Kako pomazete detetu da savlada gradivo u skoli?

• Začetnik teme Začetnik teme mimus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam sebi svojevremeno pravio raspored časova za kući, po uzoru na raspored časova za školu. Tada je to bilo lako, pošto je postojao školski program na RTS, koji je celo poslepodne lepo delio u parčiće od po 30 minuta + 5 minuta odmor (crtani film). Tako da je raspored bio npr.
-igranje napolju
-ručak
-dečja emisija sa glumcima (kockica, kolariću paniću, čik pogodi ko sam)
-crtani
-pisanje sastava
-učenje pesmica
-crtani
-dokumentarac o džinovskim sekvojama
-matematika
-preslišavanje pesmica
-igranje igračkama

:super:ovo mi se bas svidja u princupu je tako i u nasoj kuci samo sto nema tih lepih emisija vise:( pa se deci pustaju grozni crtani filmovi!!!
mm je pronasao emisije neven pa im to pustamo :lol:a vreme provedeno za kompjuterom se rasporedjuje tako da svako od njh ima pola sata dnevno.
a sto e tice vikenda to smo se dogovorili da do nedelje bude sve odradjeno pa se onda odmaramo!!!!

uf j ai dan danas razmislim koliko je 8x7

ne znam sta se radi sa takvom decom,,da ne budu lenstine kad porastu..kako da shvate da imaju obaveze? i da treba da se posvete necemu da bi ga uradili..kao sto je na primer ciscenje kuce..ili spremanje rucka...ili voznja 2 sata na posao? :whistling:

Што се 8 * 7 тиче, и мени је представљало проблем, јер смо учили напамет таблицу.:sad2:
Ја своје ђаке учим да повезују, па је 8 * 7 једнако 28 + 28 (4*7 + 4*7) :)

А радне навие мислим да се не могу изградити код оног ко нема урођен смисао за тако нешто.

Али, ако родитељи схвате да дететов задатак није само да учи, него да буде члан породице, да има обавезу да распреми собу, изнесе смеће, опере посуђе некад, усиса... онда се неке радне навике свакако стварају.

Школа не треба да служи да бисмо се школовали, него да нас припреми за оно што ћемо радити у животу. Родитељи су ти који ће помоћи детету да се осамостали у свему.
Али у свему.

,,Кад им даш гнездо, дај им и крила...''

Иначе, моја препорука родитељима: За учење сабирања - играјте таблић са децом! То је најбоље!

За учење множења : ЈАМБ! Убедљиво функционише! :ok:

:lol: ja ovo radim, bez da me neko savetovao:zcepanje:
nije ni cudo sto je uciteljica pitala mog sina jel mu mama uciteljica:mrgreen:

Што се 8 * 7 тиче, и мени је представљало проблем, јер смо учили напамет таблицу.:sad2:
Ја своје ђаке учим да повезују, па је 8 * 7 једнако 28 + 28 (4*7 + 4*7) :)

А радне навие мислим да се не могу изградити код оног ко нема урођен смисао за тако нешто.

Али, ако родитељи схвате да дететов задатак није само да учи, него да буде члан породице, да има обавезу да распреми собу, изнесе смеће, опере посуђе некад, усиса... онда се неке радне навике свакако стварају.

Школа не треба да служи да бисмо се школовали, него да нас припреми за оно што ћемо радити у животу. Родитељи су ти који ће помоћи детету да се осамостали у свему.
Али у свему.

,,Кад им даш гнездо, дај им и крила...''

:ok:

Pa, ja sma verovatno bila overprotected....:rumenka:
iako nisam razmazena, prosto nisu postajali uslovi ako ovo onda ono...posto je sve potpuno zasebno funkcionisalo....eto jos jedne opasnosti....to nije ni tema...to je za vaspitanje...

