Kako prelakirati stari letnjikovac?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar dan.
Imam ogroman letnjikovac. Lakiran pre 10 i vise godina. Sad hocu da ga izlakiram i zastitim opet.
Da li da ošmirglam stari lak pa nansem novk i samo preko tog starog stavim novi lak?

Neko kaze jedno neko drugo...
Ako nije oštećeno, malo zašmirglaš, da postane mat, bez onog sjaja, obrišeš krpom i lakiraš.

Ovaj strucnjak mi kaze da treba sve ismirglati dobro do drveta... Reko to meni nije logično. Valjda ce bolje lak na lak satiti... Mislio sam ovlaž samo išmirglati cisto da skinem prašinu i to sto su muve nasrale, ali ici bas do drveta to mi van svake pameti...
Pa treba da bi upilo novi lak. Svrhe sam tako sredila garnituru za dnevnu koja je bila u poplavi, kad se osudila morala je cela da se ismorgla onom finom tankom smirglom pa preko nje nov lak, ali je vredelo, izgledala je kao nova.

Dobar dan.
Imam ogroman letnjikovac. Lakiran pre 10 i vise godina. Sad hocu da ga izlakiram i zastitim opet.
Da li da ošmirglam stari lak pa nansem novk i samo preko tog starog stavim novi lak?

Neko kaze jedno neko drugo...
Treba da se presmirgla,jer je stari lak,pogotovo sa spoljne strane ispucao i tako novi neve moci da stigne do drveta da ga zastiti,vec ce te pukotine polako da odpadaju i skunu oba laka.Zato spremi slajfericu,ili smirglu u ruke i na smirglanje.i kada premazes cisto drvo,zastitio si ga za 10 i vise godina.

Ovo je letnjikovac i ne radi se o posebnoj i finoj vrsti drveta i ne treba da izgleda božanstveno...Lak je taman nije onaj providniji.

Mislim.da treba skinuti lak tamo gde je popucao ili se okrunio tako sto cu ga išmirglati. Ali tamo gde je lak postojan i lepo nanesen bez ikakvih ostecenja - one gredice koje su unutar letnjikovca i do koje ne moze dopreti voda - ja bih to samo malo prešao krpom i metlom da skinem prašinu i naneo jos jedan-dva sloja laka.

Zar nije logično da se lak na lak veže? - Govorim o onom starom laku koji je i dalje postojan i neostecen na drvetu i u odlicnoj boji, zar nije bolje preko njega preci jos jedno dva sloja laka da bude čvršće i bolje zaštićeno? Neće mu ništa smetati, a opet tri slojala laka..

Ovo je letnjikovac i ne radi se o posebnoj i finoj vrsti drveta i ne treba da izgleda božanstveno...Lak je taman nije onaj providniji.

Mislim.da treba skinuti lak tamo gde je popucao ili se okrunio tako sto cu ga išmirglati. Ali tamo gde je lak postojan i lepo nanesen bez ikakvih ostecenja - one gredice koje su unutar letnjikovca i do koje ne moze dopreti voda - ja bih to samo malo prešao krpom i metlom da skinem prašinu i naneo jos jedan-dva sloja laka.

Zar nije logično da se lak na lak veže? - Govorim o onom starom laku koji je i dalje postojan i neostecen na drvetu i u odlicnoj boji, zar nije bolje preko njega preci jos jedno dva sloja laka da bude čvršće i bolje zaštićeno? Neće mu ništa smetati, a opet tri slojala laka..
Iznutra je sigurno bolji,ali bih ga ja blago izmirglao i iznutra,jer ce novi sloj bolje da se nanese i sluzi svrsi zastite.S polja,obavezno smirglanje,bas zato ako nije borovo ili bilo koje zimzeleno drvo,potrulice.Steta je da takav objekat propadne.

To ti je isto kad namažeš lak za nokte, pa ti se skine za nekoliko dana, a ti uzmeš pa odozgo naneseš novi sloj. Bolje malo matiraj šmirglom, pa onda nanesi novi sloj, tako će ti biti dugotrajnije.

ma lagano osmirglas sa 120 , 150 ili 180

u zavisnosti od ostecenja i predjes lakom

bilo je novo pre 10 god pa je vec za farbanje

ako osmirglas do drveta o5 ce trajati 10 god a mucices se 100 puta vise

lak je usao malo i u drvo , pa i to trebas osmirglati

ako lagano osmirglas trajace 5 god, pa o5

imao sam kao lamperiju potsiv koju sam stalno lakirao barem jednom godisnje. skoro 50 godina staro - dojadilo mi - sve sam poskidao i sad planiram novi materijal bez odrzavanja.

prvo odluci sta ces s tim, oces da menjas za nesto drugo sto se lakse odrzava ili ces da ostavljas drvo kako jeste

iz iskustva znam da posle visegodisnjeg ne-odrzavanja drvo dodje u lose stanje pogotovo ako je izlozeno spoljno. Ima da se namucis smirglajuci a neces bog zna sta uraditi

moj predlog

skini spahtlom stari lak koji se ljusti (moze smirgla tu i tamo - gruba)

na suv dan uzmi samo lak rastvarac, premazi sve njime da se malo ocisti stari lak koji jos drzi, skini spahtlom ili prebrisi starim krpama ono sto se rastvorilo

pusti da se osusi

lakiraj

ili

jos bolje - farbaj (ako drvo vise nije lepo dzaba ga lakiras, pokrivna farba ce da izgleda svezije i novije i izdrzace koju godinu duze uz minimalno odrzavanje)

znaci 1 2 3.. odluke

Poslednja izmena:
treba da se drvo ošmirgla i onda lakira ..ali najbolje je da platiš majstora da to uradi profi
Treba voditi racuna gde kupujes lak, lako je valjkom premazati ali kad se osusi na sta ce liciti.Ja sam se zeznuo hteo sam da ustedim kupio sam los lak na kraju sam morao da pozovem Studio Ambient da mi njihovi radnici osmirglaju i ponovo lakiraju prostoriju koja nije mala.Mogao sam i ja to uraditi ali nemam alat za smirglanje.Zato pazite gde i kakav lak kupujete.

Back