Kako povecati brzinu bajsa <?>

Ordinary Player

Iskusan
Poruka
6.040
Poz svim rekreativcima ,pogotovo biciklistima,interesuje me na koji nacin da povecam brzinu mog bajsa,u pitanju je brzinac,shimano oprema ,21 brzina,recimo da je sve podmazano,pritisak u gumama ok,nista ne koci,vitlam pedale najbrze moguce al ne ide preko 45Km/h po ravnom (bez nekog velikog otpora vetra),valjda mi brzinomer ne zakida

Jel mogu npr. da stavim manji komplet zadnjih zupcanika,i jel pasuju bas svi ili moram da skinem pa da nosim da pokazem u servisu ? Ako neko ima mtb ili trkacki pa da mi kaze koliki mu je precnik najmanjeg zupcanika i koliko "razvija" na ravnom,pa da uporedim sa mojim i vidim sta mi je raditi

Citam na forumima kako razvijaju 60-80 na nizbrdicama,ja je jos nisam nasao,moracu da skoknem do ustanicke ili bul.oslobodjenja

imam zabelezenu neku max brzinu od 92.4Km/h ali to je greska,umesao mi se mobilni u wireless signal speedomera :eek:

ok,da pripomognem ako mogu,evo slika (malo mi je mrsko da ga slikam,treba mu generalno ciscenje )

ram je od aluminijuma,slip gume,nije preterano tezak ali ga nisam nikada ni merio,ja imam 190/75kg,kao sto vidis nije otezan osim flasicom vode,sajlom i rancem koji ponesem

prednji prenos -najveci zupcanik ima 170mm i 42 zupca :sad2:
zadnji prenos -najmanji zupcanik ima oko 55mm i 14 zubaca

moguce da brzinomer nisam bio lepo nastelovao,ukucao sam novi kod, proverio obim gume (208cm) imao sam 48 rotacije i ispisao je 100m,to bi trebalo da je sada tacno nastelovano,oticicu jos da proverim na terenu ali mislim da brzinomer sada ne laze ako je pre

Aha sad je vec bolje..pazi taj slik koji imas je veliki i to usporava..dosta je to tezak bajs reko bih bas onako lici na dobar komad gvozdja:lol:tockovi teski..pogon tezak i jos 42 zubca bas malo..prosto me cudi da si ti mogao njim ici 40 po ravnom..altus zadnji menjac najniza klasa al nebitno..volan isto sam celik..ako mene pitas ne mozes napraviti od yuga nikako da ide 150 ne ispati se ulagati;)

evo sad sam se vratio sa voznje,nisam mogao brze od 40 na ravnom ipak vetar stvara dobar otpor ,dok sam na nizbrdici od oko 30stepeni kod pancevca isao 52km/h,s tim da sam glavu spustio na volan ne bi li dobio na aerodinamicnosti :)
pa nije mi jasno,laksi je od predhodne gvozdjurije koju sam imao,ram jeste aluminijum,znam jer sam ga ja farbao,sad za felne nemam pojma,meni su se uvek svidjale ove slip gume,da su kramponke 2 kocenja i nema ih vise,a da su uze nema sanse da bih ziv stigao kuci,ja vozim oko 50km marsutu po gradu,trotoari,van ulica,sljunak,pesak,neravan teren,da je tanja guma zaginuo bih negde sigurno...dimenzije su joj 26x1.95

iskreno meni tezina bajsa ne predstavlja nikakav problem,a i imam snage za voznju,ono sto mi smeta je taj los prenos,vozim al imam osecaj kao da sam nize 4 brzine od one koja mi treba
ne znam koliko mogu da kostaju ti zupcanici,zadnji,prednji ili mozda oba? titanijumski i karbon fiber mi ne trebaju :)

