Kako povratiti novac koji je greškom prebačen na tudji račun?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.185
Svi smo mi samo ljudi sa vrlinama, manama, nismo mašine da radimo besprekorno tačno i na vrijeme..ali eto i mašine se kadkad pokvare..
Živ čovjek (po)griješi, u većini slučajeva nenamjerno, inače to ne bi bila greška jel,te.. nije namjerno, što bi rekli.

Šta bi ste vi uradili i kako bi se ponašali da na vaš bankovni račun, odjednom legnu neke pare? Znate da nisu vaše, možda pretpostavljate da vam se bogata tetka smilovala ili će te osnovano posumnjati da je neko greškom prebacio tudje pare na vaš račun?
I nije to izolovani slučaj, nego je to nešto što se vrlo često dešava.. koliko puta su knjigovodje ili bankovne službenice greškom prebacile sredstva na drugi račun.. to je jednostavno greška knjigovodje. Osoba koja je greškom "dobila" taj novac - nije njen novac i ona nema legallna prava na njega.

U većini slučajeva se to riješi, ali postoje oni slučajevi gdje "srećni dobitnik" neće i ne želi da vrati novac iako je svjestan da nije njegov?
Igrom slučaja, slučajni sam svjedok jednog takvog nemilog slučaja.. u pitanju je jedna mjesečna plata, dakle ništa vrijedno maltretiranja ali osoba koja je greškom dobila tudje pare, zaradjene možda teškim radom, ne želi da vrati taj novac jer je "ne interesuju tudje greške niti bi da se zamajava oko toga" iako je proces vraćanja vrlo lak i brz.
Ispostavilo se da banke nemaju neki pravni mehanizam u takvim slučajevima i na kraju jedino rešenje je privatna tužba??

Da li je moguće da u ovakvim slučajevima ne postoji neka pravna regulativa ili zakoni koji bi se mogli primjeniti u ovakvim "sporovima"?
Kako je moguće da država nema načina da jednostavno natjera takve bezdušne i bezobrazne osobe da vrate tudji novac?
Ne znam, možda nisam dobro upućen ili informisan ali postoje slučajevi gdje se uspjela vratiti samo odredjena svota novca?
Da li je moguće da se u ovakvim nemilim slučajevima, zavisi od nečije dobre volje da li će vrati novac koji ni po kom osnovu ne mogu da zadrže?

Poslednja izmena:
Pa uosnovi moj savet je da se toj osobi predoči da može platiti:

sudske troškove , zatezne kamate i sve što pripada ekspresno , pa da bude skuplja dara nego mera

Koliko znam sudovi tu brzo rešavaju, kada neko potražuje novac, skidaju se odmah pare, a onaj kome su skinute posle dokazuje da li je potražilac bio u pravu ili ne.

Uplatilac sredstava , ako je pravno lice neka pošalje opomenu pred utuženje za početak.

Operaterka iz kol centra Kelin Spadoni (33) uhapšena je zbog neovlašćenog podizanja tuđeg novca sa svog računa u Nju Orleansu.

Amerikanka je dobila poruku na telefonu da joj je na račun leglo neverovatnih 1,2 miliona dolara, što ju je prvo bacilo u trans. Kada se malo sabrala, izašla je sa radnog mesta, otišla do bankomata i vrlo brzo je sav novac preusmerila na svoj drugi račun.

Verujući da se neće otkriti za neverovatnu grešku banke, ona se vratila na radno mesto i nastavila da obavlja svoj posao.
Grešku je načinila kompanija Čarls Švab za finansijske usluge, kada je greškom ukucala pogrešan broj računa. Kelin je narednih dana krenula da živi kao bogatašica. Odmah je kupila novi auto a potom i kuću, sve za manje od deset dana!

“Znala je da će je brzo otkriti, pa je probala da uloži novac u kuću, kola i druge stvari kako se ne bi otkrilo. Prilikom privođenja je rekla kako je bila ubeđena da se novcu nikad neće ući u trag jer ga je munjevito prebacila na drugi račun”, rekli su iz policije Nju Orleansa.
Nakon dve nedelje, otkriveno je gde je novac otišao. Banka je pokušala da skine 1,2 miliona dolara sa Kelininog računa, ali njega naravno nije bilo tu. Potom joj je stiglo pismo opomene na kućnu adresu, a kad ni tu nije odreagovala – stigla joj je i policija na vrata.

Kelin je već narednog dana otpuštena s posla i trenutno je u pritvoru odakle može da izađe uz kauciju od 50.000 dolara koje više ni nema jer joj je oko 75 odsto preostalog novca skinuto sa drugog računa i vraćeno kompaniji Čarls Švab.

