Kako se rešiti biljnih vaši i buvača koji nanose štetu

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan, da li neko zna neki prirodji preparat (iskljucivo prirodno organsko resenje) za otklanjanje buba koje jedu list - biljnih vaši, pošto ih ima više vrsta. Molim za pomoć početnik sam u baštovanstvu. Koliko ja znam, neke od biljnih vaši jedu bubamare pa neki ljudi prave kucice za njih pokraj basta..Meni ce sav list i plod od kruske, kajsije, ringlova, trešnje a i krompirova zlatica na krompiru..Suša je se zaliva, ali sve živo izjedoše.

Pojavile mi se stitaste usi na limunu, treba mi pomoco oko identifikacije koja je vrsta usi u pitanju i na koji nacin nacin da ih unistim??
stitasta us99.jpg
stitasta us2.jpg

Posto je limun u pitanju najbolje je da stitaste vasi uklonis mehanicki /pokupi ih rukom i unisti/
jer upotreba hemijskih sredstava svakako ce zavrsiti u plodu biljke sto ne bih preporucila.
Za unistavanje svih vasi ja koristim sistemski insekticid koji se rastvori u vodi i njime se biljhka zalije
/moze se i prskati ali je efikasnije zalivanje jer se sredstvo prosiri na sve delove biljke a vasi sisu sokove biljke i tako se truju/
Na primer insekticid ACTARA se koristi tako sto se 4gr /sadrzaj jedne kesice/ rastvori u 10 litara vode.
Napomena: hemiju koristim samo kad je cvece u pitanju i to kad je bas neophodno.

Poslednja izmena:
Dobar dan, da li neko zna neki prirodji preparat (iskljucivo prirodno organsko resenje) za otklanjanje buba koje jedu list - biljnih vaši, pošto ih ima više vrsta. Molim za pomoć početnik sam u baštovanstvu. Koliko ja znam, neke od biljnih vaši jedu bubamare pa neki ljudi prave kucice za njih pokraj basta..Meni ce sav list i plod od kruske, kajsije, ringlova, trešnje a i krompirova zlatica na krompiru..Suša je se zaliva, ali sve živo izjedoše.

Za biljne vaši - Neem oil ( nim ulje)
Za buvača ne znam organsko rešenje. Kažu da posipanje pepelom pomaže ali meni nije pomoglo (rukola).
Ja sam između redova rukole posipao prašak za rovce (Saturn) i taj miris ih je pobio. Koliko i da li je taj miris delovao na rukolu ne znam.

Back