Kako sacuvati novac da ne propadne?

crnizmaj0

Domaćin
Poruka
3.042
Posto sam skoro potpuna neznalica zamolio bih upucene za savet. Ocekujem neko nasledstvo (10 - 15 000 evra) i posto vidimo da se svetske valute besomucno stampaju, cene proizvoda posledicno rastu tj. inflacija i u njima je ogromna sta raditi da taj novac za par godina prakticno ne propadne skroz?
Suma je nedovoljna za neko pokretanje posla, kupovinu nekretnine i sl.
Odustao sam od 1) stednje u banci - jer su kamate nepostojece (manje od inflacije)
2) kupovine investicionog zlata - jer tu zaradjuju samo prodavnice (profi preprodavci) istog
3) kriptovaluta - jer mi (i pored visegodisnje popularnosti istih kao investicija) to ipak deluje neozbiljno i bez stvarne zastite od kraha (kad prestane priliv novih ulagaca)
Dakle, cilj mi je da samo posle nekoliko godina zadrzim tom novcu ISTU realnu kupovnu moc (a ne da zaradjujem na njemu) - npr. ako sad za to mogu da kupim 15 000 litara jestivog ulja (ili benzina...) to mogu i u buducnosti. Zelim savete - u kom obliku sacuvati novac da ne izgubi vrednost?
Akcije?? I koje? ...Ili nesto sasvim drugacije?

Poslednja izmena:
koliko dugo, nekoliko godina? ako za godinu dana, onda kripto nije loša investicija i rizik jer se sada stvara mass effect momenat...
Iako kao što reče krah se može desiti, ali sumnjam da je to sledeće, u narednih godinu, dve il tri....rizikuj samo ono što si spreman da izgubis, dal 50 ili 5000eura to je na tebi...

Jedino kvalitetna nekretnina. Ali ona em je skuplja, em se mora održavati, i plaćati porez.
Sve ostalo je manje vredno što se tiče održavanja vrednosti. Nekretnine su i u porastu što se tiče cena, ali ne mora da znači da će tako biti i za deset ili pedeset godina. Ili ha ili dva zemlje....

A u suštini to je mali iznos, potroši ga pametno, promeni neki komfort sebi koji do sada nemaš. Od te štednje se nećeš nikad obogatiti.
Obraduj nekoga nečim. Vredi više od novca. Ako planiraš da ga čuvaš za crne dane, onda ga čuvaj u devizama. Iako i za to postoji rizik drastičnog gubitka u realnoj vrednosti, ali period od par godina sumnjam da je mnogo rizičan. CHF.

Nisi mi nesto pomogao ponovivsi one opcije za koje sam obrazlozio u uvodu zasto sam ih vec odbacio (stednja, kripto, nekretnine, slamarica...)
Ponovicu sta mi je cilj - pronaci *nesto* u sta se ta suma moze pretvoriti a sto je pogodno da sluzi kao izvor dopune kucnom budzetu tokom duzeg vremenskog perioda (nekoliko godina) za placanje svakodnevnih obicnih zivotnih roba i usluga (a da tih roba i usluga U UKUPNOj kolicini NE BUDE MANJE nego u sadasnjem trenutku i po sadasnjim cenama )
Akcije mi zato deluju zanimljivo (bar nisam uspeo da im kao *resenju*vidim ocigledne mane kao ovim drugim resenjima) ali ne znam nista o njima... prakticno

Bavi se trgovinom. Na malo. I ako si pametan, i malo snalažljiv, pretvorićeš taj keš u nešto veće....Možda i gajbu na Vodi Beograda...

A čime? Pa sve gubi vrednost. Mora tako.
Jedino ono što je iz nekog razloga odredjeno da bude precenjeno ne gubi. Iako i to gubi, kao što rekoh sve gubi.

Akcije moraš da budeš insajder. Komplikovanije su i od kripta. Ako nisi pogledaj seriju Billions....

Kupi drva. Drvaru. Narednih 5 godina i više, ljudi neće odustati od grejanja na isto. Sad je i skočila vrednost. Komplikovana je logistika, ali postoji opcija uslužnog. Leti je niža, proleće najniža, a zimi naravno najviša....

Kupi zasad. Pa pravi svoju baštu. Narašće ako voliš i znaš to da radiš. Deluješ inteligentno. Od cveća do povrća.

Kupi zmaja da letiš. Vredeće isto kao što si ga kupio ako ga očuvaš.

Kupi motocikl, skače mu vrednost. Naravno ako ga očuvaš.

Sad će skočiti cena većim automobilima, preko 2000kubika. Zbog novog pravila pri registraciji vozila u saobraćaju.

Kupi društvene igre. Postaju sve popularnije.

Knjige prave će uvek vredeti i u budućnosti.

Kupi bicikl. I idi na put oko sveta.......

Ovo iz Megamarketa sumnjam da bilo šta vredi uzimati, em nije trajno, em je dostupno....Mada ako bude nestašice vredeće više od zlata...
Zlato vrv....ti je rešenje koje tražiš...

Ovi ljudi su neozbiljni. Kupi nekretninu. Ja sam kupio plac i za dve godine ga prodao i zaradio 500 evra. Dal sam zaradio ili nisam, uglavnom nisam izgubio :) Mislim da je najbolje da staviš u banku i neka ih. I da izgubiš 1000 evra vrednosti za 5-10 godina nema veze, izgubio bi i na drugim mestima.

Najgluplje što možeš da uradiš je da kupuješ sitnice i putovanja i da se te pare lagano istope ni u šta.

I što neko reče male su pare, male su đavola. Zaradite vi 15 000 evra pa ću da vas pitam dal su male.

Placevi i kuce su skocili duplo od korone,na jednoj kuci od 15 000 sad imamo kupca preprodavca za 30 000,znaci moze i 40 000 da se dobije,drugu sam platio 30 000 sad samo plac vredi toliko,ispod 50 000 ne bi bila,preko puta mene treba da se vidim s vlasnikom mogu da uzmem kucu oko 25 000 opet mora da vredi bar 40 000 ali njega izgleda ne zanima ne zivi tu odavno

Back