“Nije smela da koristi tuđi novac. Ona je to znala”, rečeno je iz policije Nju Orleansa.

Kompanija Čarls Švab tužiće Kelin Spadoni za neovlašćeno korišćenje njihovog novca.

https://objektiv.rs/vest/599240/gre...brzo-prebacila-pare-ali-na-ovo-nije-racunala/

Svi smo mi samo ljudi sa vrlinama, manama, nismo mašine da radimo besprekorno tačno i na vrijeme..ali eto i mašine se kadkad pokvare..
Živ čovjek (po)griješi, u većini slučajeva nenamjerno, inače to ne bi bila greška jel,te.. nije namjerno, što bi rekli.

Šta bi ste vi uradili i kako bi se ponašali da na vaš bankovni račun, odjednom legnu neke pare? Znate da nisu vaše, možda pretpostavljate da vam se bogata tetka smilovala ili će te osnovano posumnjati da je neko greškom prebacio tudje pare na vaš račun?
I nije to izolovani slučaj, nego je to nešto što se vrlo često dešava.. koliko puta su knjigovodje ili bankovne službenice greškom prebacile sredstva na drugi račun.. to je jednostavno greška knjigovodje. Osoba koja je greškom "dobila" taj novac - nije njen novac i ona nema legallna prava na njega.

U većini slučajeva se to riješi, ali postoje oni slučajevi gdje "srećni dobitnik" neće i ne želi da vrati novac iako je svjestan da nije njegov?
Igrom slučaja, slučajni sam svjedok jednog takvog nemilog slučaja.. u pitanju je jedna mjesečna plata, dakle ništa vrijedno maltretiranja ali osoba koja je greškom dobila tudje pare, zaradjene možda teškim radom, ne želi da vrati taj novac jer je "ne interesuju tudje greške niti bi da se zamajava oko toga" iako je proces vraćanja vrlo lak i brz.
Ispostavilo se da banke nemaju neki pravni mehanizam u takvim slučajevima i na kraju jedino rešenje je privatna tužba??

Da li je moguće da u ovakvim slučajevima ne postoji neka pravna regulativa ili zakoni koji bi se mogli primjeniti u ovakvim "sporovima"?
Kako je moguće da država nema načina da jednostavno natjera takve bezdušne i bezobrazne osobe da vrate tudji novac?
Ne znam, možda nisam dobro upućen ili informisan ali postoje slučajevi gdje se uspjela vratiti samo odredjena svota novca?
Da li je moguće da se u ovakvim nemilim slučajevima, zavisi od nečije dobre volje da li će vrati novac koji ni po kom osnovu ne mogu da zadrže?
tuziti banku, tuziti to ga sto je uplatio pare na njegov racun, tuziti toga sto nece da vrati, tuziti drzavu zbog dopustanja svega i svacega, tuziti evropsku uniju zbig dopustanja gresaka u bankarstvu Srbije, tuziti ameriku jer je bombardovala Srbiju pa ljudi uplaseni uplacuju ljudima pare, tuziti Havaje, jer su sastavni deo Amerike, jer da nisu havajci bi razvili dobre odnose sa Srbima i na taj nacin smanjili sav taj stres
Tuziti advokata jer banci ne moze nista.
Tuziti direktora banke, i na kraju tuziti firmu za koju radis

U principu da. Banka po zakonu ne sme da uđe na nečiji račun i da uzima sredstva tek tako. Ovde nije reč o grešci banke jer je nalog sa stanovišta platnog prometa bio dobar nego platioca koji je pogrešio i sva dalja odgovornost je na njemu da traži povraćaj od primaoca.
Ako primalac neće normalnom komunikacijom ostaje mu pokretanje postupka protiv primaoca za sticanje bez osnova ili neosnovano bogaćenje, pa dokle dogura.
Ovde ako je poslodavac pogrešio on je dužan da obezbedi isplatu radniku za platu po ugovoru a te pogrešno uplaćene pare da naknadno juri.

Samo hoću da znam da ne postoje načini za vraćanje novca prije bilo kakvih tužbi. Zar se ne može toj osobi blokirati račun dok ne vrati tudji novac?
Mora se pokrenuti parnica.
Ukoliko je greska bankovnog sluzbenika, onda je revirzibilno, tj. banka ce iz svojih sredstava ostecenom vratiti novac, a "sretnom dobitniku" zaprijetiti tuzbom.
Kako god okrenes, novac ce se vratiti milom ili sudskom silom, a kao sto je Natasa vec napisala, "sretni dobitnik" ce platiti parnicne troskove i zatezne kamate.

