Како се правилно изговарају речи страног порекла

астма (< грч. ásthma), не асмa

делинквент (< лат. delinqere ‘oптужити, преступити’), не деликвент

диспечер (< енгл. dispatch ‘хитно обавити’), не диспичар

крејон (< фр. crayon 'оловка'), не креон

курцшлус (< нем. Kurzschluss 'кратак спој'), не куршус

Више на http://www.pitajtelektora.com/?p=374

da super google je keva :lol:
osim shto bih dodala jednu sitnicu, a to je da ukoliko vec pishesh cirilicom ne koristish , osim ako ne mozesh da nadjesh adekvatniju rech, strane rechi, vec samo srpske...aj 'sad lektore, pa josh na forumu :lol:
postoji pravopis srpskog jezika , nekoliko izdanja, pa ukoliko ga nisi svojevremeno izlistao , ne znam chemu ovo guglanje magichnih rechi pri pisanju na forumu, jer forum je forma koja podnosi svashta , pa chak i celavu latinicu ili ovu dlakavu , shto ja 'preferiram'
cao lektore :))

StrayCat;bt262533:
da super google je keva :lol:
osim shto bih dodala jednu sitnicu, a to je da ukoliko vec pishesh cirilicom ne koristish , osim ako ne mozesh da nadjesh adekvatniju rech, strane rechi, vec samo srpske...aj 'sad lektore, pa josh na forumu :lol:
postoji pravopis srpskog jezika , nekoliko izdanja, pa ukoliko ga nisi svojevremeno izlistao , ne znam chemu ovo guglanje magichnih rechi pri pisanju na forumu, jer forum je forma koja podnosi svashta , pa chak i celavu latinicu ili ovu dlakavu , shto ja 'preferiram'
cao lektore :))

Не проналазим речи преко претраживача јер мислим да имам довољно знања и литературе, и то оне која може да се прелиста.
Много година сам провела учећи и усавршавајући се, тако да је Ваш коментар дегутантан.

mmda ... a shta je tachno degutantno u komentaru?
shto ste preozbiljni ili shto mislite da imate dovoljno znanja i literature (a koliko je dovoljno? ) da edukujete nesrecne korisnike ovakvom formom pisanja..
zna se kako se uchi , pronalazi i istrazuje, ukoliko neko zeli to da radi, ukoliko ne , sigurno mu vash hvalospev nece biti od pomoci ..
pa sad ide ono srce da bi komentar bio prijemchiv :srcenekovec:

StrayCat;bt262544:
mmda ... a shta je tachno degutantno u komentaru?
shto ste preozbiljni ili shto mislite da imate dovoljno znanja i literature (a koliko je dovoljno? ) da edukujete nesrecne korisnike ovakvom formom pisanja..
zna se kako se uchi , pronalazi i istrazuje, ukoliko neko zeli to da radi, ukoliko ne , sigurno mu vash hvalospev nece biti od pomoci ..
pa sad ide ono srce da bi komentar bio prijemchiv :srcenekovec:

Оспоравате мој пост и оптужујете ме да преписујем са Гугла.
Шта Вам значи оно "Гугл је кева"? Нисам Ваша другарица, девојко.
Ако је неко завршио одговарајући факултет и постдипломске студије,
не мора да истражује по интернету и преписује да би написао некакав текст.

Људе са било ког форума, па ни са овог, не сматрам несрећним корисницима.
Трудим се да се уљудно понашам према другима и никоме се не удварам.

Не волим да се препирем, поготово са људима које не познајем.
Мислим да је најбоље да ставимо тачку на ову преписку јер немам намеру ни са ким да се убеђујем.

Срце није упућено Вама, већ Сораџе.

Svaka čast! Šteta je što vas nema više ovakvih! Od navedenih pet reči, četiri sam znao u pravilnom obliku. Pao sam na "delikventu", Pitam suprugu kako se pravilno kaže, i ona je pala na "delikventu". Neverovatno koliko ne znamo da govorimo i pišemo.
Dosta dugo pratim par tema na forumu i kad vidim "....shta je tachno....." i slično, ne krivim tu osobu što je, možda, nedovoljno obrazovana i ne shvaća da sada svaki računar može da piše slova "šŠđĐžŽČčĆć" ili "шШђЂжЖчЧћЋ". Za takvo pisanje krivim moderatore, čija je dužnost, između ostalog, i da čuvaju naš jezik i pismo. Na žalost, to nije slučaj.
I na kraju, citiraću vas: Дивни сте. Хвала Вам пуно!

Poslednja izmena:
У праву сте, Миле. Ако неко већ пише латиницом, треба макар да се потруди
да на тастатури пронађе одговарајућа слова. То што пишемо на форуму ипак
многи читају.
Што се тиче речце не, постоји правило да се најчешће пише одвојено од
глаголских облика (изузетке знамо), а састављено са именицама и придевима.

Back