Kako provajderi obračunavaju zateznu kamatu?

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
81.539
Imam problem sa mts-om.
Obzirom da sam nezaposlen malo se kasnilo sa mesečnim namirivanjem,maksimalno mesec dana duže.

Zbog tih kašnjenja iznosi su bili različiti iako su tarife fiksne. Tada je odgovor bio da se zatezna kamata obračunava "dan za dan od isteka roka plaćanja pa do momenta uplate".

Odgovaralo ili ne - platim, da sam kasnio jesam a da sam želeo nisam.

Sa novim računom stigne malo veće uvećanje na śta uputim prigovor, tim pre śto sam stabilizovao rate tj u roku su.

Odgovor je neverovatan: prema internom pravilniku mts-a zatezna kamata se obračunava dva puta godišnje za period kašnjenja?

Dakle, meni nije jasno šta su to dodatno računali ako su do sada ispostavljali uvećane račune sa kamatom?

Šta sam onda plaćao do sada?

Možda je to njihova "osveta" što sam im osujetio "super ideju" ponovnog plaćanja celog računa od pre 11 meseci uredno otkucana cifra za uplatu a na poledjini nikakva specifikacija za obavljeni telefonski/internet saobraćaj tj sve im 0.
Pretpostavio sam da će pokušati prljave trikove posle potpisivanja "super povoljnog popusta za telefon" a zaista matematički jeste čak i kad se doda onih dodatnih par stotina dinara mesečno za ugovornu obavezu sa uredjajem, tako da čuvam sve isečke iz pośte,niśta digitalno plaćanje i platni promet provajderove banke. Ispostavilo se ovih 45 din. u pošti na šalteru da čuva glavu i štedi vreme.

Ali ovo da ima dva puta zatezna kamata, prvo kroz račune po principu "dan za dan do uplate" da bi posle toga obračunali opet "dva puta godišnje" čisto sumnjam da može zdravorazumno da se odgovori...

MTS-stari_logo.png

Zato ja ne pristajem na ugovor pa neka kume i mole koliko hoće, a prođe mesec-dva, nekad ni toliko, pa opet zovu.
Poslednje neka stručna operaterka oštrog jezika stade da me plašI:
''A šta ćete ako poskupi internet? Vas ugovor štiti da plaćate istu cenu uvek bez obzira na eventualna poskupljenja!''
Ništa, ja tu-palim u inostranstvo skoro, batali.
Mene moja bezugovorna obaveza štiti od toga da ako ostanem bez posla ne moram i vas da nosim na grbači.

Verujem da većina od "njihovih 3 miliona korisnika" ne haje za "čudnih par desetina dinara" nego im učini sevap pa plati.
A na kraju krajeva ukupna cifra je fiksna i ne možete u pošti da kažete "smanjite za kamatu"...

Nek je samo dinar pa to im je 3 miliona dinara nit luk jeli nit luk kopali, za "uslugu vazduha" za koju naravno "ne žele odgovornost ako je nemoguće uspostaviti vezu"

Ali sa stotinjak dinara više puta 3 miliona...
Pa onda "prikupljena sredstva" preko ćoravih tendera "malo preusmere" u svoje džepove, džipove, letovanja...

"Izborili se"

Zato ja ne pristajem na ugovor pa neka kume i mole koliko hoće, a prođe mesec-dva, nekad ni toliko, pa opet zovu.
Poslednje neka stručna operaterka oštrog jezika stade da me plašI:
''A šta ćete ako poskupi internet? Vas ugovor štiti da plaćate istu cenu uvek bez obzira na eventualna poskupljenja!''
Ništa, ja tu-palim u inostranstvo skoro, batali.
Mene moja bezugovorna obaveza štiti od toga da ako ostanem bez posla ne moram i vas da nosim na grbači.
Ne preostaje mi niśta sem da odem do poslovnice i da ih pitam šta sam plaćao do sada i kako da znam kada su oni tačno obračunali tj. koliko ću još puta po njihovom to zakašnjenje morati da plaćam?

Sto kraci ugovor i sto jeftiniji paketi . Ne nasedam kao drugi da u prva tri meseca bum protok posle
kao da si spojen modemom.
ama nije reč o Ugovornoj obavezi, moglo se, niko me nije lupao po ušima.
Eto u medjuvremenu se sve izvrnulo. Korona je čudo ostalo se bez posla.

