Kako slavu obelezavate vi a kako vasi matorci ilivam nekad i sad?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slavu obiljezavamo na dan slave.Gleda se naravno da li je posna ili mrsna.Nemamo mnogo gostiju.Spremi se dobar rucak +,meze ,kolaci.Ali najvaznije je da se ima hljeb krsni (slavski kolac) zito(koljivo) i svijeca.Posto nemamo nekog izrazito "jakog i uglednog" gosta slavski obred obavimo u crkvi sa svestenikom.
Ovo je najvaznije.Sve ostalo u vezi hrane i dolaska gostiju je po zelji i mogucnosti.
Obiljezavanje uoci slave kao i drugi i treci dan slave se praktikuju u domacinstvima koja se nisu preselila sa rodnog ognjista i nisu im se preselili rodbina i prijatelji.Kod ostalih tu ima promjena.
Ali najvaznije je da se slava ne odbaci jer to je izvorno srpski visevjekovni obicaj i tradicija a i dobiva se zastita tog sveca.....

То су они што кукају да немају леба да једу а слава кошта к'о три плате.

Takvima je slava izgovor za prezderavanje. Nije njima do slave i vere.

Ja nisam vernik. Nisam ni krstena :lol: Ali uvek ispostujem tudje, kako vaspitanje i nalaze. Medjutim, muka mi je od tih laznih vernika kojima je to sve paravan za zlodela. A najvise je takvih.

Moja baka je Sremica. I deda je dosao u Vojvodinu, postujuci onu "Odande si odakle ti je zena" :lol: I obelezavao je svoju slavu, ali je baka i za svoju devojacku pravila rucak i okupljala malo ljudi. Kada je Sremcima obican nedeljni rucak: supa, sos i meso, sarma ili punjena paprika ili podvarak,..., peceno meso i krompir ili pohovano i pire, kolaci ( ali ne bilo koji nego malo svecanijei, sveti dan nedelja :lol: ) pa na kraju jos i lubenica :zcepanje: onda mozes misliti kakve su im slave. I to mi je smesno jer su kao vernici a ne prave posne slave ako padnu u sredu ili petak, niti za vreme posta. A kada poste, ne poste skromno da stvarno poste, nego reda radi pa se umaste saranom. Nije ni cudo sto im vazi- lepa pa debela. Zato, kada mi baka kaze da sam OK znam da moram na dijetu :lol: Oni kao da zive da bi jeli.

Nemam nista protiv neke istinske potrebe da se sve to ispostuje. Ali mi onda uz to ide i neka skromnost a ne bahacenje i postovanje na nacin kako stomaku tj. culu ukusa odgovara.

Moja mama je vernik.nosi zito i kolac na liturgiju.tata nije vernik,al kao i mi postuje nju pa se na taj dan ponasamo i jedemo kako ona kaze
Obelezava se njena devojacka,sv nikola,uvek posna i slava porodice moga oca sv jovan.kako padne,nekad mrsna,nekad posna
Uvek samo najuza porodica.
Sutra njima dodju prijatelji iz skole
Ja ni na koji nacin ne obelezavam,ali kad moje majke ne bude sigurno cu zamesiti kolac i napraviti zito i otici u crkvu.i rucak sa porodicom.da se ne zaboravi ona i njen trud i ako ima sanse da gleda od gore,da bude sretna

Нама је слава Свети Јован.
Мој отац је најстарији од све деце, а сва браћа и сестре су му живи и дођу на салаш са својом децом, као и ја и обе сестре.
Ћале за тај дан ујутро позове свештеника који свети водицу, слави се један дан и поред већ наведених позове и оба радника с њиховим породицама, цигу који је православац и Ферику који, јел те очигледно није, али се не устеже.
Неки пут дође комшија салашар са женом, с друге стране друма, ако су на салашу.

Back