sta je potrebno i kako poceti registrovanje proizvoda za prodaju na domacem trzistu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
konkretno zimnica tj ajvar krastavcice itd...sta moram da uradim da bih dobio bar kod i ostale papire za prodaju u prodavnisama???imam njivu seme i jaku volju da to pokrenem
hvala
covek pita za papire i registraciju proizvoda..dakle odnese se uzorak na analizu da bi prosao potrebne testove i dobio sertifikat da kao takav moze u promet
Da bi mogao da upoznas kupce sa svojim proizvodom,ti moras konstantno biti prisutan na trzistu.Ne znam gde mislis da skladistis toliku papriku za ajvar,ako nemas hladnjacu?O HACCP sistemu necu ni da govorim.To je namerno uveden standard kako bi veliki istisnuli male proizvodjace ako bi se kojim slucajem pojavili sa konkurentnom robom na trzistu.To je veliki posao sa velikim izdacima.Postujem tvoju jaku volju i zelju,ali najpre moras se dobro raspitati,a onda tek izvaditi pare iz dzepa i krenuti u realizaciju.Posto je ajvar postao nasa,srpska brendirana roba,svakako otidji u Privrednu Komoru Srbije u mestu u kojem zivis i tamo se kod njih o svemu raspitaj,posto su oni najzasluzniji bili oko dobijanja brenda i tih potrebnih sertifikata.konkretno zimnica tj ajvar krastavcice itd...sta moram da uradim da bih dobio bar kod i ostale papire za prodaju u prodavnisama???imam njivu seme i jaku volju da to pokrenem
hvala
konkretno zimnica tj ajvar krastavcice itd...sta moram da uradim da bih dobio bar kod i ostale papire za prodaju u prodavnisama???imam njivu seme i jaku volju da to pokrenem
hvala
ajd da objasnim i taj haccp i da kazem da genetski modifikovana hrana nema veze sa tim ,tj. i prirodna i modifikovana mogu da imaju haccp,
HACCP = Hazard Analysis & Critical Control Points. U užem smislu HACCP nema veze sa kvalitetom. To je analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka u proizvodnji hrane u cilju sprečavanja hemijskog, biološkog zagađenja i fizičkog degradiranja namirnica. Početna ideja je , kao i uvek, dobra a to je da se spreče improvizacije i da se uvede takva procedura koja ako se poštuje daje ispravan rezultat, brzim testovima i lakmusima testira se na viruse teske metale itd.. Tako neki proizvod može da bude po HACCP-u, dakle ispravan, a istovremeno da bude loš (neukusan) i neprimamljiv za kupce. Ali, kao i uvek, gde su propisi tu su različiti interesi, ekonomski, politički a iz toga sledi lobiranje i sve ostalo..............
Na primer inox celik za mlekarsku industriju. Za mrvicu se promeni sastav legure i onda sva oprema u nekom roku mora da se zameni.
- proizvođač prijavi proceduru po kojoj pravi neki proizvod i dobije oznaku ISO standarda. Po meni je OK da mu se oznaka skine ako promeni proceduru, jer to više nije sasvim isti proizvod. Na primer čuvene španske svinje koje se hrane isključivo žirom. I šta, kada je godina lošija pa ima malo žira proizvođač doda malo zobi, malo ječma, malo kukuruza....Ne može. Ne može čak ni da kupi žir i da ga donese jer gubi licencu. Može jedino da smanji broj svinja prema količini deklarisane hrane koju ima.
znam da su hladnjace za malinu morale da uvedu to od juna prosle godine haccp -cena sitnica do 5.000 e.
da mislim da su i bolnice i javne ustanove to uvele pa sad samo mogu da nabavljaju robu sa haccp sertifikatom.
a za kraj pored ISO9001 i HACCP spremaju da nama malinarima uvedu i GAP standard-da nas dokusure![]()
sta je potrebno i kako poceti registrovanje proizvoda za prodaju na domacem trzistu
sto se tice GAP-a imam jedno pismo od letos od jednog saradnika da kazem:
"od novih troskova imaces analize na pesticide , teske metale , analizu vode a vrlo verovatno i na noro virus. takodje moras imati i izgredjen wc (ne bas uz malinjak ) dovedenu vodu za pranje ruku, rukavice za branje maline kape za kosu , sanitarne knjzice za berace i kontejner za odlaganje ambalaze od prskanja maline i to da ima mogucnost zakljucavanja. moras imati u okviru domacinstva i posebno zakljucanu policu gde ces drzati samo preparate za malinu. prskalice ti moraju takodje biti sertifikovane i u skladu sa nasim propisima. hladnjaci kojoj ces predavati mora imati uveden haccp standard i tvoju robu mora drzati u odvojenom delu , naime ne sme biti pomesana sa malinom koja nema euro gap sertfikat...
dakle ceka te da platis jos zamrzavanje, lagerovanje, ambalazu i naravno prebiranje i dobijanje finalnog proizvoda koji pak iziskuje drugu ambalazu. ako ces biti izvoznik onda moras registrovati firmu, u okviru koje moras imati bar jednog zaposlenog za koga moras placati poreze i doprinose i agencijskog knjigovodju koga isto tako moras placati "
kupac sa kojim sam u ozbiljnim pregovorima i koji ce nase malinjake posetiti iduce nedelje trazi kao uslov kupovine GAP sertifikat i spreman je da malinu sa ovakvim sertifikatom plati ...PO ISTOJ CENI kao staru ! Dadada
2006-2010 średnia 2011 2012 w tys. ton 2011=100
Ogółem 512 531 557 105,0
Truskawki 184 166 150 90,4
Maliny 73 118 127 107,7
Porzeczki 185 170 195 114,7
Agrest 15 15 16 111,8
Pozostałe 55 62 69 111,3
poljaci izasli sa podatcima o nabranim kolicinama malina za 2012 godinu i iznose 127 000tona,a srbija sa prvog mesta na 38 000 tona tako da vise nismo sigurni snabdevaci maline u svetu neko je dobro odradio posao. poljska ko cile i srbija zajedno katastrashno hahaaaa al tako je kad poljacima samo povrsine do 2008 imaju subvenciju od 400 eur po h i 0,20 eur centi po predatom kg malina ,