kako otici preko?

Sto se tice Nemacke to je druga stvar , plate jesu manje nego u Norveskoj ali su cene duplo jeftinije , to vam govorim iz iskustva jer radim u Norveskoj a svake godine idem u Nemacku kod rodbine . Ja sam pokusao da se ozenim u Nemackoj ( to je jedini nacin da ostanete trajno) sa nekom nasom ali ona je sumnjala u mene da je ne prevarim za papire , zato gledam sada da nedjem neku nemicu i da se ozenim za papire , platis i ostanes u braku 3 godine i dobijes papire , samo nikako da pravis decu jer si nadrljao osim ako zelis sa tom osobom da zivis do kraja zivota.

Sulpirid
e moj prijatelju,na zapadu si nayebao ako decu pravis bilo da se zenis kao iz ljubavi,bilo za papire ili da i ne zivis sa zenom.
Decu praviti na zapadu se ne "isplati".
Tamo muskarac samo zato i sluzi,kao neki muzjak za priplod kod nekih zivotinja.
Od toga sto dete napravis samo zena i drzava imaju koristi a ti samo stete.Nije ta steta samo materijalna,vec najgore sto i dusevno gubis.Skoro svaki brak se na zapadu razvede a ti ces placati aliemntaciju,ne toliko za dete koliko za zenu da bi ona mogla lencari.
Vencanje i pravljenje dece je robija za muskarca a bices zeljan svoje rodjene dece kad se razvedes.

Sulpirid
e moj prijatelju,na zapadu si nayebao ako decu pravis bilo da se zenis kao iz ljubavi,bilo za papire ili da i ne zivis sa zenom.
Decu praviti na zapadu se ne "isplati".
Tamo muskarac samo zato i sluzi,kao neki muzjak za priplod kod nekih zivotinja.
Od toga sto dete napravis samo zena i drzava imaju koristi a ti samo stete.Nije ta steta samo materijalna,vec najgore sto i dusevno gubis.Skoro svaki brak se na zapadu razvede a ti ces placati aliemntaciju,ne toliko za dete koliko za zenu da bi ona mogla lencari.
Vencanje i pravljenje dece je robija za muskarca a bices zeljan svoje rodjene dece kad se razvedes.

U ovome ima dosta istine.:think:

Grupa nas koji smo preko pisemo blog na tu temu: http://blog.udarnik.net

Mi smo uglavnom imali srece (zbog profesije) da nadjemo posao pa da odemo. Otici bez posla je mnogo teze i svodi se na:
1) legalno
2) ilegalno

1) legalno tako sto:
a) se ozenis
b) dobijes posao
c) otvoris firmu

2) nelegalno ne znam kako se radi, ali tu mozes da pustis masti na volju i da se snalazis

Ozeniti se je poprilicno skupo (pricamo o 5 cifara u evrima); naci posao je tesko u periodu krize osim ako nije nesto sta niko nece da radi ili nisi specijalista (tj. strucnjak) u nekoj deficitarnoj oblasti; otvoriti firmu moze da bude i tesko i skupo. Ovo poslednje je u nekim zemljama teze, u nekima je lakse, ali uglavnom treba dosta novca i dobar advokat.

Ja sam bila 10 godina u Njemackoj i to sto ti je burazer rekao je istina.Na crno je preopasno tamo,prave racije non stop.I ako te uhvate da radis na crno, ne dobijes samo zabranu nego ides i u zatvor 6 mjeseci.A ima i toga da te neko prijavi i da ti policija u stan upadne.Njemacka je po pitanju zakona mnogo losa.Moj ti je savjet ako si vec odlucio nekako da odes u inostranstvo pokusaj u Svedsku ili Holandiju, tamo je zakon potpuno drugaciji a i puno je ljepse nego u Njemackoj.I u Holandiji mozes naci dobar posao kao i u Njemackoj.Raspitaj se ima puno nacina da se ode u inostranstvo.

Nema nigde lepse nego u nemackoj , ali sad gde je lakse to je vrlo kompleksno pitanje...

Ja zivim isto u EU i moram priznati da cu zauvek zaliti sto nisam u Nemackoj

Moje iskustvo, kako sam otisao u Evropu:
Prijatelj iz struke dosao na GO u Bgd.Uobicajeno pitanje,kako si,sta radis i da li ima posla "tamo".
Odgovor:dobro sam i posla ima.Onako poluozbiljno pitanje,s moje strane:'ajde pitaj svog gazdu da li mu treba jos neko za rad.
Proslo par meseci i stize odgovor:"Posalji pasos".Posaljem.Opet prodje oko dva meseca,dobijem nazad pasos i sa njim radnu dozvolu na godinu dana.Odem u konzulat gde mi prilepe vizu u trajanju radne dozvole.
U firmi gde sam radio uzmem neplacen odmor od godinu dana,pozajmim novac i otputujem.Tamo odmah pocinjem sa radom i ujedno sredjujem imigracionu kartu(mora u roku od 15 dana),otvaram racun
u banci i pocinjem da primam nedeljnu platu.

Moje iskustvo, kako sam otisao u Evropu:
Prijatelj iz struke dosao na GO u Bgd.Uobicajeno pitanje,kako si,sta radis i da li ima posla "tamo".
Odgovor:dobro sam i posla ima.Onako poluozbiljno pitanje,s moje strane:'ajde pitaj svog gazdu da li mu treba jos neko za rad.
Proslo par meseci i stize odgovor:"Posalji pasos".Posaljem.Opet prodje oko dva meseca,dobijem nazad pasos i sa njim radnu dozvolu na godinu dana.Odem u konzulat gde mi prilepe vizu u trajanju radne dozvole.
U firmi gde sam radio uzmem neplacen odmor od godinu dana,pozajmim novac i otputujem.Tamo odmah pocinjem sa radom i ujedno sredjujem imigracionu kartu(mora u roku od 15 dana),otvaram racun
u banci i pocinjem da primam nedeljnu platu.

Jooj...lepo...desice se valjda i meni barem slicno :):)

Back