Kako popuniti prazninu u svom životu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.769
Prazninu je lako pobrkati sa depresijom, ali taj osećaj mogu prouzrokovati nekoliko različitih stvari, u rasponu od mentalne bolesti do donošenja loših odluka.

Izbegavanje ne rešava problem. Dakle, pitanje je - kako se pozabaviti tom prazninom? Kako se možete izlečiti od toga?

fill-the-void-702x336.jpg

Pogledajte šta stručnjaci o tome kažu

1. Zašto se osoba može osećati prazno?

Maslovova hijerarhija potreba je teorija o potrebi osobe da se razvije i realizuje u zdrav život. To nije nužno čvrsto i brzo ispunjivo pravilo kao mnoge stvari u psihologiji. Umesto toga, to je više kao smernica šta će ljudima biti potrebno da se razviju, osećaju zadovoljstvo i budu ostvareni.

Iako je organizovana u piramidu, današnji istraživači veruju da će se mnogi od različitih nivoa piramide preklapati, menjati mesta, pa čak i povremeno kombinovati.

Osećaj praznine, potrebe za nečim može se identifikovati kroz hijerarhiju potreba. Osoba možda ne ispunjava sve ove zajedničke tačke ljudskog razvoja i iskustva. Kao rezultat toga, njihov mozak pokušava da im kaže da rade na tome tako što će se osećati kao da nešto nedostaje jer nešto nedostaje. A to nešto je ispunjenje određene potrebe.

Naravno, to nije jedini razlog zbog kojeg se čovek može osećati prazno. To je samo dobro mesto za početak. Mentalne bolesti i traume takođe mogu izazvati osećaj praznine samo po tome kako se manifestuju.

2. Razmislite zašto možda osećate prazninu.

Pogledajte Maslovovu hijerarhiju potreba i razmislite šta vam možda nedostaje u životu.

Da li je to socijalizacija? Radite nešto ispunjavajuće? Previše stresa? Nesigurnost? Nezdrava ili nasilna veza? Da li rastete sebe ili svoj život? Imate li neke ciljeve? Imate dovoljno za jelo? Da li se osećate sigurno u mestu gde živite?

Možete preduzeti korake da popunite prazninu tako što ćete identifikovati zašto postoji.

3. Identifikujte svoje nezdrave veštine suočavanja.

Identifikovanje vaših nezdravih veština suočavanja će vam pomoći da budete svesni uključivanja u nezdravo ili destruktivno ponašanje. Zatim možete prekinuti proces poniranja u ta nezdrava ponašanja kada shvatite da idete u tom pravcu.

Na primer, pretpostavimo da znate da pijete kada ste pod stresom. U tom slučaju, možete pokušati da zamenite alkohol drugom, zdravijom veštinom suočavanja, poput meditacije ili vežbanja.

4. Razmislite o tome da zapišete svoja osećanja.

Vođenje dnevnika je neverovatno korisno sredstvo u procesu oporavka i dovođenja u red vašeg emocionalnog zdravlja. Ali čak i ako se ne osećate kao da ste tip koji vodi dnevnik, može biti od pomoći da samo napišete šta osećate.

Razlog je taj što pisanje aktivira različite delove mozga, što pomaže da stvari obrađujete drugačije nego samo razmišljanjem o problemu.

Druga prednost pisanja je da vam može pomoći da prestanete da se vrtite u krug. Zapisivanje vam pomaže da vas vodi direktnim putem vaših iskustava, onoga što osećate, a zatim gura vaš um dalje na druge stvari.

Juce gledam u provodadziji coveku umrla zena posle 30 god braka,naravno sve popismanjene babe tvrde pazar a covek na leb da ga mazes,svaki bi odmah prihvatio bilo koju a one nijedan im se ne svidja,koji mozgovi,njemu je mrsko da provodi vreme sam u stanu pa po ceo dan tumara ulicama i po kafanama,ovo su saveti za moderne raspade,coveku od 70+ godina samo treba neko za pricu da ne bude sam

5. Izbegavajte ruminaciju - začarani krug.

Ruminacija je čin previše razmišljanja o negativnoj ili bolnoj stvari, vrtenje u začaranom krugu.

A ruminacija nije uvek nešto što se dešava samo u vašoj glavi. Ponekad je to urađeno u grupama za podršku. Nažalost, neki ljudi uzimaju frazu "pričaj o tome" previše bukvalno i nikad ne prestanu da pričaju o tome.

6. Pronađite aktivnosti koje vam pomažu da se smirite i fokusirate svoj um.

Redovna vežba može učiniti čuda za ublažavanje problematičnog uma. Ne mora biti ništa posebno komplikovano. Samo izlazak napolje za redovnu šetnju nekoliko puta nedeljno može pomoći. Aerobik ili čak ioga su takođe dobre opcije.

