Kako početi?

Bokaa14

Početnik
Poruka
21
Ćao,
Naime, imam 15 (druga godina srednje škole (Gimnazija, prirodno-matematički smer)), možda će neki reći da je rano, ali nema veze. Želela bih postati programer. Znam, znam, zvuči previše olako, ali to je nešto što me interesuje. Za početak, naravno, želela bih steći neke odredjene nivoe znanja iz odredjenih programa i ući u tematiku, a za kasnije - ko zna? Da li imate neki predlog ili savet za početak? Sa kojim programom, na kom sajtu, postoje li e-knjige, besplatni kursevi na srpskom jeziku i slično? Naglasila sam srpskom jer nisam sto posto sigurna u engleski, iako znam da htela/ne htela, moram ga naučiti u potpunosti, radim na tome.. :)

Hvala unapred

За почетак научи неки основни процедурални језик типа Ц, па онда кад се усавршиш пређи на објектно оријентисано програмирање типа Ц++. Али опет зависи шта те занима. Ја се бавим тиме тј. студирам па се јави ако хоћеш везано за ИТ сферу.

Ćao,
Naime, imam 15 (druga godina srednje škole (Gimnazija, prirodno-matematički smer)), možda će neki reći da je rano, ali nema veze. Želela bih postati programer. Znam, znam, zvuči previše olako, ali to je nešto što me interesuje. Za početak, naravno, želela bih steći neke odredjene nivoe znanja iz odredjenih programa i ući u tematiku, a za kasnije - ko zna? Da li imate neki predlog ili savet za početak? Sa kojim programom, na kom sajtu, postoje li e-knjige, besplatni kursevi na srpskom jeziku i slično? Naglasila sam srpskom jer nisam sto posto sigurna u engleski, iako znam da htela/ne htela, moram ga naučiti u potpunosti, radim na tome.. :)

Hvala unapred

Bitno je da znas sta hoces.
Svaki jezik ima vise manje besplatnih tutorijala. Na zalost svi su na engleskom. Puno toga mozes naci i na youtube.
Ja bi ti savetovao da naucis C jezik, posle toga mozes druge, naprednije varijante. To ces svakako imati na fakultetima koje izaberes, pretpostavljam da ces izabrati neki programerskog usmerenja.
Ali ako neces to, probaj Ruby jezik. Besplatne obime tutorijale imas na engleskom, na youtube dosta ljudi radi a imas i neke na srpskom poput https://sites.google.com/site/rubynabosanskom/0-da-pocnemo
Sta god uzela, dobro je

Ja nisam programer i nemam veze sa programiranjem. Ali Wordpress nije los za pisanje blogova i edukacije. Naravno nesto odradis i u Youtube. Ako ti treba na engleskom nesto imas google translate.

https://app.grammarly.com malo da proveris engleski
http://www.plagscan.com/ provera plagiarisma.

Vidi sta hoces da radis. Ima puno poslova na netu. Od pisanja obicnih blogova o ishrani, trudnicama, bebama, edukaciji ..

Samo sam dao predlog ne zameri mi.

Šta vi ljudi lupetate ovde, čuj wordpress, bolje da nisi napisao ništa :rumenko:

Počni od bilo čega sada, moja preporuka npr Python. Pa kasnije se šaltaj i preusmeri na jedno.
Ako ti je cilj posao Web/Mobile development, svakako.

Ja bi ti savetovao da naucis C jezik, posle toga mozes druge, naprednije varijante. To ces svakako imati na fakultetima koje izaberes, pretpostavljam da ces izabrati neki programerskog usmerenja.
Ali ako neces to, probaj Ruby jezik.

To jeste najmetodičniji pristup, krenuti od osnova pa nadograđivati (asembler i arhitektura računara, pa Pascal, pa C, pa C++, pa Java/C#); ali mi se čini da je to najsigurniji način da se smori i odustane.

Obzirom da hoće da uči sama, ako krene ca C-om i dosadnim konzolnim aplikacijama koje sabiraju dva broja, to neće biti dovoljno rewarding da bi gurala dalje.