I ja sam nekad imao 1.90 pa presao na 1.5 slik..ne znam dal mozes menjati na tom pogonu samo zupcanik cini mi se star i ko zna koji..a opet kazem da se ne isplati sigurno..u uputstvu za brzinometar bi trebalo da imas podesavanje po gumi 1,95..onda ces sigurno znati da je ta brzina..inace ne znaci ti nista sto mozes za kratko razviti 40..i jaci rekreativci voze od 30 plafon 35..ne racunam specijalke al su i oni tu negde

nemam uputstvo :sad2: ,nasao sam sliku sa neta za ovu marku speedomera Tronic,pa sam uneo kod 1073,nigde nisam mogao da nadjem tu oznaku 1.95 pa sam kucao ovu za 26" posto na gumi pise 26x1.95

obim gume mi je 208cm,precnik 67cm,po ovoj formuli sa slike pomnozim 670 sa 3.1416 i dobijam 2104 wheel factor,znaci ipak sam uneo pogresan,morace ponovo da padne test niz nizbrdicu,ali prosecno vozim 30km/h ravne delove,po ovome brzinomer mi je zakidao malo

Poslednja izmena:
od mene do Ade ima 23-25km,do tamo mi treba 55min voznje,eto ga prosek,znaci 25km/h , 5min izgubim cekajuci semafore , i to je to.
nemam duzu relaciju za voznju,do tamo i nazad 50km,krug oko Ade neznam koliko ima 6 ili 8km.

videcu sta kaze brzinomer,sada bi trebalo da je nastelovan u milimetar

kad budem sledeci put uzimao bajs konsultovacu se oko zubaca i prenosa ,bas bi bilo lepo ici 50 na ravnom :)

Cekaj jesi gledo na sat ili taj brzinometar?:lol:i ako si gledao na sat opet proveri dal je do ade toliko km..i jel ti i nazad treba toliko?znaci jedino da si kod avale pa da je ravno i nizbrdo..ja ti kazem nema teoretske sanse da ti je prosek 25..ako naletis na prvu uzbrdicu njom ne ides vise od 12-15..tako da odmah ubijas taj prosek..ja odem do avale sto je onako ok uspon..na vrh mislim..i prosek mi je 16-17..posle kad se sjurim do ade gde idem 40 pa i do 50 pre rakovice..na jedvite jade se prosek penje do 20..pazi koja je to brzina..ali je poenta sto do avale za 50 min posle mora i jos 50 da se ide 40/h sto je nemoguce..veruj nema sanse i polupro koji voze svaki dan ne idu toliko

Podesavanje brzinomera:

1)Izmeri precnik tocka,pretvori to u mm, i pomnozi sa 3,14 ,dobijenu cifru upisi u brzinomer.
2)Obelezi kredom deo gume,napravi pun krug i dobijenu vrednost u mm upisi u brzinomer.Preporuka,izmeri bar tri puta i unesi srednju vrednost.
Podrazumeva se da su gume napumpane na pritisak sa kojim vozis.

I ja sam nekad imao 1.90 pa presao na 1.5 slik..ne znam dal mozes menjati na tom pogonu samo zupcanik cini mi se star i ko zna koji..a opet kazem da se ne isplati sigurno..u uputstvu za brzinometar bi trebalo da imas podesavanje po gumi 1,95..onda ces sigurno znati da je ta brzina..inace ne znaci ti nista sto mozes za kratko razviti 40..i jaci rekreativci voze od 30 plafon 35..ne racunam specijalke al su i oni tu negde

Ja iskreno tesko predjem 40 cak i bez vetra po ravnom...u prvom momentu mi nije bilo jasno kako fox87 moze ici 45...ali velika je razlika u bajsevima...
Meni je npr. prosecna 24-25 na 35km ali postoji jedno, za mene, teze brdo...evo profila
elevProfile.jpg

to inace vozim do tamo i nazad...tako da je ovo profil od 17,5km

Koji brzinomer imas?

brzinomer je lagao,sad dal je zakidao ili dodavao to cu jos utvrditi (neki bezicni Tronic,ima temperaturu,puls, i naravno sve ovo sto se podrazumeva,al kazem ,nisam imao uputstvo pa sam trazio na netu neki user manual i ocigledno uneo pogresne vrednosti)
sad sam ga tacno podesio pa cu proveriti brzine i tacnu predjenu kilometrazu

sto se tice kilometraza,merio sam sada sa google earth-om,onako grubo,pa cu i te vrednosti uporediti sa brzinomerom da vidim kako ce se pokazati,ispostovao sam putanju kojom vozim al ocekujem da brzinomer pokaze malo vise jer on ipak meri svaku krivinu i predjeni metar,sve u svemu i po googlu predjem 48km

@Ivan

odakle ti ta slika,ocitavanje sa brzinomera ili ?

