Kako se uči i zašto je važno biti tolerantan?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
TEMA.jpg

Ljudi se ne rađaju tolerantni ili netolerantni, to je nešto što se razvija i uči. Samim tim, puno se može učiniti da dete izraste u osobu koja će znati da poštuje različitosti.

Kada se pomene reč tolerancija, najčešće se misli na prihvatanje i uvažavanje tudjih stavova, mišljenja ili ponašanja. Medjutim, ako se pogleda izvorno značenje ove reči, dolazimo da toga da prevodom sa grčkog na naš jezik, tolerisati zapravo znači trpeti. Na osnovu ovoga, moglo bi se zaključiti da svaka tolerantna osoba je žrtva koja podnosi različite napore tolerišući druge i njihove stavove, a možda je mnogo ispravnije toleranciju povezati sa prihvatanjem i poštovanjem drugih ljudi?!

Odrasli ljudi u zavisnosti od svog porodičnog, sociološkog i kulturološkog okvira naučeni su različitom stepenu tolerancije. Budući da je tolerantnost visoko postavljena na skali društvenih vrednosti, ona ima i direktan uticaj na način i kvalitet nečijeg života. Kako se tolerantnost uglavnom odnosi na interakcije u medjuljudskim odnosima u kojima se ljudi većinom trude da budu kulturni i predusretljivi, može se pretpostaviti da u takvim razmenama svaki pojedinac mora uključiti izvestan stepen samokontrole koji će omogućiti da čak i kada mu se odredjena ponašanja ne dopadaju ili se sa njima ne slaže, istrpi i sačeka povoljniji trenutak za sebe.

Nastavak na sajtu https://psylancer.com/psiholoske-teme-sr/kako-se-uci-i-zasto-je-vazno-biti-tolerantan/

Da li ste tolerantni?

Šta mislite, da li je toleranancija zaista žrtvovanje?

Forum je dobar za vezbanje tolerancije, jer ovde ima puno razlicitih karaktera, po meni sagovornika treba saslusati i ako se ne slazemo, kulturno treba ulaziti u neku diskusiju ali i argumentovano bez vredjanja i omalovazavanja.Nije na odmet i ubaciti i salu povremeno pa cak i kad je ozbiljnija diskusija u pitanju, pricam za ozbiljne teme ne ove spamerske kojih je pun forum.

Tolerancija se ucci.
Ja sam naucen da se uvek pred svima povlacim i da sve trpim.
Spasila me samo moja urodjena prgavost.
Inacce bih sigurno imao ogromnih problema u zivotu.
Jeste mi jezzicina takodjhe napravila problema...ali cajnik je pustio paru...
sve posle toga je lakse.
A da li sam posle svega tolerantab ipak ne znam,...
morao bi neko drugi to da kaze ko je u kontaktu sa mnom.

Tolerancija se ucci.
sve posle toga je lakse.
Da, tako je najbolje , ne mozemo sebe bas realno sagledati.

Tolerancija se ucci.
sve posle toga je lakse.
Dođi na religiju da te ocenim. :cistinaocare:Tamo ako preživiš dva dana
a da ne opsuješ nikoga, desetka.
Ne trpim ništa. Ili razumem ili ne razumem. Ne znam ni šta bih
trpela, kad me niko ne dira.

Dođi na religiju da te ocenim. :cistinaocare:Tamo ako preživiš dva dana
a da ne opsuješ nikoga, desetka.
Ne trpim ništa. Ili razumem ili ne razumem. Ne znam ni šta bih
trpela, kad me niko ne dira.
Bio sam nekada tamo.
Video sam dve stvari
da sam tolerantniji nego sto sam mislio
kao i da je ono gomila bilmeza i idiota uz cast izuzecima.

Forum je dobar za vezbanje tolerancije, jer ovde ima puno razlicitih karaktera, po meni sagovornika treba saslusati i ako se ne slazemo, kulturno treba ulaziti u neku diskusiju ali i argumentovano bez vredjanja i omalovazavanja.Nije na odmet i ubaciti i salu povremeno pa cak i kad je ozbiljnija diskusija u pitanju, pricam za ozbiljne teme ne ove spamerske kojih je pun forum.
Forum nije dobro mesto za vezbanje tolerancije, vec indeferentnosti .
To je velika razlika, zabole me tuki i bas me zanima kako razmisljas su nebo i zemlja....
Pojavno je ono sto je najbitnije Srbima i na tom su povrsnom estetskom da ga tako nazovem nivou i onda je to to , maksimum....
Ili si tolerantan na forumski nacin ili si netolerantan na forumski nacin....cisti pozeraj...
Ali u oba slucaja nema skoro nikakve veze sa tolerantnosti...osim u tom formalnom smislu.....a to je tako tanko i kratkotrajno...

Da li volite takvu toleranciju, , kazete da volite, ali to je ta vrsta tolerancije kod koje znate da cim se desi da ne parkirate idealno , ebace vam sve po spisku i zvati policiju....ili izgrebati kola...
Ebiga bili ste bezobrazni , a zurili ste kuci bas u tom trenutku i za pola sata je nestalo razloga za nepodnosenje, ali dockan..

Ali svi ste manje vise takvi slicni pa vam onda tesko ne pada takvo okruzenje i definisanje pojma tolerancija...
Ima stvarno osoba koje umeju da pitaju , umeju da ne srljaju , umeju da budu pune razumevanja a da ne povezuju to sa kulturom bon ton ophodjenja, da tako nazovem tu primitivnu kategoriju koja je strasno bitna....da bi se trljao nos drugima i dobili laki poeni za kao neku vrednost..