7. Pronađite ispunjenje u služenju drugima.

Možda osećate prazninu jer ne radite ništa što vas ispunjava ni sa svojim životom. Ljudi treba da urade nešto na šta mogu da se osećaju ponosnim, da mogu da pogledaju i kažu: „Uspeo sam to! Pomogao sam i poboljšao stvari!“ I postoji mnogo načina na koje to možete učiniti.

Možda razmislite o tome da se bavite nekim dobrotvornim radom kako biste pomogli ugroženim ljudima. Ovo je odličan izbor ako imate profesionalnu veštinu koju bi manje dobrotvorne organizacije mogle da koriste, ali ne mogu nužno da priušte nekoga da zaposli. Ipak, često postoje mogućnosti za obavljanje opštijih poslova. Na primer, prikupljanje sredstava ili vožnja za ugrožene ljude je takođe velika pomoć. Možda ćete čak želeti da steknete više praktičnih iskustava sa dobrotvornom organizacijom koja gradi za ljude kojima je to potrebno, kao što su rampe za invalidska kolica ili kuće za ugrožene.

3. Identifikujte svoje nezdrave veštine suočavanja.

Identifikovanje vaših nezdravih veština suočavanja će vam pomoći da budete svesni uključivanja u nezdravo ili destruktivno ponašanje. Zatim možete prekinuti proces poniranja u ta nezdrava ponašanja kada shvatite da idete u tom pravcu.

Na primer, pretpostavimo da znate da pijete kada ste pod stresom. U tom slučaju, možete pokušati da zamenite alkohol drugom, zdravijom veštinom suočavanja, poput meditacije ili vežbanja.
Odgledaj Flight Attendant ako nisi, Kayley je vrh.... A onaj Sokolov ***** nevidjeno...

No tek sam stigao do 4te epizode....

Juce gledam u provodadziji coveku umrla zena posle 30 god braka,naravno sve popismanjene babe tvrde pazar a covek na leb da ga mazes,svaki bi odmah prihvatio bilo koju a one nijedan im se ne svidja,koji mozgovi,njemu je mrsko da provodi vreme sam u stanu pa po ceo dan tumara ulicama i po kafanama,ovo su saveti za moderne raspade,coveku od 70+ godina samo treba neko za pricu da ne bude sam
Ti sve pametniji i pametniji... :P

Eh, mali naš krstaričaru....

5. Izbegavajte ruminaciju - začarani krug.

Ruminacija je čin previše razmišljanja o negativnoj ili bolnoj stvari, vrtenje u začaranom krugu.

A ruminacija nije uvek nešto što se dešava samo u vašoj glavi. Ponekad je to urađeno u grupama za podršku. Nažalost, neki ljudi uzimaju frazu "pričaj o tome" previše bukvalno i nikad ne prestanu da pričaju o tome.
Botiranje nacije je svrha toga.... Ili planete, ah, koliko je taj-to-ti idiot stvarno?

6. Pronađite aktivnosti koje vam pomažu da se smirite i fokusirate svoj um.

Redovna vežba može učiniti čuda za ublažavanje problematičnog uma. Ne mora biti ništa posebno komplikovano. Samo izlazak napolje za redovnu šetnju nekoliko puta nedeljno može pomoći. Aerobik ili čak ioga su takođe dobre opcije.
Kupih dva ruska zvona, loptu za glupiranje(pilates), i vijaču....Ah, sprave za mučenje....

Ali da, zdravo telo zdrav duh, i obrnuto zdrav duh zdravo telo....

7. Pronađite ispunjenje u služenju drugima.

Možda osećate prazninu jer ne radite ništa što vas ispunjava ni sa svojim životom. Ljudi treba da urade nešto na šta mogu da se osećaju ponosnim, da mogu da pogledaju i kažu: „Uspeo sam to! Pomogao sam i poboljšao stvari!“ I postoji mnogo načina na koje to možete učiniti.

Možda razmislite o tome da se bavite nekim dobrotvornim radom kako biste pomogli ugroženim ljudima. Ovo je odličan izbor ako imate profesionalnu veštinu koju bi manje dobrotvorne organizacije mogle da koriste, ali ne mogu nužno da priušte nekoga da zaposli. Ipak, često postoje mogućnosti za obavljanje opštijih poslova. Na primer, prikupljanje sredstava ili vožnja za ugrožene ljude je takođe velika pomoć. Možda ćete čak želeti da steknete više praktičnih iskustava sa dobrotvornom organizacijom koja gradi za ljude kojima je to potrebno, kao što su rampe za invalidska kolica ili kuće za ugrožene.
Zbog ovoga uskoro sledi pravi tetris....:P nema bolje reči od tog....

