Kako povecati poslovnost radnje?

-knez-

Obećava
Poruka
51
Potrebna mi je pomoc tjst savet,naime pre tri meseca sam otvorio privatnu radnju(STR) i sve je islo fino tjst uspevao sam da se nekako pokrijem da kazem i to da u radnji drzim deciju garderobu od 0 do 16 godina, i igracke,placam lokal tjst zakup i drzavi njihovo a roba koju drzim je sve domace proizvodnje a cene su tu negde tjst nisam ni najeftiniji ni najskuplji medjutim sada je dosao trenutak da mi je dnevni pazar recimo 1000 dinara.Dajte neki savet sta ciniti dalje?Da napomenem lokal nije na losem mestu u gradu(druga zona).

Da li imaš reklamu? Pokušaj da robu nađeš po jeftinijoj nabavnoj ceni i obrati pažnju na dizajn izloga, to je jako bitna stvar koju naši trgovci koji drže male radnje zanemaruju....dobar i pomalo neobičan dizajn izloga može da poveća prodaju čak i do 30%...i još nešto znam da si napisao da su ti neke ‚‚srednje‚‚ cene robe ali isto tako znam kako trgovci znaju biti alavi pa umesto da stave maržu najviše 30% oni odvale 100% zato nam je sve tako i skupo a roba baš i nije neki kvalitet i ne vredi toliko pogotovo što se tiče dečije garderobe i obuće.Tako da i ne moraš da menjaš dobavljača već samo malo da spustiš cene.;)

Moras da shvatis da ce toga uvek da bude... nekad slabije, nekad bolje, pogotovo u ovom periodu, posto druge prodavnice organizuju snizenja.
Mozes da promenis dobavljaca... da se preorjentises na sverc, ili nesto slicno... odnosno da prodajes malo manje kvalitetnu robu za nizu cenu. Ne mislim ceo asortiman, vec da imas i nesto jeftinije, kako bi ti se musterije vise cirkulisale po prodavnici, i ostvario tzv. "stalne musterije".
Reklama jeste skupa, ali i po tom pitanju mozes nesto da uradis. Organizujes neku akciju, povoljno i sl, razdelis letke po naslje, ili gde vec hoces.

Potrebna mi je pomoc tjst savet,naime pre tri meseca sam otvorio privatnu radnju(STR) i sve je islo fino tjst uspevao sam da se nekako pokrijem da kazem i to da u radnji drzim deciju garderobu od 0 do 16 godina, i igracke,placam lokal tjst zakup i drzavi njihovo a roba koju drzim je sve domace proizvodnje a cene su tu negde tjst nisam ni najeftiniji ni najskuplji medjutim sada je dosao trenutak da mi je dnevni pazar recimo 1000 dinara.Dajte neki savet sta ciniti dalje?Da napomenem lokal nije na losem mestu u gradu(druga zona).

I biće ti tako sve do proleća ( sad se kupuju knjige, ajvar, drva, čizme........čuva lova za slave, gas, struju.....januar, februar - mrtva sezona uvek, u martu tek život kreće.) kako ćeš platiti nagomilane doprinose, taksu za firmu, porez.......i sve ostalo? Čim vidiš da ne možeš da se pokriješ mesec, dva - zatvaraj.

Obidji sve velike firme u gradu i napravi dogovor sa njima o prodaji robe na rate, 3, 5, kako se dogovorite ili organizuj prodaju ispred tih firmi dvaput mjesecno, kad izadju radnici s posla ili u toku radnog vremena dodjes sa nekim kombijem u firmu i ljudi kupuju tu direktno u kombiju, firma samo treba da stavi na oglasnu tablu oglas o tome kad ces ti doci.

Ostalo, organizuj neke akcije, daj popuste na jedan dio robe, ulazi u reklamu itd

Ljudi potpuno mi je neshvatljivo to da sam na pojedinim delovima garderobe i po 30 posto jeftiniji od konkurencije a u nekim stvarima smo isti sa cenama a roba od istog dobavljaca i istog kvaliteta i sad oni rade fino a ja ni makac napred.E ima i ta stvar da su oni mnogo pre krenuli sa radom,valjda je to neka vrsta navike.

I biće ti tako sve do proleća ( sad se kupuju knjige, ajvar, drva, čizme........čuva lova za slave, gas, struju.....januar, februar - mrtva sezona uvek, u martu tek život kreće.) kako ćeš platiti nagomilane doprinose, taksu za firmu, porez.......i sve ostalo? Čim vidiš da ne možeš da se pokriješ mesec, dva - zatvaraj.

:hahaha:

Ovaj boldovani savet tetka Prisionerke - je FATALAN! :mrgreen:

Svako ko otvori neku radnju, MORA BITI SPREMAN da radnja radi sa GUBITKOM do prvih 18 meseci!

Mora imati FINANSIJSKU DUBINU da IZDRZI krizu dok NE NAPRAVI MESTO !

