Како се у вашем окружењу најлакше долази до посла?

Како се у вашем окружењу најчешће долази до посла?

• на поштен начин

• преко везе

• куповином радног места

• преко кревета

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tema je kao stvorena za osudu drustva i sistema u kojem zivimo i ovakve teme se ponavljaju vec godinama & svaki put otkrivamo toplu vodu. Rad u drzavnim firmama jeste banja & san svakog prosecnog Srbina. Posao u firmi koja posluje sa gubicima ali ne haje za to posto dobija lovu iz budzeta je totalno drugaciji nego posao gde radis da zaradis platu, zaradis doprinose & da prerekne. Drugacija je filozofija odnosa prema radu, radnom vremenu i najzad - nacinu posla dobijanja posla. Dok je gotovo nemoguce dobiti posao u privatnom sektoru na neposten nacin - gazda nece placati neradnika (coveka koji posao moze samo da dobije preko veze & kupovinom radnog mesta), a sponzoruse ce dobijati ono sto hoce i da ne rade za gospodina direktora (ovo poslednje). Al posto vec mogu da priuste da imaju neradnike, gospodu direktore u drzavnim firmama to nista ne kosta, sto da ne ucine prijatelju (veza), porodici i sebi (pare) ili samo sebi (ovo poslednje).

Kako to mislis jaki fakulteti? Pa zar ne zavisi od radnog mesta? U drzavnim sluzbama se uglavnom traze pravnici i ekonomisti, ne vidim gde ce lekar tu da upadne.

Mislim da se sa tim diplomama lakse dolazi do radnog mjesta jer je tih diploma na biroima rada manje nego pravnika i ekonomista, a naravno da nece ljekara niko zaposliti na mjesto ekonomiste, ne razumijem?.Bar je tako u Hercegovini, u Trebinju, imamo par velikih firmi iz energetskog sektora i dipl.inz.el. najlakse su dobijali posao godinama unazad, takodje je falilo ljekara i farmaceuta i skoro svi su se uhljebili do prije godinu, dvije, otkad je pocela "proizvodnja" kadrova svih profila zahvaljujuci tzv.Bolonjskom procesu.Sad je na birou svih "kadrova" koliko hoces...

Замолила бих обадвојицу да не спамују тему већ да, ако желе да хвале државу и све оно што ради за младе и оне који немају залеђину, отворе посебну тему за то.

Ај прочитај опет шта је човек написао па размисли мало...

Ај прочитај опет шта је човек написао па размисли мало...
Размислила сам и мислим да имамо пуно право да осуђујемо друштво у којем живимо (ми који се пробијамо кроз живот без веза)

У мом окружењу углавном преко препоруке или сопствених квалификација!
Живиш у БГ?

Ovde gde sam se najlakše do posla dolazi tako što otvoriš sopstvenu firmu i zaposliš sam sebe. Druga opcija je da odeš negde gde postoji potreba za tvojim kvalifikacijama. Treća da se uzdaš u sreću da naiđe posao koji će neko da ponudi baš tebi. Sve ostale pojave: partija, veza, krevet, pare su tako retke da ih mož na prste izbrojati (nije da je ukupno zaposlenih mnogo više, no ipak).

Na vezu mislim pod "ima vezu za posao, a nema veze sa tim poslom". Takvih bar malo srećem - državnu upravu i tako to ne računam, govorim o poslovima za obične smrtnike. Znam za slučajeve kada na osnovu poznanstva, preporuka ili zaleđine dobiješ posao između više kandidata sa sličnim kvalifikacijama/iskustvom/čime već, ili nekom zahvaljujući tome posao bude ponuđen i bez razmatranja drugih, ali to uklapam pod pomenuti treći način dobijanja posla.

Poslednja izmena:

Back