Kako se najbolje kiseli kupus?

Pritisneš da sav kupus bude ispod nivoa tečnosti. Ima ovde sve objašnjeno:

https://agroinfonet.com/poljoprivreda/povrtarstvo/kiseljenje-kupusa-sada-je-pravi-trenutak/
е, супер ти је ово.
ја сам једном гледао на јутубу неки наш је у већој канти киселио преко целе године. Чини ми се да није имао славину за претакање, али не могу да се закунем

izvtiš glavice tamo gde im je peteljka i u svaku staviš so + još jedan kg preko i osaviš to jednu noć da upije.Stavi se obavezno rešetka i kamen preko.Moj savet da se kamen dobro opere pa iskuva pre toga samo u čistoj vodi.Nalije se hladnom vodom i ostavi da se kiseli...to može da potraje od nedelju-dve do mesec dana zavisi kakva je temperatura tamo gde stoji.Mora da se proverava.Da li je počeo da se kiseli se vidi po mirisu rasola.Može i da se proba neka...ono preseče se da se vidi da li se ukiselila cela i ako jeste ide vinobran tačno po količini...teoretski se može i bez njega al neću da rizikujem...Ja ga ne pretačem,ja ga bućkam crevom.Onako crevo se spusti do dna i duva se kao milkšejk XD Nikad mi se nije ukvarilo :D

izvtiš glavice tamo gde im je peteljka i u svaku staviš so + još jedan kg preko i osaviš to jednu noć da upije.Stavi se obavezno rešetka i kamen preko.Moj savet da se kamen dobro opere pa iskuva pre toga samo u čistoj vodi.Nalije se hladnom vodom i ostavi da se kiseli...to može da potraje od nedelju-dve do mesec dana zavisi kakva je temperatura tamo gde stoji.Mora da se proverava.Da li je počeo da se kiseli se vidi po mirisu rasola.Može i da se proba neka...ono preseče se da se vidi da li se ukiselila cela i ako jeste ide vinobran tačno po količini...teoretski se može i bez njega al neću da rizikujem...Ja ga ne pretačem,ja ga bućkam crevom.Onako crevo se spusti do dna i duva se kao milkšejk XD Nikad mi se nije ukvarilo :D
е видиш то са дувањем у црево је решење ако немам славину на посуди

Interesuje me kako vi kiselite kupus?
Naročito me interesuju kišeljenje manjih količina kada nemamo podrum.
Treba ti bure, so, voda i dobar najlon džak, od debljeg najlona.

Koristim bure od 80 l. i uvek kiselim kupus početkom oktobra da mi do Slave bude spreman. Ni ja nemam podrum.
U čisto bure staviti đžak, glavice kupusa očistiti od spoljnih listova, ukloniti koren glavice oštrim nožem, nasuti soli i ređatu u taj džak koji je u buretu ( Da otvor glavice bude prema gore)
kada napuniš bure, sipati vodu, džak dobro povezati i navrnuti poklopac.
Povremeno proveravaj vodu, prvih dana možda treba dodati još vode.
Ovako kiseljen kupus brzo se ukiseli i ne širi se miris kiselog lupusa.
Rendani kupus stavljam kasnije, početkom novembra.
Kupim narendan, dobro ga, deo po deo, istuckam tučkom, solim odokartvno, posipam biberom u zrnu, dodam poneki lovorov list. Ostavim da pusti sopstveni sok i punim u staklene tegle.
otvorene tegle staviti na neku tacni dok se ne završi vrenje, otprilike nedelju dana, zavrnuti poklopce na teglama . uživati u kiselom kupusu.

Ovo je moj način, godinama već tako radim i prezadovoljna sam.

Kiseli kupus mi se ogadio dok sam robijao u JNA karauli. Imali smo nekog zastavnika iz Leskovca i taj je manijak tokom svoje smene od 15 dana sastavljao jelovnik samo sa tim jebenim kupusom. Onda se neko setio da ubaci kvasac u burice i konacno dosao glave kupusu u maju mesecu.
Tek pre koju godinu sam poceo ponovo da jedem sarmu i podvarak.

Back