Na kraju krajeva ugovor mi ističe vrlo brzo, sledeći mesec idem da im najavim prekid da ne bi nastavili "mesec za mesec ali po punoj ceni". Čak i najpismeniji ne pročitaju tu stavku Ugovora nego idu logikom "24 meseca pa kraj"

Ali ovo sa mesečnim pa šestomesečnim obračunom kamate mi interesantna pojava u petolistopadskoj Srbiji...

liči mi na krimi priču gde i kad otplatiš zelenašu kamatu a on ti dodje na vrata za ekstra ratu "jer si koristio njegove usluge"

Na kraju krajeva ugovor mi ističe vrlo brzo, sledeći mesec idem da im najavim prekid da ne bi nastavili "mesec za mesec ali po punoj cenu"
MTS i dalje ima najbolji internet, to ne mogu da kažem, plus na prigovor šalju za sat-dva ekipu ili već rano ujutro da nađu kvar ili smetnje u instalacijama, odmah zamene ruter ako treba, sve je bez zamerke i dodatnih troškova.
Ne bih prelazila kod drugog provajdera, ali samo kažem... ja za ugovor nemam dovoljno samopouzdanja.

To oko ostajanja bez posla... pa... oni nas uzimaju za poverenike tako što im mi sami tvrdimo da imamo od čega da platimo njihovu uslugu, ugovor ti je kao obećanje, jemčenje, ti potpisuješ da ćeš to da plaćaš svaki mesec po prispeću.
Hajde da je to šuster ili obližnji STR koji te zna od pelena i nikad im nisi ostao dužan, ali ovde je malo naivno očekivati razumevanje za to da smo ostali bez posla.

ama nije reč o Ugovornoj obavezi, moglo se, niko me nije lupao po ušima.
Eto u medjuvremenu se sve izvrnulo. Korona je čudo ostalo se bez posla.

Na kraju krajeva ugovor mi ističe vrlo brzo, sledeći mesec idem da im najavim prekid da ne bi nastavili "mesec za mesec ali po punoj ceni". Čak i najpismeniji ne pročitaju tu stavku Ugovora nego idu logikom "24 meseca pa kraj"

Ali ovo sa mesečnim pa šestomesečnim obračunom kamate mi interesantna pojava u petolistopadskoj Srbiji...

liči mi na krimi priču gde i kad otplatiš zelenašu kamatu a on ti dodje na vrata za ekstra ratu "jer si koristio njegove usluge"
Ako si nekad dokon iščitaj zakon o obligacionim odnosima. To ti je dobra stvar .Zakon o zaštiti potrošača je
u stvari zakon o zaštiti prodavaca i nije ništa.

MTS i dalje ima najbolji internet, to ne mogu da kažem, plus na prigovor šalju za sat-dva ekipu ili već rano ujutro da nađu kvar ili smetnje u instalacijama, odmah zamene ruter ako treba, sve je bez zamerke i dodatnih troškova.
Ne bih prelazila kod drugog provajdera, ali samo kažem... ja za ugovor nemam dovoljno samopouzdanja.

To oko ostajanja bez posla... pa... oni nas uzimaju za poverenike tako što im mi sami tvrdimo da imamo od čega da platimo njihovu uslugu, ugovor ti je kao obećanje, jemčenje, ti potpisuješ da ćeš to da plaćaš svaki mesec po prispeću.
Hajde da je to šuster ili obližnji STR koji te zna od pelena i nikad im nisi ostao dužan, ali ovde je malo naivno očekivati razumevanje za to da smo ostali bez posla.
problemi sa "veselim računima" su počeli dodavanjem pretplate 24 meseca postpejd mobilne telefonije sa uredjajem (što narod kaže obrnuto telefon sa paketom).

Na ugovor sa internetom nikad nisam imao zamerku pa sam računao da neće biti problema dodati još jedan ali kao objedinjen - zgodnije za čuvanje a i u pošti se plaća 45 dinara provizije umesto 90 da su računi dva različita ugovora odvojeni.

Avaj, tarife fiksne ali računi različiti.

Ok, dešavalo se i kada sam radio da zbog smena ne stignem da platim jer se dan prespava zbog III smene pa tako rok 20. u mesecu a ja platim 25.-og

to bude 3 dinara više sledeći put

medjutim čudi me da u prvoj godini ptetplate nikada nisu koristili metodu "dva put godišnje" pošto bi im bilo plaćeno "dan za dan a posle 20.-og u mesecu"

primetno su postali agresivni oko naplate, izmišljaju neplaćen račun a pośto sam im uslikao sve plaćene ne mogu da ponove tehniku, ranije se moglo koristiti telefon u oba smera do 60 dana sada su to spustili na 10 a inače tvrde da nema menjanja uslova ugovora a sami su promenili u svoju korist, i sada imamo najnoviji patent - druga kamata posle plaćene kamate

Ministarstvo za telekomunikacije je donelo neke odluke, naravno to ne znači kako su pametnjakovići mislili da uzmeš iPhone za 1dinar pa raskineś, e to malo cvrc...