(To je NAJCESCA GRESKA onih koji krecu u privatni biznis - misle samo o opremanju radnje, a ne misle na prve, "posne" mesece).

Sto se tice same tehnike kako se pravi mesto, to je pre svega PROPAGANDA I REKLAMA.

Tu ne treba cepidlaciti: reklama NIJE TROSAK nego INVESTICIJA.

Sto vise reklame - brzi uspeh. I obrnuto.

Reklamu uvek treba da prati odredjen KVALITET koji se nudi u prodaji.
Ako toga nema reklama ima obrnut efekat.

Nemoj se boriti niskim cenama sa konkurencijom, vec superiornim kvalitetom u odnosu na sve ostale.

Neverovatna stvar...butik do mene koji je otvoren pre par dana razbija dodus oni drze garderobu za odrasle i to made in kina a ja bre nase domace i nista a cene su im bas solidne...pomagajte drugovi hocu da se zatvorim...

Ako nisi spreman da IZDRZIS 18 meseci da radnja radi sa gubitkom ili na nuli - nisi trebao ni otvarati !

Tako se biznis ne vodi i tu ti niko ne moze pomoci.

Sve sto je brzo je i kuso.

U kapitalizmu nekada treba i dve generacije da prodju da se radnja potpuno razradi, a ljudi obogate.

A ti bi vec posle 2-3 meseca da radis pozitivno....

Ne ide TO TAKO Kneze.

Imali jos neko neki pametan predlog tjst savet?

Blablabinger je pola u pravu i pola nije. Ne treba biti spreman raditi sa gubitkom, nikada. Sta je tacno je to da treba imati finansije da dani ili meseci koji idu lose prezivis i u medjuvremenu pravis neki plan. Na zalost niko ti na forumu ne moze pomoci zato sto jedino ti znas sta treba da se radi. Ja mislim da vec znas odgovor (zatvarati i zapoceti nesto drugo) ili prometini nacin rada (nov suplajer, nize cene, veci izbor, itd....)

Digitron u sake i napravi cene da na dva kupljena proizvoda naplatis tri.
Treci poklonis.
Ljudi vole poklone, bez obzira koliko ih skupo kostali.

Dakle, svakog dana razlicit artikal na poklon svakom kupcu koji potrosi preko 1000 din.

Kad se ljudi naviknu da kupuju kod tebe, polako dizi cene i umesto sa nulom predji na pozitivno poslovanje.

Blablabinger je pola u pravu i pola nije. Ne treba biti spreman raditi sa gubitkom, nikada. Sta je tacno je to da treba imati finansije da dani ili meseci koji idu lose prezivis i u medjuvremenu pravis neki plan. Na zalost niko ti na forumu ne moze pomoci zato sto jedino ti znas sta treba da se radi. Ja mislim da vec znas odgovor (zatvarati i zapoceti nesto drugo) ili prometini nacin rada (nov suplajer, nize cene, veci izbor, itd....)

Priajtelju, VROMA SU RETKE RADNJE koje od pocetka rade pozitivno....

Cak su veoma retke i one koje u prvoj godini izadju na nulu.

To je u kapitalizmu vrlo poznata stvar.

Zato se razradjena radnja prodaje mnogo skuplje od onih koje su tek otvorile i nisu napravile mesto.

Neko treba da plati GUBITAK U STARTU.

Pravljenje prodajnog mesta negde moze da traje i 18 meseci (da radnja izadje na nulu).

Sto je lokacija bolja, pravljenje prodajnog mesta moze biti krace i obrnuto.

Digitron u sake i napravi cene da na dva kupljena proizvoda naplatis tri.
Treci poklonis.
Ljudi vole poklone, bez obzira koliko ih skupo kostali.

Dakle, svakog dana razlicit artikal na poklon svakom kupcu koji potrosi preko 1000 din.

Kad se ljudi naviknu da kupuju kod tebe, polako dizi cene i umesto sa nulom predji na pozitivno poslovanje.

Hakime, pokloni mogu biti samo SIMBOLICNI.

Ako su vredniji - ljudi misle da ih deres sa cenom, pa im odatle dajes poklone i to samo prouzrokuje kontraefekat.

Daleko je pametnije imati vrlo ljubazan odnos sa musterijama (ali ne snishodljiv!)

Zato se razradjena radnja prodaje mnogo skuplje od onih koje su tek otvorile i nisu napravile mesto.

Pravljenje prodajnog mesta negde moze da traje i 18 meseci (da radnja izadje na nulu).

Majstore :)

Tacno je da su veoma retke radnje koje (u pocetku kao sto kazes) prave profit, ali su jos redje radnje koje uopste opstanu.... valjda si toliko naucio u kapitalizmu. Naime, broj uspesnih radnji je jako mali, posebno ako govorimo o retail-u. Ako ti treba 18 meseci da napravis profit, onda bolje da si ulozio ogromne pare i da ti je lokacija negde na tajms skveru. Ja imam utisak da mi ovde govorimo o malim radnjicama gde kapital nije ulozen na veliko. Mesec, dva zajebancije dok biznis ne krene je ok, ali vise od toga pisi propast.