Ja iskreno tesko predjem 40 cak i bez vetra po ravnom...u prvom momentu mi nije bilo jasno kako fox87 moze ici 45...ali velika je razlika u bajsevima...
Meni je npr. prosecna 24-25 na 35km ali postoji jedno, za mene, teze brdo...evo profila
Pogledajte prilog 191960
to inace vozim do tamo i nazad...tako da je ovo profil od 17,5km

Koji brzinomer imas?
Ne moze se videti razlika po bajsevima ako je jednolican teren bez uspona..zavisi naravno i od kondicije vozaca..evo do avale pa ada 3 i po sata..bila je u jednom trenutku prosecna 20 ali padne kad naidje uspon..koji do avale ne prelazi 16-17..max 55
http://www.dodaj.rs/?3t/t4/17TronuZ/25062011441.jpghttp://www.dodaj.rs/?2O/be/wyObQdj/25062011444.jpghttp://www.dodaj.rs/?3B/9i/3zpIDGv4/25062011443.jpg

Ovakva slika se dobija kada se preko wikiloc-a uradi ruta...(registrujes se i nacrtas je, s tim sto na wikiloc-u ima i mnogo manjih i bezznačajnijih puteva koji su obeleženi, kao što je ovaj moj) i on ti izbaci visinski profil...tj. ovakvu sliku uz rutu naravno...
Može se čak i u Google Earth-u videti i procenat uspona/spusta mada meni ta opcija ne radi nešto dobro iako je u početku radila, i stvarno je super...:D

http://sr.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=193485
onda klikni na prikaži u google earth i kada ti uđe u GE idi desni klik na rutu i prikaži profil visine...
bilo gde da staviš strelicu on će ti pokazati procenat i udaljenost od polazne tačke...

@georgejune-pa da...ima mnogo uzroka od kojih zavisi prosecna...najbitniji-teren i kondicija
Moram da te pitam, cime slikas brzinomer jer ja kad slikam moj fotoaparatom nista se ne vidi, samo odbljesak...

Poslednja izmena:
Ovakva slika se dobija kada se preko wikiloc-a uradi ruta...(registrujes se i nacrtas je, s tim sto na wikiloc-u ima i mnogo manjih i bezznačajnijih puteva koji su obeleženi, kao što je ovaj moj) i on ti izbaci visinski profil...tj. ovakvu sliku uz rutu naravno...
Može se čak i u Google Earth-u videti i procenat uspona/spusta mada meni ta opcija ne radi nešto dobro iako je u početku radila, i stvarno je super...:D

http://sr.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=193485
onda klikni na prikaži u google earth i kada ti uđe u GE idi desni klik na rutu i prikaži profil visine...
bilo gde da staviš strelicu on će ti pokazati procenat i udaljenost od polazne tačke...

@georgejune-pa da...ima mnogo uzroka od kojih zavisi prosecna...najbitniji-teren i kondicija
Moram da te pitam, cime slikas brzinomer jer ja kad slikam moj fotoaparatom nista se ne vidi, samo odbljesak...

Ma nokia tel..moze to i bolje kad je dobra svetlost pa se iskljuci blic nisam se nesto cimo samo shkljocnuo da postavim

Ja na svom polaru (krs neki od 150 evra-21 brzina ), idem 51 km/h, da imam recimo 24 ili 27 brzina mogao bih cak i 60 -65km/h, jer jednostavno sada kada vozim 50km/h pedale ne pruzaju nikakav otpor, kada se okrecu noge ih skoro jedva stizu, ne mogu pruziti taj dodatni potisak,da idem brze,
Btw rekord mi je 70 km/h niz brdo... :))))))

Back