znak :D
A kako optimizovati galeriju, prosto i jednostavno, smanji kvalitet i velicinu slika.
Tebi ne trebaju slike vece od 1400px u sirini, mozda je i to mnogo.

Lepo sliku u Photoshop> Save for Web, kvalitet na high stavis, sirinu 1400px ili 1200px, sacuvas, pa onda tako za svaku.
To je malo dosadno za svaku sliku da radis, zato ti ja preporucujem FastStone Resizer sa kojim mozes da smanjujes, preimenujes, menjas kvalitet slika, i to vise slika odjednom.

Program je malo konfuzan da se naviknes, ali nadji neke bezveze slike, probaj par puta, za 10-20 min ces 100% provaliti kako radi.
Ako ti je to frka, Photoshop pa jednu po jednu rucno optimizuj. :)

Sad sam pogledao malo galeriju, tebi je jedna slika 2.4MB sto je zaista previse. Velicina slike kada se otvori ti je 700px obicno, a ti si uplodovao originalne od 3000x2000 ili koliko vec rezolucije. Bacas mnogo resursa na ovo.
Lepo smanji slike na velicinu 700px (width) eventualno kvalitet i uzivaj.

Jos jedna stvar, mada ovo ti nije hitno.
Ove male slicice koje kliknes za veliku sliku, nisam proveravao ali cini mi se da si linkovao veliku sliku, tj. u punoj velicini.
To se obicno radi malo drugacije, napravis slicicu (tj. thumbnail), lupam sada, 150x150px i onda napravis script (ili nadjes neki, ne znam neki dobar za to, Lighbox ili slicni) da kada kliknes tu malu sliku on ti ucita veliku, a ne da ucitavas sve velike odjednom kao sto sada mislim da radi.

Poslednja izmena:

Back