Ali dobro, ne žurimo ne?

4. Razmislite o tome da zapišete svoja osećanja.

Vođenje dnevnika je neverovatno korisno sredstvo u procesu oporavka i dovođenja u red vašeg emocionalnog zdravlja. Ali čak i ako se ne osećate kao da ste tip koji vodi dnevnik, može biti od pomoći da samo napišete šta osećate.

Razlog je taj što pisanje aktivira različite delove mozga, što pomaže da stvari obrađujete drugačije nego samo razmišljanjem o problemu.

Druga prednost pisanja je da vam može pomoći da prestanete da se vrtite u krug. Zapisivanje vam pomaže da vas vodi direktnim putem vaših iskustava, onoga što osećate, a zatim gura vaš um dalje na druge stvari.
Non stop lupetamo, najgore je što uglavnom ostane u glavama. I ako zaglavi, ostane i osećanje fiksirano...

Pogledajte novi Matriks.... Pitah druge, i samo jedan me slagao da mu se svideo. Jer realno samo meni i može da se svidi....
Eventualno i autoru, i onima koji razumeju potpuni scenario i skript... Promenada.

8. Odvojite malo vremena za sebe.Malo. Ili malo manje. Sve je do stava sa vremenom. I situaciji u vremenu. Iako najviše do dara i rada. Ona dosadna gramatika, stanje, zbivanje, radnja....
9. Vežbajte zahvalnost za ono što imate umesto da se fokusirate na ono što vam nedostaje.
9. Vežbajte zahvalnost za ono što imate umesto da se fokusirate na ono što vam nedostaje.
10. Potražite stručnu pomoć

8. Odvojite malo vremena za sebe.

Ponekad se osoba može osećati izgubljeno u praznini jer jednostavno daje previše sebe drugim ljudima. Ovo može biti veliki problem za ljude koji su prirodno negovatelji i davaoci. Ali, često, možda ne osećaju da se drugi ljudi vraćaju u njih na način na koji izlivaju drugima. Nažalost, nisu svi sposobni za to.

To ne znači da morate potpuno prestati. To samo znači da će vam možda trebati neke zdravije granice i više ograničenja koliko izlivate. Prebacite deo te odgovornosti na neke druge ljude u tim krugovima koji bi je trebali imati. Na taj način možete skinuti deo te težine sa sopstvenih ramena i ravnomernije je rasporediti.

Ako napravite korak unazad da se odmorite, oporavite i napunite baterije, može vam pomoći da se vratite u pravi balans sa sobom. I ne trošite svoje vreme preterano na druge ljude koji ne rade isto za vas, posebno u vašim vezama i prijateljstvima. Magične stvari se dešavaju kada se obe strane prelivaju jedna u drugu, umesto da jedna osoba daje, a druga samo uzima.

Zahvalnost je u krugovima samopomoći skoro kliše. Svoj um fokusiramo na ono što već imamo i na blagodat u kojoj uživamo vežbajući zahvalnost. Odvodi um od fokusiranja na nepotrebne želje. Želim da imam to, želim da imam ovo. Da imam samo fensi auto, osećao bih se tako važnim. Samo da imam skupu odeću, bio bih više poštovan. Da sam samo uspešniji, bio bih tako srećan!

Sve te stvari mogu biti istinite u određenoj meri. Ali sreća koju te stvari daju obično je prolazna. Zato što nabavka stvari znači da ste samo rešili problem nepostojanja stvari. Sada možete da iskusite probleme povezane sa stvarnim posedovanjem stvari. To sa sobom nosi očekivanja, pohlepu, ljubomoru, zavist, sukobe i sve druge nepredviđene probleme kojih još niste svesni jer nemate ono što želite.

Drugi veliki problem je da su sva ona srećna osećanja koja proizilazimo iz dobijanja onoga što želimo prolazna. Oni su tamo, a onda ih nema. Dakle, onda nam treba još, i više, i još, i još, i više.

Kada ste zahvalni za ono što imate, čak i kada to nije mnogo, oslobađate se te večne trke da biste popunili tu prazninu.

10. Potražite stručnu pomoć.

Realno, više nego verovatno će vam trebati pomoć obučenog stručnjaka za mentalno zdravlje da biste došli do dna tih osećanja i izlečili ih, posebno ako su rezultat traume ili mentalne bolesti.

Naravno, možete pokušati da rešite prazninu koristeći različite savete uključene u ovaj članak. Oni mogu doneti olakšanje, ali ako osećate da problem i dalje postoji, razgovarajte sa profesionalcem o tome šta doživljavate.

Oni će vam pomoći da dođete do korena problema, da vam daju alate i da vas vode kroz proces lečenja.

Back