Recimo imaš pravo na raskid ugovora u slučaju smrti.
Pokojnik bio neki Titov UDBA-š,penzija mu bila 90.000, uzeo Gold Box sa XXX i umro... sin mu debil koji nije radio nigde jer ćale imao 90.000 i nije mu bio problem da plaća 8.000 ali realno kako sad? Odakle 8.000?

Poslednja izmena:
Ako si nekad dokon iščitaj zakon o obligacionim odnosima. To ti je dobra stvar .Zakon o zaštiti potrošača je
u stvari zakon o zaštiti prodavaca i nije ništa.
Primetio sam

Samo me zanima koje sam kamate plaćao do sada a koje su sad izračunali, ako je greška na čiju je štetu, da li su sigurni da sad nije greška koja ponovo treba da se doplati, glavnicu su dobili sad tupimo oko troškova koje su imali zbog mog neblagovremenog plaćanja tj zatezna kamata je problem a jako je interesantno da metodu primenjuju u drugoj godini korišćenja, možda najnoviji patent, kako to u prvoj nisu onih par dinara skupili na jedan šestomesečni obračunski zbir?
Ponašaju se ko "Pauk Servis"

Koju li televiziju sad kupuju ili možda skupljaju Željku Mitroviću da plati porez?

Primetio sam

Samo me zanima koje sam kamate plaćao do sada a koje su sad izračunali, ako je greška na čiju je štetu, da li su sigurni da sad nije greška koja ponovo treba da se doplati, glavnicu su dobili sad tupimo oko troškova koje su imali zbog mog neblagovremenog plaćanha a jako je interesantno da metodu primenjuju u drugoj godini korišćenja, možda najnoviji patent, kako to u orvoj nisu onih par dinara skupili na jedan zbir?

Koju li televiziju sad kupuju ili možda skuplhaju Željku Mitroviću da plati porez?
Duzniku je najbitnije da ne upadne u postupak male vrednosti ili protiv platnog prometa male vrednosti .
Tu retko ima spasa . Žalbe nema , pa možeš biti sto puta u pravu .Ili plaćaj sve i više dok nije došlo do izvršitelja .
Dok u postupcima ( ako se sećam preko 3 000 eura ) već imaš nade da nešto dokažeš - jer Viši sud po žalbi , sad se to zove prigovor , razumnije gleda slučaj .

Duzniku je najbitnije da ne upadne u postupak male vrednosti ili protiv platnog prometa male vrednosti .
Tu retko ima spasa . Žalbe nema , pa možeš biti sto puta u pravu .Ili plaćaj sve i više dok nije došlo do izvršitelja .
Dok u postupcima ( ako se sećam preko 3 000 eura ) već imaš nade da nešto dokažeš - jer Viši sud po žalbi , sad se to zove prigovor , razumnije gleda slučaj .
nema veze, neću da me iko zajebava...
ako je nešto plaćeno onda je plaćeno
lepo ono napišu paket ovaj, paket onaj, telefon sa popustom i zatezna kamata gore dole.

to bude zbir koji stiže na kućnu adtezu i plaća u pošti
a račun sačuvan

a sad tvrde da oni tek sad obračunavaju kamatu?
pitam: šta sam koj moj do sada plaćao?

Znaš čemu služe agencije koje plaća država pomoći potrošačima - ničemu ,ništa ti ne mogu pomoći ,
mislim da čak ne rade za prodavce i banke . Ne može ti pomoći ni inspekcija .
............................................................................................................................
U win winu sam nešto uzeo za neku solidnu sumu, sveje bilo ok , navodno bez kamate , administrativnu zabranu obradio kompijuter kod koga je 2+2 =4 i nikako ne može biti 5 .
Conjak , banka uzima za održavanje računa ( a nisam ja ni otvarao račun u toj banci , i nigde prikazano ) a to je za njih više para nego kamata. Mogu da me tuže ako ne platim , znam da mogu da dobijem spor , ali nema tih živaca da bih to radio kad se već inspekcija po prijavi sklanja od toga i banaka.

Back