Bio sam nekada tamo.
Video sam dve stvari
da sam tolerantniji nego sto sam mislio
kao i da je ono gomila bilmeza i idiota uz cast izuzecima.
Dobro mi smo tamo posebni i ne može svako da nas razume.. :flert:

Al stvarno, kad nešto ne razumem, onda ne razumem. Evo skoro smo
pričali o onim dženderima. Pokušavam da razumem i kad budem razumela
biće ok. Da se pravim da mi je nešto ok, kad ne razumem, to mi je bez
smisla.

Dobro mi smo tamo posebni i ne može svako da nas razume.. :flert:

Al stvarno, kad nešto ne razumem, onda ne razumem. Evo skoro smo
pričali o onim dženderima. Pokušavam da razumem i kad budem razumela
biće ok. Da se pravim da mi je nešto ok, kad ne razumem, to mi je bez
smisla.
Znas kako
meni ne mota nesto da ima smisla da bih razumeo
Umem cak da shvatim i razne motive koji stoje ixa tudjih posrupsls.
Ali ne uem da svarim iskljucivost
Ja oa ja iliti tako je i nikako drugacije
To ne moze da se tolerise jer to je iskljucivost a onda diskusije nema.
Nebitno koji je PDF i tema.

Ne znam da li sam tolerantna. To bih druge morala da pitam.

Meni je najbolje kad neko kaže ''Jesam i previše sam tolerantan'' :lol:
Taj ni prošao pored tolerancije nije.

Delimično si u pravu. Drugi treba da pričaju o nama, da li smo dobri, loši, tolerantni ili netolerantni.

Zamisli situaciju: Prijavljuješ se na konkurs za radno mesto - saradnik za rad sa manjinama.

I poslodavac pita: Da li ste tolerantni prema manjinama ( prema Romima )? Moraš sama da odgovoriš, da li si tolerantna ili ne, ne postoji niko pored tebe da kaže " Da, tolerantna je".

Rome sam uzela kao primer jer je pri opštinama dugi niz godina radila i kancelarija za manjine. U nekim opštinama i dalje postoji, a negde ne. U opštini na kojoj živim, nema kancelarije za Rome, npr, ali postoji kancelarija za rad sa osobama sa invaliditetom.

To je ono kao magarac ima da ga tovare dok se ne srusi,pa ne moze to tako po koju cenu trpeti svakog ,imamo tek par pravih prijatelja u zivotu koji nisu teret,iskustvo koje steknemo je neprocenjivo a ono nam sigurno kaze da se udaljimo od ljudi i gledamo sebe

Slažem se :) Samo u boldovanom ne, ne treba da se udaljimo od bliskih ljudi.

Delimično si u pravu. Drugi treba da pričaju o nama, da li smo dobri, loši, tolerantni ili netolerantni.

Zamisli situaciju: Prijavljuješ se na konkurs za radno mesto - saradnik za rad sa manjinama.

I poslodavac pita: Da li ste tolerantni prema manjinama ( prema Romima )? Moraš sama da odgovoriš, da li si tolerantna ili ne, ne postoji niko pored tebe da kaže " Da, tolerantna je".

Rome sam uzela kao primer jer je pri opštinama dugi niz godina radila i kancelarija za manjine. U nekim opštinama i dalje postoji, a negde ne. U opštini na kojoj živim, nema kancelarije za Rome, npr, ali postoji kancelarija za rad sa osobama sa invaliditetom.

Slažem se :) Samo u boldovanom ne, ne treba da se udaljimo od bliskih ljudi.
Nisam mislio od bliskih samo i taj blizak brat mi trazi 20 000€ i neki bliski prijatelj zaboravi sta meni duguje a ne sta mi je dao

@Џорџи sada te razumem. Slično je i u mojoj porodici, verovatno i u drugim.

I zato nisam potpuno tolerantna. Postoje granice tolerancije. Ne samo u porodičnim odnosima već i u ostalim odnosima.
Ovako kad pisem izgleda da sam razocaran u ljude ali nije tako,rasterecen sam svakim danom sve vise i zao mi je sto mnogo ranije ne prekinem i manje tolerisem sve

Немојте да учите да будете толерантни. На тај начин вас терају да трпите оно што не морате и што нисте дужни.

Учите да поштујете друге и тражите да други поштују вас, а ова прича је почела да се продаје после 05.10.2000.

Немојте да учите да будете толерантни. На тај начин вас терају да трпите оно што не морате и што нисте дужни.

Учите да поштујете друге и тражите да други поштују вас, а ова прича је почела да се продаје после 05.10.2000.
Pa i decu ne treba uciti da trpe,ne diraj nikog prvi,pitaj ga zasto te dira ako opet uradi isto razvali ga najace sto mozes

Tolerancija nije samo trpljenje, već vežbanje sebe da se isključiš iz stvari koji ti ne odgovaraju. Tolerišem često jer ne želim da gubim svoju energiju na dalje objašnjavanje, ubeđivanje i sl. I onda kažem, ok, važi može i tako... ovo je samo kada je reč o nebitnim, površnim stvarima u mom životu.
Није то толеранција.

Не може човек да се искључи из свега.

Da li ste tolerantni?

Šta mislite, da li je toleranancija zaista žrtvovanje?
Jesam, ali počinjem da pravim jednakosti i ne tolerišem više nego što važne osobe tolerišu meni.
Skoro sam dobila kompliment da sam samodovoljna i da moja sreća ne zavisi ni od koga, sa gorčinom u glasu.
Skoro da je bilo kao: "Kako SMEŠ da budeš srećna, a da mene prvo ne konsultuješ???"
WOW! To je za mene totalno nov oblik svađe među vlastitim emocijama!

Back