Slicna stvar je recimo pri pronalasku tudjeg novcanika u kojoj se nalaze neciji osobni dokumenti i novac.
Takvu stvar si duzan prijaviti policiji, a pripada ti mislim i nagrada u iznosu od 10% novcanih sredstava koja se nalaze u novcaniku.
Cak si duzan prijaviti i prazan novcanik ako su u njemu tudje isprave, tipa vozacka ili osobna.
onda bi bilo logično ako ti legne greškom uplata na tvoj račun, da vratiš ali da ti pripada 10%...

Slicna stvar je recimo pri pronalasku tudjeg novcanika u kojoj se nalaze neciji osobni dokumenti i novac.
Takvu stvar si duzan prijaviti policiji, a pripada ti mislim i nagrada u iznosu od 10% novcanih sredstava koja se nalaze u novcaniku.
Cak si duzan prijaviti i prazan novcanik ako su u njemu tudje isprave, tipa vozacka ili osobna.
Што би узео 10% ако можеш да узмеш 100%..

onda bi bilo logično ako ti legne greškom uplata na tvoj račun, da vratiš ali da ti pripada 10%...
Ne znam da li je tako u praksi, moguce da jeste, ali kod pronalaska novcanika, pronalazac ima pravo na tzv. "pravicnu naknadu" u iznosu od 10 %. Sud tu ima pravo i drukcije odluciti ako bi tih 10% bio prevelik iznos.
U biti se gleda od slucaja do slucaja, u Hrvatskoj je tako, u Srbiji vjerujem isto zbog toga sto i jedna i druga drzava preslikavaju njemacko zakonodavstvo u odredjenoj mjeri.

Што би узео 10% ако можеш да узмеш 100%..
Pa ako se radilo o bankovnoj uplati, onda te moze tuziti bez problema zbog toga sto se novcu moze uci u trag.
Kod pronalaska novcanika je drukcihe, uvijek se mozes napraviti mutav.

Ja bi novcanik vratio, osim ako ne bi znao da pripada nekom olosu.

Moja stara je na policiji predala novcanik s nekih par stotina eura u njemu plus svim karticama uz koje su uredno bili upisani pinovi.
Covjek joj je na posao donio bonbonjeru.

Par godina kasnije moj stari je scooterom isao na pijacu i na cesti posijao novcanik s nekih sto eura unutra i diners karticom, covjek mu ga donio na vrata.

Ispada da se dobro dobrim vratilo.

Pa ako se radilo o bankovnoj uplati, onda te moze tuziti bez problema zbog toga sto se novcu moze uci u trag.
Kod pronalaska novcanika je drukcihe, uvijek se mozes napraviti mutav.

Ja bi novcanik vratio, osim ako ne bi znao da pripada nekom olosu.

Moja stara je na policiji predala novcanik s nekih par stotina eura u njemu plus svim karticama uz koje su uredno bili upisani pinovi.
Covjek joj je na posao donio bonbonjeru.

Par godina kasnije moj stari je scooterom isao na pijacu i na cesti posijao novcanik s nekih sto eura unutra i diners karticom, covjek mu ga donio na vrata.

Ispada da se dobro dobrim vratilo.
Ма пусти уплате, говорим о кешу. Не бих ником опростио непажњу с новчаником.
Нити очекујем да мени неко опрости.

Evo primjer mojih staraca koji sam naveo.
da ne verujes imam slican primer kod mene u porodici. ja sam vaspitavan da strogo budem posten i da tudje nije moje.
poslednji put mi se desilo pre par godina idem kroz jedan megamarket pred zatvaranje, nema mnogo ljudi. i ide lik vidim pijan kao svinja al dobro, nista sto pre nisam video. skrece levo nesto se masa za dzep i ispada mu novcanik, u hodniku samo ja i on. ja mu vicem, stani prijatelju ispade ti nesto, ma on covek ne cuje, izadje napolje. ja uzimam novcanik onako podebeo i stizem ga na ulici gde vidim da je neki preduzimac ili tako nesto jer prica sa radnicima. dajem mu novcanik a on me gleda kao tele i kaze 'fala'

Ма пусти уплате, говорим о кешу. Не бих ником опростио непажњу с новчаником.
Нити очекујем да мени неко опрости.
A ne znam bas, nije da sam gladan, bos i zedan.
Sirotinji nema sanse da bi uzeo, kada kazem sirotinji, onda mislim na obicne ljude, ne neke bogatune.

Back