evo sad jedno pitanje tipa onog 'sta je starije: koka ili jaje', dakle, zna li neko kako to? u kom jeziku se pisu jezici 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jos bolje - kako je pravljen prvi jezik?
@Ober Kad pomenu te prekidače sjetio sam se jednog događaja od prije više od 20 godina. Firma u kojoj sam tada radio imala je jedan računar za vođenje proizvodnje, tzv. procesni računar. Proizvođač tog računara vjerovatno je poznat veoma malom broju ljudi - američka firma Foxborou.
Naravno da uz njega nismo dobili nikakve kompajlere za više programske jezike i slične aplikacije. Jednom se desilo da se nešto pobrljavilo i da cijeli sistem nikako nije htio da radi normalno. Malo, malo, procesor ode u HALT i ni makac. Kad zaustavim procese koji vode postrojenje (pustim sistem da radi naprazno) sve bude u redu. Pošto ni rezervna kopija (na disketamaod 12 inča
![]()
) nije bila ispravna, jedini način da to riješimo je bilo izlistati cijeli taj dio na papir (u hex kodu) pa tražiti. Da ne dužim priču: morao sam napraviti program koji vrši to listanje, odradi hendšejking s štampačem i odštampa - jedan po jedan bajt, četiri bajta (to je 16 bitni računar) u jednom redu, pa kod za novi red itd, itd. Sve u svemu, programče od par stotina linija mašinskog koda. A zatim unijeti taj program u računar pomoću prekidača - podesiš 16 prekidača da formiraš komandu pa pritisneš dugme da se una upiše - pa inkrementiraš brojač, uneseš sledeću komandu itd. do kraja. S listingom ispred sebe, uz jedan transatlantski telefonski poziv, problem je riješen - jedan bit nije bio ispravan što je jednu JE komandu pretvaralo u JNE.
E pa, blago vama kad imate toliko iskustva... Ja nemam pojma o tome ali me zanima u koju skolu treba da upisem decu kako bi oni imali pojma...Iskreno, zao mi je sto u OSkolama niko izgleda ne shvata informatiku ozbiljno ( sto me izuzetno nervira - dokle ce covek iz skole da izlazi bez primenljivih znanja ) a onda se i u srednjim verovatno ne radi dovoljno ozbiljno... Pa kako da usmerim svoju decu , naime , mislite li da je dovoljno sto u 4. godini deca u informatickom odeljenju jedne gimnazije uce C++ ? Web dizajn... ?
Na šta bi svet onda ličio?
Retko sta tu moze jedan mozakJedan mozak moze imati samo ideju, ali mu je potrebno jos dosta 'mozgova' da bi ideju pretvorio u delo
![]()