Kako pomoći kockaru?

• Začetnik teme Začetnik teme cocta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

cocta

Primećen član
Poruka
729
Imam jake razloge da verujem da se moj stariji brat kocka.
Polako su do mene došle priče da se zadužuje, s tim da je i meni odnosno mojoj porodicu dužan neki novac.
Sklon je kladionici uvek bio, ali sitniji tiketi tipa do 200din. Sada je u većem problemu, a nikako da mi prizna.
Ima 37 godina i razveden je. Jedno dete ima o kom vodi računa.

Mislim da sam jako blizu da mi prizna da ima problem. Šta dalje da radim kako da mu pomognem?
Ne dolazi u obzir da ne uradim ništa, ni da čekam da sam prelomi, jer vidim da neće.
Ima sve manje ljudi oko sebe, nervozniji je, hladniji. Mislim da je zadužen nekoliko hiljada evra. Nemam tačan podatak.

Molim za ozbiljne savete onih koji su imali iskustva. Jer meni je to sve novo i nepoznato, nisam imala situaciju sa ozbiljnim porokom do sada.
Neki psiholog ili lečenje?
Nije mi do zajebancije na tu temu.

Није ми жеља да те мрачим али колико их ја знам, нико се није скинуо са коцке. Они доживљавају еуфорију док чекају резултат, куглицу на рулету много већу него наркомани са дрогом. Постоје неки руски доктори који лече од коцке али не знам тачно колико су успешни.

Ne znam sta da ti kazem,pokusaj da razgovaras sa njim na tu temu jer problem nije mali,pogotovo ako ima dete kao sto kazes,jer kockari su u stanju da potrose celu platu i prodaju sve da bi dosli do novca za kockanje,u krajnjem slucaju potrazi profesionalnu pomoc ali pre toga razgovaraj sa njim,on sam mora da shvati da ima problem jer mora dobrovoljno da pristane da ide na odvikavanje

Problem je neumerenost u kockanju. Kako stvari stoje izgleda da je taj čovek preterao. Ukoliko mu prihodi nisu dovoljni da pokriju rashode zbog hazardnih igara biće gadno. A što se samog zaduživanja tiče to je svojstveno većini stanovništva ove Serbijice, to su oni mađioničarski trikovi kojima naši ljudi pribegavaju kad žele nešto da priušte sebi i bližnjima, i ta aktivnost ne mora nužno biti povezana sa kockanjem.

zavisnost od kocke je jako veliki problem kao i zavisnost od droge
mora strucna pomoc, jer sami sa tim ne mozete da se izborite
uzrok te zavisnosti je obicno problem koji postoji u primarnoj porodici
imala sam sam prijatelja koji je mojoj porodici zbog tog poroka napravio finansijski problem..razgovor sa njegovim ocem koji je bio viokopozicioniran funkcioner nije naisao na dobru reakciju, jer su taj njegov porok negirali i na njega gledali kao na mladalacki nestasluk
mi smo prekinuli kontakt sa njim, a posle par godina sam procitala u hronici dnevnih novina da je svom poznaniku u cijoj je firmi radio, koji je bio investitor jedne zgrade hteo da smesti svedocenjem neka tri nerasciscena ubistva i da rasproda stanove koje je covek izgradio kako bi podmirio svoje kockarske dugove koji su tada iznosili 300.000e..nedugo posle toga njegov otac je izvrsio samoubistvo u parku i ostavio je poruku da vise njegova savest ne moze da se nosi sa posledicama duga koji je napravo njegov sin
posle toga momak je zatvoren u instituciju zatvorenog tipa na lecenje
da li se izlecio do danas ili je stradao zbog dugova na kraju, ne znam jer o njemu danas niko vise nista ne zna

zasto sam ovo napisla, samo da ne pomislis da je problem manji nego sto je to zaista

obrati se centru za zavisnosti, a oni ce da ti daju dalje instrukcije kako da spasavas brata

imam slican problem sa bliskim rodjakom i ne dozvoljva mi da pricamo na tu temu.jednostavno sve ima on nesto prece i tera po svom tako da me naterao da gledam sebe i svoja posla sto na kraju ostaje i tebi.Imace on ozbiljnih problema prvo oko tih dugova a posle i oko suocavnja sa samim sobom jer takvi ljudi se ne menjaju ili jako, jako tesko i retko prihvate da su u problemu. Probaj da popricas pa ako se primi ok a ako ne Gledaj sebe i svoju decu! neka tera kako hoce samo sto dalje od tebe a para vise da mu dajes ,nemas !

imam slican problem sa bliskim rodjakom i ne dozvoljva mi da pricamo na tu temu.jednostavno sve ima on nesto prece i tera po svom tako da me naterao da gledam sebe i svoja posla sto na kraju ostaje i tebi.Imace on ozbiljnih problema prvo oko tih dugova a posle i oko suocavnja sa samim sobom jer takvi ljudi se ne menjaju ili jako, jako tesko i retko prihvate da su u problemu. Probaj da popricas pa ako se primi ok a ako ne Gledaj sebe i svoju decu! neka tera kako hoce samo sto dalje od tebe a para vise da mu dajes ,nemas !

