Jedno ozbiljno pitanje na koje ocekujem ozbiljne odgovore.Sta je to prvo sto iskreno trebam znati o racunarima sto mislim da znam a zapravo ne znam.Kako racunar radi?Programiranje?Nacin razmisljanja?Zastita?Nacin?
Samo mi treba sta treba za pocetak neophodno nauciti za dalji napredak.
Sa html imam nesto blage veze znam osnovu i samo ime...
Edit

Nacin razmisljanja-kako bih trebao razmisljati kao haker Zastita-Kako se zastiti od pronalazenja lokacije Nacin-Laptop za mobilnost ili Racunar za jaci napad?)
ako ces da budes programer, moras znati sve o programiranju, za hakovanje ti ne treba to znanje, mada ako zelis da budes generalno obrazovan, treba sve da citas.
za pocetak instaliraj
Kali linux, mozes i na USB, gledaj koje programe tamo imaju, i citaj za sta se koriste svi ti programi. onda izaberi sta zelis vise da saznas, mozes napadati vebsajtove, baze podataka, mreze, rutere, servere, mozes praviti svoje zajebancije (meterpreter, metasploit, msfvenom) ali moras poslati napravljeni fajl toj osobi da skine na svoj komp ili telefon, pa onda dobijes informacije iz njegovog telefona. ali da bi bio profi haker, to jest ne samo da hakujes, nego da znas kako sve funckionise, moras potrositi
5 godina na ucenje: mreze, serveri, pa i sigurnost to jest zastita, da bi znao kako se oni stite od tvog hakovanja pa da te ne uhvate.mozda ces morati i da kupis laptop koji nije na tvoje ime ili kupis maznuti, pa kupis dve mrezne kartice ako ces da hakujes neciji wifi, i ako hakujes, lepo unisti laptop nakon toga i baci ga. bez forenzike, nema dokaza da te strpaju na robiju. a sto se tice svih tih alatki u Kali linuksu, imas gomilu na youtube, ukucaj u youtube i gledaj snimke. u svakom slucaju, mnogi hakeri su pali jer se nisu dobro sakrili. jedan od osnivaca piratebay, anakata, je u zatvoru u danskoj 2 godine jer je hakovao firmu (CSC) koja upravlja jedinstvenim brojevima gradjana, kao nas JMBG. mozda je do sada izasao, ali korporacije su jake i imaju veze sa politicarima i mogu da ti smeste probleme u zatvoru.
ali da odgovorim na konkretna pitanja:
da bi razmisljao kao haker, moras da volis da hakujes stvari, na primer da rasturis neke uredjaje i da vidis kako funkcionisu, imas pc labs za klince po evropi, prave razne elektronske uredjaje, ali to je vise vezano za hardver, moras da volis da istrazujes stvari i da potrosis dane na zezalice umesto da nosis malter i doneses kuci pare,
da bi se zastitio od pronalazenja lokacije i identiteta, koristis laptop u srbiji koji je maznut u italiji, kupi laptop od gastarbajtera, kupi par mreznih kartica, skeniraj i menjaj poziciju i bezi, dodji opet posle nedelju dana, uradi handshake sa ruterom pa hakuj lozinku kasnije umesto na licu mesta jer napad na lozinku moze da traje 2 dana, a tvoja laptop baterija traje 2 sata (skidaj pronadjene lozinke sa interneta, moraces da skines vise od 50GB fajlova), koristi tor za hakovanje servera,
ako koristis tor, mozes i sa racunara a u svakom drugom slucaju, bolje je laptop koji nije na tvoje ime.