Kako počinje štenjenje?

Pozdrav svima koji su pratili epizodu štenjenje Done i Golgota njene vlasnice.
Iako sam pokušala teoretski da se dobro informišem sa svime što me u toku štenjenja čeka (zahvaljujem svima na savetima)gotovo sam bila decidirana u stavu da će sve to da obavlja moj muž, a ja cu biti spoljni momak,ispalo je sasvim suprotno-kao za baksuza on je dežzurao i nas dve smo ceo jučerašnji dan i do skoro bile same.
Oduševljena sam kako se moja Dona ponašala. Imajući u vidu njeno često veoma agresivno ponašanje nisam bila sigurna kako će sve da ispadne, ali ona je rodila 5 devojčica i 4 dečaka. Prvo štene je oštenila juče oko 8 pa skoro dva sata pauze pa onda u razmaku od pola sata još jedno a onda bez ikakvog pravilnog razmaka do 7 komada. Tada je ustalaiz kotilice, počela nervozno da se vrti po garaži i kada sam joj otvorila vrata istrčala je u dvorište da piški i kaki. Brzo je ušla i posle sat vremena oštenila još jeno. Posle pauze od 4 sata gde je malo dremuckala a malo se napinjala ponovo je izašla napolje samo što je sada i okptila još jedno štene koje je odmah inela u kotilicu i dok ga tamo nije stavila nije dala da ga pipnem.
Strašno je izmorena a oni alavci jure na one njene jadne sise tako da je čak u jednom trenutku kao zarežala na njih i tru sam se ja totalno usra...od straha. Počela sam da je mazim i držim za oglicu, štence malo da odvojim od nje (tokom noći oni su uglavnom naizmenično sisali ali tada se desilo da su svi bili krenuli na nju) i da zavapim da se moje voljeno biće pojavi, što se i nakon nekih pola sata desilo, jerbo istorijsko dežurstvo sa ulaskom u salu u ranim jutarnjim satima konačno je bilo gotovo.
Epilog :
9 slatkih loptica od kojih su 2 već i kakile, koje doje 10 min pa spavaju 15min i tako u krug, međusobno se svađajući ko će na koju sisu-verovali ili ne neki već kao da laju na one druge konkurente
Dona krajnje iscrpljena i umorna, leži, popila pola litre jogurta i da li da joj dam sada još nešto
Posteljica neizbačena, mada nas neki profi odgajivači ubeđuju i da ne mora da ipsdne ništa posebno jer je kao sa svakim štenetom ispadao deo po deo
Sliakani su , ali pošto sada muž dežura pored njih ja se odjavljujem i idem po decu da vide male anđele, tako da slike za neki dan.
Šta vi mislite o toj posteljici?

pozdrav svima koji me znaju i koji me ne znaju! :-)
mileva, da li si bila u prlici da budes prisutna dok su se stenci radjali?
bilo bi mi lakse da ti objasnim sta je posteljica ako jesi gledala makar jedno stene kako se radja. a najbolje je pratiti citav porodjaj kuje, jer svako stene ima svoju posteljicu.ono je vezano z aposteljicu pupcanom vrpcom. samo stene se nalazi u providnoj opni.vecina stenaca se radja u opni, i odmah sa posteljicom, vezano z anju pupcanom vrpcom. posteljica ti izgelda kao nekakvo meso, zelo-crne boje, vise tamne boje, tako kao neka mala jetra, ne znam meni na jetru lici :-) kuja kada pregrize pupcanu vrpcu odmah pojede i posteljicu. nekaka se stene rodi bez one ili sa opnom ali otkinute posteljice, pa posteljica dodje odmah piosel steneta ili se okote 2 steneta pa za njima posteljice zajedno.najvaznije je zato pratiti porodjaj kuje, sve vreme biti tu i pratiti koliko je postelica izaslo, treba da ih bude na kraju koliko ima i steneca. ja kuji dam da pojede sve posteljeci. neki dau 2-3, pa ostale sklanjaju..vrlo je vazno d akuja pojede osteljice makar na pocetku, jer one pomazu stenjenje, i lucenje okscitocina.a i hranjljive su jako.
ipak previse posteljica moze da izazove dijareju kod kuje. moja rita ipak inisistira da pojede sve, pa joj ja ne branim..
reci mi jesi li videla kako je radjala makar jedno stene?
ponekad kod neke kuje ostane neka postelica, i u tom slucaju one trebalo da se raspadnu i izadnju sa sadrzajem koji nekih 40 dana mozemo da vidimo kod kuje..tzv ciscenje, kao kod zene posle porodjaja..ali..nije uvek tako. najbolje je kada sve postelice izadju sa stenetom, najmanja briga. zaostala posteljica moze da uzrokuje veklike robleme, bije pravilo ali moze da se desi..
praksa kod nas je da se na kraju stenjenja da injekcija oksitocina, da bi se izazvale dodatne kontrakcije i eventalno izbacije postelice ako je neka ostala u kuji..kuja je otvorena 48 sati od pocetka porodjaja, pa do tada moze da ih izbaci..posle toga se grlic zatvara, i vrlo ej vazno meriti kui temperaturu, i pomno pratiti njeno stanje, posebno u situaciji kada nismo sigurnu da je sve posteljice izbacila. i moze ultrazvucnim pregledom da se vidi da nije neka popstelica zaostala.to ej najbolje, pod uslovom da imate dobrog vterinara koji je u blizini :-(
pozdrav!
pokusacu d anadjem slike da postavim kako izgleda postetljica.
i dakle, nije jedna neko za svako stene, to je prosto mesto gde se stene hrani, preko materice i majcine krvi..koliko stenaca toliko postejica..

evo nasla sam jednu sliku, na nekom americkom sajtu. vidi se opna providna u kojoj je stene, i ovo "mesce" pored njega je posteljica..ne vidi se cela i bas najbolje, ali bolje ista nego nista.
:-)
MVC-010F-1.jpg

Zdravo. Kupio sam danas Malionoa starog 50dana bar mi je taj gazda tako rekao i ima vec podinute usi. Pa me zanima jel to u redu jer sam cuvao nemackog ovcara ranije i on je posle 3 meseci podigo usi? I da pitam sto ima mali malo belu boju na grudima, jel to ok ili ne? Hvala

Back