Kako radi berza?

Philosopher of life

Zainteresovan član
Poruka
395
Pozdrav svima,
iako sam na fakultetu imao neki ispit vezan za politicku ekonomiju i dalje ne mogu nekom da objasnim kako radi berza.Znam samo neke stvari, tj fragmente, pa bih zamolio ekonomski obrazovanije korisnike da mi preporuce neku knjigu za pocetnika, a da nije univerzitetsko stivo, kako radi berza, kako funkcionisu akcije,dividende itd.

Hvala

Pozdrav svima,
iako sam na fakultetu imao neki ispit vezan za politicku ekonomiju i dalje ne mogu nekom da objasnim kako radi berza.Znam samo neke stvari, tj fragmente, pa bih zamolio ekonomski obrazovanije korisnike da mi preporuce neku knjigu za pocetnika, a da nije univerzitetsko stivo, kako radi berza, kako funkcionisu akcije,dividende itd.

Hvala

kako stojis sa enlgeskim?
investopedija i stockchart sajtovi su otprilike ono sto ti treba.

http://www.investopedia.com/university/#axzz1Y3lV9miz
http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school

Pozdrav svima,

Hvala

Sinak berza ti radi kao kockarnica...moraš da imaš insajderske informacije da bi se obogatio.
Znam da tebi trebaju step by step objašenjenja naći ćeš ih u knjizi Slavka Štimca finansijska tržišta i berze. Imaš u skriptrarnici ekonomskog faksa u bg.
Linkovi koje ti je Omladinac dao su takođe dobri ako se dobro snalaziš sa engleskim.

O berzi treba da znaš narodski rečeno sam par stvari - berza je trgovina insajderskim informacijama (ne akcijama akcije su samo potvrda), nešto nalik kocki - to je prva stvar.

Druga stvar, poslovanje kompanije nije glavni razlog rasta neke akcije na berzi. Zapravo poslovanje u mnogim slučajevima niđe veze sa cenom HOV.

Back