U takvoj situaciji najlakse je okrenuti ledja osobi koja je u problemu a toga i nije svesna,treba ispasti covek i pomoci mu a ne da mu okrenete ledja

Ne možeš mu pomoći. Isto ko što te mi ovde ne možemo ubediti da mu ne pomažeš, šta god napisao, izneo primere, iskustva, ti si mu sestra i čim te sve to zabrinjava verovatno je da ćeš ispasti dovoljno naivna da pokušaš. Jedina osoba koja zavisniku može pomoći je on sam, u retkim slučajevima kada kod njih dođe do želje da promene sebe i svoje stanje, kažem retkim jer uglavnom i ma kakav otklon ka tome je u stavri samo blef da iskoriste druge kad stare priče više ne prolaze. U vrh glave zaboravi da ti je dužan, ali mu i nemoj ponovo davati, tako samo još više štetiš.

Gore rečeno, prvo budi sigurna da su tvoje sumnje stvarne i da se ne radi o nečem drugom. Jer ma koliko bili bliski neke svoje nedaće znamo da krijemo od drugih, sramota je čudna boljka. Samo za saznati šta i kako treba biti pametan, najlakše je otvoreno pitati ali tako je i najteže da se dobije istinit odgovor.

Kontaktiraću centar za lečenje od zavisnosti, nadam se bar preporuci za nekog psihića.
Nema šanse da mu okrenem leđa, jer mnogo smo bili bliski do nedavno. Osim toga ima malo dete koje ne mogu nikako da ne gledam kao svoje.
Nadam se da će bar biti iskren o dugu i načinu zaduživanja.
Za sad je plan ako uspostavim dobru komunikaciju sa njim na temu problema, da mu predložim da svoju platu i ostala primanja preusmerimo na moj račun da regulišem njegove mesečne obaveze i njemu bukvalno dajem džeparac. Razgovor sa stučnim licem, prepostavljam da ima neki psihić koji se bavi time.
Ono što ne znam kako da uradim je da upozorim ljude da mu ne daju novac, jer to mi je kao poslednji čin izdaje. Jako mi je teško da se okrenem njegovim prijateljima i rodbini i kažem da je u govnima.
Jer je jako pozitivan bio i mnogo ljudi oko sebe...
Nije me sramota jednostavno me boli tako nešto pričati o bratu. ako to ne uradim plašim se da će nastaviti da pozajmljuje novac.

Kako da ga sprečim da se ne zaduži kod zelenaša?

Koji je još način da dođe do novca, nije krimi tip, ni lopov.

Neko ko se kocka je i te kako svestan svojih akcija i razume da se radi o teskoj navlakusi.

Postoji sijaset razloga zbog cega je tesko pomoci osobi sa mentalitetom tinejdzera u kozi odraslog coveka i problemima odraslog coveka. S jedne strane niko nije duzan da resava tudje probleme i uopste nije istina da je "biti covek" prema nekome nesto sto se ogleda u pomaganju oko takvih stvari. Platis mu dugove sada, on sutra ode i opet se zaduzi. Problem resen malo morgen.

I tu ne moze samo jedna osoba da pomogne, mora introspekcija, vreme nasamo, mozda neko putovanje, upoznavanje neke devojke/zene, pronalazenje nekog hobija kako bi se taj mehur kancerogenog nacina zivljenja razbucao i kako bi covek poceo da se okrece ka nekim boljim ciljevima u zivotu jer nije sve ni propalo, a ni crno.

Problem se ogleda u tome sto bez obzira na to koliko se neko trudio da "bude covek" i da gleda kako da pomogne, nekome jednostavno ne moze da udje u glavu i ponavljace iste greske konstantno i stalno, a po zakonu ne mozes ni da se mesas odraslim ljudima do te mere da im govoris kako da zive i sta da rade u zivotu jer je njihovo pravo da se kockaju ako zele da se kockaju, kao sto je tudje pravo da pusi cigarete ili radi nesto deseto ukoliko nikoga ne povredjuje.

Tako da je problem ozbiljan, ali prvo treba poci od razgovora i to BEZ osude. Vec gore imamo pisanje "razveden" "37 godina" "dete", kao da ce to nesto da bitno naznaci. Ako ista drugo, takav prilazak bi samo nabijao sramotu u coveku i postao bi zatvoreniji, pogotovo jer radi se o balkanskom tipu ljudi koji su uveliko zatvoreni sami po sebi, a tek ne ako im neko nabija neke komplekse o krivici i slicno.

