Kako rasparcati njivu na parcele?

lazar9996

Obećava
Poruka
93
Zivimo u Obrenovcu i kuce su nam izgradjene na jednoj njivi(jos 70ih godin) , u procesu smo legalizacije od 2006. godine. Problem pravi sto ima 9 suvlasnika na toj parceli/njivi i sad za sta god da naumim da radim, moram da trazim pristanak svih suvlasnika. Ovi iz katastra nece da mi objasne koja je procedura, da li postoji neka agencija koja se time bavi ili ako je moguce sam to da zavrsim? 4 od 9 vlasnima su romi koji zive u Austriji i retko kad hoce nesto da potpisu. Imamo velike probleme, za legalizaciju cekam za potpis jednog coveka vec dve godine.

Zivimo u Obrenovcu i kuce su nam izgradjene na jednoj njivi(jos 70ih godin) , u procesu smo legalizacije od 2006. godine. Problem pravi sto ima 9 suvlasnika na toj parceli/njivi i sad za sta god da naumim da radim, moram da trazim pristanak svih suvlasnika. Ovi iz katastra nece da mi objasne koja je procedura, da li postoji neka agencija koja se time bavi ili ako je moguce sam to da zavrsim? 4 od 9 vlasnima su romi koji zive u Austriji i retko kad hoce nesto da potpisu. Imamo velike probleme, za legalizaciju cekam za potpis jednog coveka vec dve godine.
Traze da podmazes u katastru, takvo funkcionise korumpiano drustvo gde je mito zvanicno legalizovan.

To rade geometri, nadji nekog.

Geometar meri povrsine po planu iz katastra ili po projektu objekta koji se gradi.
Ne moze da podeli njivu na parcele vec samo da kaze gde su medje, ako pomeri medju u merenju moze da ostane bez licence za rad.
Bez geometra taj posao ne može da se odradi. Oni znaju ko sve mora da bude uključen u proces. Dakle, nek se konsultuje sa geometrom.

Mozda da vidis sa nekim advokatom ili ako mozes od ostalih vlasnika da otkupis njihov deo sto moze da bude jako skupo. Narocito u tvojoj situaciji kada ti treba a njima se ne zuri da prodaju.

Ja sam to radio. Rade geometri uz pristanak svih suvlasnika, ali uz geometre mora i neka agencija sa arhitektom (sa licencom) ili inženjerom građevine.
Ako angažuješ agenciju, oni angažuju geometre. To košta bar 500 eura a može i preko hiljadu,.. meni je to (kao) radio prijatelj sa popustom i koštalo me 700 eura (pre 4 godine).
Glavni štos je što će ti oni to (verovatno) računati kao 9 preparcelacija,.. pa se treba pogađati i nagoditi sa agencijom i geometrima i pribaviti pristanak svih suvlasnika.

gledaj ovaj video

Ja sam to radio. Rade geometri uz pristanak svih suvlasnika, ali uz geometre mora i neka agencija sa arhitektom (sa licencom) ili inženjerom građevine.
Ako angažuješ agenciju, oni angažuju geometre. To košta bar 500 eura a može i preko hiljadu,.. meni je to (kao) radio prijatelj sa popustom i koštalo me 700 eura (pre 4 godine).
Glavni štos je što će ti oni to (verovatno) računati kao 9 preparcelacija,.. pa se treba pogađati i nagoditi sa agencijom i geometrima i pribaviti pristanak svih suvlasnika.
E hvala ti puno na iformacijama. Odmah cu sutra otici kod geometra.

U vezi videa:
Imao sam geometra (drugara) koji ima licencu, ali planski projekat je morao da overi (ili napravi) arhitekta (ili građevinski inženjer) sa licencom. On zna sve propise!?

Geometar je angažovao agenciju (koja se vodi na mog školskog drugara, ali je arhitekta sa licencom, njegova supruga, koja radi u opštini).
Pri predaji planskog projekta, tri puta je vraćan projekat na doradu (iako je pečat arhitekte sa licencom, a koji radi u opštini ). :confused:

Screenshot_2024-05-31-20-43-47-831_com.android.chrome.jpg

Da li se neko razume u ovo? Pogledajte parcelu 425/11, pise da je javna svojina ali je tajngastrbajter uredno izgradio objekte i ogradu od 30 k eura. Da li i kome mogu da se obratim za to? On meni preti da mi nece dati potpis za legalizaciju, pa hocu nekako da mu vratim, posto od deobe izgleda nema nista.
Ajd' recimo da se ja i u to razumem :D .

Ništa od tvoje osvete. Njemu će sud da dosudi, da otkupi taj deo parcele ili celu parcelu , jer je objekat već sagrađen. To znam od sudije vrhovnog (kasacionog) suda.

Znači,.. menjaj taktiku.

Poslednja izmena:

Back