Kako otključati bios

Ne vredi. Neće, pa neće. Sve sam pokušao pa i grejanje, odnosno rad bez coolera i hladnjaka. Kad se pregreje ugasi se, ali šifru ne briše.
Ostala je samo mogućnost zamene biosa, s obzirom da sam video u ponudi neispravnu ploču koja pali, ali joj grafika ne valja.
U svakom slučaju svima vama puno hvala. Bez obzira što nisam uspeo da poništim lozinku, bar ste me savetovali šta treba da radim i na koje načine da pokušavam. Još jednom, hvala vam.

Na jednom od sajtova za internet kupoprodaju, kupio sam laptop marke Hp, a model je Probook 4340s.
Kad mi je laptop stigao, moram priznati da je njegovo fizičko stanje bilo zaista veoma dobro i da čak na sebi nije imao ni onih sitnih masnica od torbe ili bilo čega drugog. Znači, fizički je savršeno očuvan. Međutim, pri pokušaju da mu instaliram sistem, došao sam do problema. Naime, bios mu je zaključan, tako da se ne može podesiti boot. Nudi mi boot sa hdd-om i boot putem interneta. Znači, boot putem optičkog ili memorijskog fleš uređaja ne postoji. Tačnije rečeno, postoje oba boota, ali da bi se u podešavanju došlo do njih, mora se ukucati šifra koju zaista niko ne može da zna.
Tip od koga sam kupio laptop tvrdi da nije ni probao da na laptopu podignme sistem, jer kako kaže, toliko mnogo laptopova mu stiže iz inostranstva, da prosto nema vremena da ih detaljno proverava, već da samo vrši onu osnovnu proveru koja se odnosi na uključivanje laptopa i slike na panelu.
Na starijim modelim je ispod memorije postojao jumper u vidu dve tačkice koje je bilo potrebno spojiti, a onda istovremeno držaati nekih 15-ak sekundi stisnito power dugme zajedno sa već spojenim tačkicama jumpera, te se bios na taj način vraćao na fabričko podešenje. Gledao sam i tražio na delu ploče ispod memorijskih modula pomenuti jumper, međutim ili ga nisam pronašao ili isti jednostavno ne postoji.
Na internetu sam pročitao da postoji mogućnost da se bios otključa tako što se mora kontaktirati ovlašćeni Hp servis, međutim, ja verujem da postoji i softver uz čiju pomoć takođe može da se otključa bios.
Ukoliko iko zna način sa kojim bih mogao da otključam pomenuti bios, može slobodno (naravno, ukoliko želi) da mi napiše u komentaru ispod ovog posta šta je neophodno da uradim, ili da mi pošalje privatnu poruku sa istim sadržajem.
Unapred sam Vam zahvalan.
čudim se da ti F9 taster pri paljenju ne daje opciju izbora boot diska

Zaboravi to, možda? Ako su to napisali kako treba, ako je passwordom zaključano i onemoguće boot sa USB-a, onda NEĆE da MOŽE ni da flesuje sa USB jer se onda gubi smisao zaključavanja i ZAŠTITE BIOS-a od uvaljivanja raznih krivih, kontaminovanih verzija! :super::super:
ctrl + v pri paljenju hp laptopova resetuje potpuno CMOS
win + B taster pri paljenju šalje hp laptop na recovery BIOS-a putem fleša bez podizanja bios-a

čudim se da ti F9 taster pri paljenju ne daje opciju izbora boot diska
Pa zaključavanje BIOS-a je baš napravljeno i zato da ne može da se boota sa bilo čega! U ozbiljnim firmama na kritičnim sigurnosno važnim mestima, ti ne možeš ni da bilo šta kopiraš na CD/DVD, USB-flash itd.... Inače procure informacije kao ova gnjavaža oko Snovdena itd....

Back