Prvo razgovor, ako ne moze razgovor sa sestrom, onda neka sestra pita njihovog prijatelja, druga i sl. Ako covek odbija ljude od sebe i postaje hladan, to je sasvim normalno jer se radi o stanju depresije.

DEPRESIJA je bolest i leci se kao i svaka druga bolest. Postoje medikamenti koji uspesno uticu na depresiju i pomazu coveku da bude drustveno korisniji. Mislim da bi trebalo imati

a ) razgovor bez osuda ili grdnje ma kog karaktera
b ) odlazak kod lekara za depresiju

Ovo drugo mora da se sugerise jer mi se cini da je DEPRESIJA dovela do kockanja, a ukoliko se sredi depresija, sredice se i kockanje jer ce se izgubiti zelja. Poenta je da zivot bude aktivniji i ispunjeniji, to je najzdraviji nacin resavanja problema kockanja.

Mora da se bata upozna sa drugi stvarima u zivotu, da nadje hobi, da nadje neku svetlu tacku u zivotu dalje od kockarnice.

Polako su do mene došle priče da se zadužuje, s tim da je i meni odnosno mojoj porodicu dužan neki novac.
Sklon je kladionici uvek bio, ali sitniji tiketi tipa do 200din. Sada je u većem problemu, a nikako da mi prizna.

Mislim da sam jako blizu da mi prizna da ima problem. Šta dalje da radim kako da mu pomognem?
Ne dolazi u obzir da ne uradim ništa, ni da čekam da sam prelomi, jer vidim da neće.
Ima sve manje ljudi oko sebe, nervozniji je, hladniji. Mislim da je zadužen nekoliko hiljada evra. Nemam tačan podatak.

Molim za ozbiljne savete onih koji su imali iskustva. Jer meni je to sve novo i nepoznato, nisam imala situaciju sa ozbiljnim porokom do sada.

evo ja cu da prilozim 20e nemam vise

https://www.google.rs/aclk?sa=l&ai=...wicgsbdw4DdAhVn_SoKHaujAuMQ0Qx6BAgAEAk&adurl=

Kontaktiraću centar za lečenje od zavisnosti, nadam se bar preporuci za nekog psihića.
Nema šanse da mu okrenem leđa, jer mnogo smo bili bliski do nedavno. Osim toga ima malo dete koje ne mogu nikako da ne gledam kao svoje.
Za sad je plan ako uspostavim dobru komunikaciju sa njim na temu problema, da mu predložim da svoju platu i ostala primanja preusmerimo na moj račun da regulišem njegove mesečne obaveze i njemu bukvalno dajem džeparac. Razgovor sa stučnim licem, prepostavljam da ima neki psihić koji se bavi time.
Ono što ne znam kako da uradim je da upozorim ljude da mu ne daju novac, jer to mi je kao poslednji čin izdaje. Jako mi je teško da se okrenem njegovim prijateljima i rodbini i kažem da je u govnima.
Nije me sramota jednostavno me boli tako nešto pričati o bratu. ako to ne uradim plašim se da će nastaviti da pozajmljuje novac.

Brate, da znamo dobre načine dolaženja do novca ne bi gubili vreme forumašeći. :D

Preteruješ, što neko reče vidi najpre šta je uzrok njegovih dugova, možda se ne kocka, tiketima od po dvesta dindži mu trebaju godine da nabije neki veći dug...

Koji je još način da dođe do novca, nije krimi tip, ni lopov
.

nikako, na zalost
ako se budes uplela na takav nacin - stradaces i ti
zbog duga se caskom dodje do zelenasa, a onda da bi vratili dug i enormnu kamatu koja raste svaki minut osoba bude prinudjena na sve - da diluje, da ubije..tad vise nema hocu necu
iz tog ludila se tada izazi ili samoubistvom ili ubistvom

Bice dobro ako ga privolis da ode lekaru, posto verovatno za psihoterapije nema novca - cim je u dugovima. Takve osobe ne zele da idu psihijatru, i kad im kazes da idu najcesce se ljute i govore da nemaju nikakav problem. Osoba koja sama uvidi da ima problem i potrazi pomoc je na dobrom putu.

Neko ko se kocka je i te kako svestan svojih akcija i razume da se radi o teskoj navlakusi.

Postoji sijaset razloga zbog cega je tesko pomoci osobi sa mentalitetom tinejdzera u kozi odraslog coveka i problemima odraslog coveka. S jedne strane niko nije duzan da resava tudje probleme i uopste nije istina da je "biti covek" prema nekome nesto sto se ogleda u pomaganju oko takvih stvari. Platis mu dugove sada, on sutra ode i opet se zaduzi. Problem resen malo morgen.