Po mom mišljenju bolje nešto što brzo daje vidljive rezultate, ipak je njoj 15 godina, kad upiše fakultet nek se bakće sa C-ovima, asemblerima i flip-flopovima.

Šta misli forum - možda za početak malo HTML-a i JavaScript-a?

Nemoj gubiti vreme na fakultetima, mozes da pogledas
codeacademy
freecodecamp
theodinproject

i neke youtube kanale kao
learncodeacademy
thenewboston

Ovi kanali su uglavnom za web development, pravljenje sajtova, aplikacija na sajtovima itd.
HTML,CSS,JAVASCRIPT --- NODEJS, RUBY

Nemoj gubiti vreme na fakultetima, mozes da pogledas
codeacademy
freecodecamp
theodinproject

i neke youtube kanale kao
learncodeacademy
thenewboston

Ovi kanali su uglavnom za web development, pravljenje sajtova, aplikacija na sajtovima itd.
HTML,CSS,JAVASCRIPT --- NODEJS, RUBY

Daj, ne zaebavaj. Još malo ćete i hirurzima početi da savetujete da se obrazuju na jutjubu. :)

Naravno da treba da gubi vreme na fakultetima, ako za to ima uslova.

Ako zelis da postanes programer, a imas 15 godina, znaci da moras dve stvari paralelno da ucis:
1. programiranje
2. matematiku.
To dvoje mora da ide zajedno, pogotovo u tim godinama. Sto se tice matematike, fokusiraj se na, takozvanu, diskretnu matematiku, ne na kontinuarnu (integrali i diferencijalni racun ti ne trebaju uopste, ali to je nesto sto te ceka tek u trecem srednje).
Sto se tice programiranja, redosled ti je sledeci:
1. savladas elementarnu logiku, i naucis elementarne stvari o radu racunara uopste i o tome kako se programi izvrsavaju.
2. paralelno sa prvom tackom, naucis neki proceduralni programski jezik. Preporucujem C, jer kroz njega ces proci sve ono sto ti treba da skapiras sve iz prve tacke. Nece biti lako, i ove prve dve tacke su ti najvaznije i najbitnije. Njih ako savladas, sve dalje ide samo od sebe.
3. ulazis polako u objektno orijentisano programiranje, tako sto naucis elementarno o tome, i odmah krenes da pises programe u nekom OOP jeziku. Preporucujem Javu ili C#, jer su veoma rasprostranjeni, najlakse se nalazi posao, i veoma su lepi jezici a rad, sa odlicnim okruzenjima (programi, koje koristis da pises programe), i moci ces sa njima vrlo brzo da dozivis vizuelni efekat toga sto radis.
4. Uz put moras sve vreme uciti i o bazama podataka, o racunarskim mrezama, i citati, bar informativno, o takozvanom web programiranju - HTML, CSS, JavaScript - moraces po malo i to da znas, ali to kasnije, vremenom, i usput.

Moras da izdrzis najvise tacku 1 i 2, jer mogu malo da budu suvoparne i smorne, zato sto konkretan vizuelni rezultat neces videti. Ali ako se malo zrtvujes, napravices od sebe sirokog programera, i moci ces vrlo lako da se prebacujes sa jezika na jezik, da lako nadjes posao, i da uzivas u svom radu.

I jos jedna stvar: upisi i zavrsi neki IT fakultet, bilo koji, samo budi dobar djak. Ne preporucujem IT-akademije i slicne gluposti, jer dolazili su u firmu likovi sa istih, i pravi su tetrebi - nista ih nisu naucili, uzeli su im po 2000 evrica, i bukvalno, dzabe potrosene i pare i vreme.

Dakle, ceka te jedan temeljan rad, ako zelis da budes programer. Temeljan, tezak, ali i lep, jer za razliku od vecine drugih poslova, u programiranju svakodnevno osecas onu satisfakciju kada resis problem, resis zadatak, i napravis nesto sto radi. Kreativno je, i bukvalno nema granice osim one koje sama postavis.

Samo napred :) :) :)

Back