Majstore :)

Tacno je da su veoma retke radnje koje (u pocetku kao sto kazes) prave profit, ali su jos redje radnje koje uopste opstanu.... valjda si toliko naucio u kapitalizmu. Naime, broj uspesnih radnji je jako mali, posebno ako govorimo o retail-u. Ako ti treba 18 meseci da napravis profit, onda bolje da si ulozio ogromne pare i da ti je lokacija negde na tajms skveru. Ja imam utisak da mi ovde govorimo o malim radnjicama gde kapital nije ulozen na veliko. Mesec, dva zajebancije dok biznis ne krene je ok, ali vise od toga pisi propast.

Tacno je da manje radnji opstane nego sto propadne.
Svuda u svetu je to tako.
Prvi zakon kepitalisticke ekonomije je da RIZIK STVARA KAPITAL.

Samo, sto sa radnjama nema zajebancije na mesec-dva.

Ako nisi spreman da DAS SVE OD SEBE, onda i ne kreci u posao. U napred si bankrotirao.

Moras imati NOVCA da izdrzis sve dok radnja same ne pocne da donosi dohodak.

Kad ce to biti - zavisi od lokacije, vrste delatnosti i licne sposobnosti gazde.

ako mogu da pomognem kneze

nije samo kod tebe....svud je lose....ogromna je kriza...mnogi su u dubijozi...pogotovo textilci
sta ces vise od toga da je
bazar puko...piramida pukla.....cumic puko...citi pasage puko...pola kneza se ispraznile radnje

opstaju ovi jaki,marke iz usca i delte,jer su puni...a veruj da ne prodaju dovoljno ni za zakup..koji je papren

bratski savet....ako si vec usao u situaciju da ne zaradjujes...imas troskove,decu i zenu,znaci moras da priohodujes
zatvaraj dok je vreme,dok ne krenes da dugujes za doprinose....ako nisu u pdv to je dobro,ako jesi...tad ti nema spasa
znaci,spasavaj stro se spasiti moze,ovo je period najgori za biznis,idi rad kod nekoga za platu,imas bar svaki mesec fiksno,posle radnog vremena ides kuci i cao
ovako...vecita robija,a nikakve neke extra pare
zamrzni...cuti i cekaj...cim krene bolje,lako ces odmrznuti radnju i krenuti ponovo
po menmi,poslovanje sada u srbiji,je samo gubljenje para koje imas u steku,i rizik da te navata drzava,jer sad gledaju da ujedu koga god mogu za neke pare,ko bewsni psi,jer ni oni vise dinara nemaju
cak su i za jedan drvored u centru morali da zickaju lovu od privrednika

po meni,trenutno je u srbiji najgore biti gazda......nije to kina,pa da biti gazda,automatski znaci i dobro zaradjivati,nazalost....u nasem slucaju je gubitak vremena,para i zivaca nizakakve pare

mislim da gresis
to je ako radnju otvori amater koji nije iz struke
no,ako radnju otvara neko ko je pre toga bio u poslu,onda taj poznaje situaciju,ima vec neke ljude koje zna iz staroig posla,i nece krenuti u posao ako nije siguran da ce u startu poceti dobro
u suprotnom,zassto bih ja 18 meseci gubio pare,a tek posle poceo nesto da prihodujem
bolje da ostanem kod starog gazde za platu....jer godinu dana bruto nije mala para,za pristojnu platu

Pitanje je šta znači "nije loše mesto"? Da li u tvojoj okolini ima sličnih trgovina, pa da ljudi idu u tu ulicu po dečiju garderobu, pogledaju par radnji...? Pretpostavljam da nisi neka ekskluzivna radnja, pa da samo kod tebe ima odredjena vrsta robe.
Ako je radnja nečim zaklonjena, stavi na vidno mesto reklamu.
Odštampaj malo flajera, podeli par hiljada po komšiluku i okolnim firmama, daj neki popust, najavi akciju npr subotom...
Ubaci par ekstremno jeftinih artikala, stavi cene na izlog....
I ne odustaj lako:)

Ti kao privatnik pitas ostale. Znam taj osecaj kad je mene poslodavac zamolio da mu pomognem za neku dobru ideju. Naravno da sam znao ali nisam imao nameruda je delim iz nekoliko razloga. Zatvaraj radnju ili sta vec imas presusio si sa idejama, osim jedino ako volis i zelis da propadnes

Ulozi pare u reklamu! Dobru reklamu! Problem kod mnogih preduzetnika u Srbiji je bas taj sto ulaganje u reklamu smatraju bacanjem para, ali dobra reklama cini vise od pola posla! Nemoj da ti bude zao. Nabavi 1000 evrica, izreklamiraj svoju radnju po tv-u, radiju, novinama, internetu i.t.d. i iznenadies se koliko ce ti se povecati procenat prodaje.

Back