kako se formatira HD

• Začetnik teme Začetnik teme jadzicd
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ok... ajde postupak formatiranja sistemske ntfs particije bez win 2k/xp bootaabilnih disketa/cd-a...

sa startup diskete win98 podignete sistem, ukucate fdisk, potrazite non-DOS particije i tu obrisete ntfs particije... nakon toga preko istog programa formirate nove particije, restartujete komp, formatirate particije i instalirajte koji god vec sistem hocete

ako imate vec isparticionisan hdd, jednu particiju formatirajte iz xp/2k u fat32 fs, instalirajte partition magic na njoj, proverite da li imate i dos partition magic alatke instalirane na njoj, restartujete racunar sa startup win98 disketom, nadjete fat32 particiju (jer sigurno nije c: vec mozda d:, e: ili sta vec) tamo nadjete pm za dos, pokrenete ga i formatirate sistemsku particiju u fat32 ili ntfs ili sta vec...

Napisala sam sta ja radim kad hocu da formatiram HD. Ranije sam imala problema... Sad mi posle instalacije trazi samo drajvere za TV karticu, printer i skener. Zaboravila sam...posle svega treba otici na Start>All Programs>Windows Update i skinuti sve kriticne zakrpe i najnovije drajvere. I jos ponesto kao Windows Media Player 9 Series...Oni koji imaju problema sa XP instalacijom mozda treba da pogledaju da li im je CD ostecen ili im je CDrom loseg kvaliteta a mozda su uradili overlock pa treba da vrate BIOS na standardne postavke... a mozda im
i konfiguracija koju imaju ne zadovoljava uslove za instalaciju XP-a

Pitanje je bilo jednostavno, kako se formatira HD
Svi ljudi na ovoj planeti imaju potrebu (i ja naravno) da govore, nerado slusaju.
Dakle lepo sam rekao:ovisi za sta ti treba formatiranje.
Ako je kupljen polovni comp, ako na njemu ima vise particija, ako je u njih strpan i nt i xp i 98 najlakse je sa site-a proizvodjaca skinuti mali programcic (MS Caldera ili sl.) koji stane na flopy i obrisati sve(wipe, zerovanje ili kako god)ukljucujuci particije i onda instalirati po volji i sa znanjem sta se instaliralo.
Sve ostalo je isto u redu, samo treba imati CD-teku svih programa(taj sam). Sta ako je neko tek kupio PC i nema niti jedan instalacioni CD??

ajde ne pravi se pametan... HDD lici na magnetnu kasetu... kada nesto "presnimis" APSOLUTNO ne smeta sta je bilo ispod... cak je i bolji, obzirom da na kaseti ume da ostane sum...

wipe-ovanje i defragmentiranje je potpuno nepotrebno, ali ako vas dvoje volite da pravite ritual pre formatiranja diska slobodno vi... a mozete i da se prskate petlovom krvlju polugoli... same effect :?

ps. brisanje particija mozes brze da odradis iz fdiska kod win9x/me ili setupa kod 2k/xp... wipeovanje ume da potraje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back