Квинси, :ok:.
И ја сам то као мама сконтала, а за таблић ме тата и мама подучили, док смо биле мале играли смо, а тата ми то поменуо кад сам почела да радим... :heart:

moj sin je naučio da sabira i oduzima dvocifrene brojeve sa samo 4 godne gledajući košarku jer ga je stalno zanimalo lika je razlika i sl...a da čita i to latinicu najpre tako što je gledao teletekst jer je fan sporta i to svakojakog .
Da je to bila naša želja sigrna sam da ne bi bilo ništa od toga

Mlađe dete je neravno učilo neako samo uz brata da slučajno ne zaostane za njim

Ja sam mojim cerama napisala tablicu mnozenja u bojama:heart:
Sa 1 zuto
Sa2 narandzasto Itd...
Zalepila im na zid iznad kreveta pa kad legnu i okrenu se da spavaju ili odmaraju
tu je tablica.Nisu je zaboravili ni dan danas.:zper:
A mladja je naucila matematiku kroz novac.
Nisu pomagale ni kruske ni jabuke ni pasulj....
Ali kad je u pitanju novac i kusur e to je vec bilo nesto:hahaha:
Primer:ako ti dam 20 din i ti kupis svesku 8 din i olovku 3 din koliki ti je kusur.
Kao iz topa je resavala :rotf:Mnogo je volela da ima svoje pare i da ih cuva.

I mi isto. Sećam se da je to bilo za ocenu otprilike prvi-drugi čas posle tablice množenja. Pet pitanja, pa koliko znaš, toliko dobiješ. To mi je bila prva trojka u životu :lol: - znala sam ono dva puta, tri puta... a veći brojevi jok :lol: isti dan sela i naučila napamet - sve ponavljala po 15 puta :eek: i ostade mi.

Ванда:
Slažem se iz sopstvenog iskustva. Kampanjac sam i celo školovanje se trudim da sebi pravim neke planove i da ih poštujem, ali uvek ostajem samo na planiranju. Kod mene pali učenje pod pritiskom. Mada sam tada stvarno efikasna i stvari koje me zanimaju i koje mi trebaju i van časa uglavnom dobro pamtim.

Verujte mi, vise se i ne secam :), moja cerka je velika, 6 razred..sve sama radi. Pre par dana sam je preslisavala par lekcija iz engleskog pa sam se podsetila..imali smo divnu uciteljicu koja je zahtevala da se deca uce samostalnosti..i bila je u pravu, imaju obimno gradivo..i bude me nekada blam, kada bacim pogled, sa nekim stvarima nemam pojma :(!! To je kao onaj kviz "Da li ste pametniji od djaka petaka :)"? Ja, izgleda, nisam, od djaka sestaka :)!!!

Juce me je opet iznervirala, nateram je da vezbamo i ona u plac - pa kao bolesna sam itd. a sutra mora da popravi ocenu iz matematike jer je doktorka rekla da sutra moze u skolu
Danas ne samo sto mora da nadoknadi sve sto su radili u skoli za protekla 3 dana i domaci, nego i da provezba jos matematiku za sutra
Nervira me sto se natezem s njom oko toga
A muz kaze - ne mozes ti nikome usaditi radne navike koje si ti imala, ako to taj nema u sebi
Ako ona nece da uci, ne mozes je naterati
Ja sam svesna da njoj malo fali da bude stvarno revnosna, ali me nervira sto za to malo moram da vrsim pritisak na nju i sto se natezemo
Da li imate slisna iskustva i sta mi predlazete?

potpuno te razumem

ja sad kod sina, sedmii razred, vidim jedn lefternost tipa ocena nije bitna, iovako cu na kraju da imam sve petice, jer ja li sam zadnja rika pa da kao uvek imam samo petice a da na krajuu i oni koji nikad nisu dobili 5 imaju yaklju;ene sve petice.

i to jeste nazalost tacno

meni je zao sto sam u sebi nema potrebu da se ne osvrce na takve stvari

Back