I tu ne moze samo jedna osoba da pomogne, mora introspekcija, vreme nasamo, mozda neko putovanje, upoznavanje neke devojke/zene, pronalazenje nekog hobija kako bi se taj mehur kancerogenog nacina zivljenja razbucao i kako bi covek poceo da se okrece ka nekim boljim ciljevima u zivotu jer nije sve ni propalo, a ni crno.

Problem se ogleda u tome sto bez obzira na to koliko se neko trudio da "bude covek" i da gleda kako da pomogne, nekome jednostavno ne moze da udje u glavu i ponavljace iste greske konstantno i stalno, a po zakonu ne mozes ni da se mesas odraslim ljudima do te mere da im govoris kako da zive i sta da rade u zivotu jer je njihovo pravo da se kockaju ako zele da se kockaju, kao sto je tudje pravo da pusi cigarete ili radi nesto deseto ukoliko nikoga ne povredjuje.

Tako da je problem ozbiljan, ali prvo treba poci od razgovora i to BEZ osude. Vec gore imamo pisanje "razveden" "37 godina" "dete", kao da ce to nesto da bitno naznaci. Ako ista drugo, takav prilazak bi samo nabijao sramotu u coveku i postao bi zatvoreniji, pogotovo jer radi se o balkanskom tipu ljudi koji su uveliko zatvoreni sami po sebi, a tek ne ako im neko nabija neke komplekse o krivici i slicno.

Prvo razgovor, ako ne moze razgovor sa sestrom, onda neka sestra pita njihovog prijatelja, druga i sl. Ako covek odbija ljude od sebe i postaje hladan, to je sasvim normalno jer se radi o stanju depresije.

DEPRESIJA je bolest i leci se kao i svaka druga bolest. Postoje medikamenti koji uspesno uticu na depresiju i pomazu coveku da bude drustveno korisniji. Mislim da bi trebalo imati

a ) razgovor bez osuda ili grdnje ma kog karaktera
b ) odlazak kod lekara za depresiju

Ovo drugo mora da se sugerise jer mi se cini da je DEPRESIJA dovela do kockanja, a ukoliko se sredi depresija, sredice se i kockanje jer ce se izgubiti zelja. Poenta je da zivot bude aktivniji i ispunjeniji, to je najzdraviji nacin resavanja problema kockanja.

Mora da se bata upozna sa drugi stvarima u zivotu, da nadje hobi, da nadje neku svetlu tacku u zivotu dalje od kockarnice.

Da, depresija. I ja mislim jeste.
Napisala sam podatke koji su ti upali u oči čisto da ne objašnjavam u tri naredna posta.
Sve odmah zanima koliko ima godina. Ne osuđujem ga ni za šta, za sada. Nikada nisam ni kritikovala, sada mi je bitnio da mi prizna da ima problem i da saznam razmeru.

Da li imate preporuku za psihologa ili psihijatra u NS ili okolini. Može u pp ako ne sme javno da se piše. Nadam se da ćemo ići zajedno, voziću ga i pokušati da ispratim koliko mi obaveze dozvole.

To je dobra ideja,razgovaraj sa njegovim prijateljima i porodicom,neka budu upoznati sa situacijom,ali najvaznije je da on sam shvati da ima problem i da pozeli da resi taj problem,u supronom on ce nastaviti da pozajmljuje novac dok ne dodje u situaciju da ne moze da ga vrati

Nema drugog odliva novca, na žalost. Ima i naznaka da su tiketi sada po 5-10.000.

E to jeste problem. Jednom sam sedeo u kladži kraj nekog murijaka, zapravo funkcionera u MUP-u, on je igrao tikete od po desetak i više hiljada dindži, i dok je čekao ishod sportskog meča bukvalno je od psihičkog naprezanja skičao, cvilio sebi u bradu, ali čulo se, koji je to stres, kakvi su to udari na psihu, meni se smučilo, da izvinete kao da odraslog zrelog muškarca neko seksualno poseduje. Ima nažalost dosta ljudi koji preterivanjem i neodgovornošću zabavu pretvore u nevolju i bolest.

Moze biti depresivnost, a i ne mora da znaci. Poremecaji u metabolizmu takozvanog hormona zadovoljstva i srece - serotonina, prisutni su i kod drugih stanja kao sto je anksioznost, opsesivno kompulsivni poremecaj, fobije itd. Depresivnost vise karakterisu neki drugi simptomi kao sto je bezrazlozna tuga, gubitak volje, promene u apetitu, gubitak zivotne radosti, strepnja itd.

Back