Кako odreagovati kad se psi potuku?

• Začetnik teme Začetnik teme alal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo svojim ponašanjem i negativnom energijom kojom zračiš i dovodiš do toga da vas drugi psi napadaju. Da si ti staloženija, i pas bi bio, i ne bi vas drugi psi napadali. Ali rekla bih da si jako mlada i da, i pored toliko pasa koje si imala dosad ipak nisi naučila da tumačiš "govor tela" koji je presudan u susretu dva psa. Moj pas se nije tukao godinama unazad, sve sam rešavala ja, smireno. A tukao se sa lokalnim džukelčićem približnih dimenzija kao što je i on bio, nikako nisu uspeli da se "dogovore" ko je glavni u kraju, sve dok tog drugog psa nisu udomili ljudi sa drugog kraja grada. Tad je moj pas imao oko 5 godina a uspavala sam ga zimus sa blizu 15, što znači da se skoro 10 godina nije stvarno potukao. Osim situacije kad je njega i mamu napao nemački bokser nekog smem slobodno da kažem idiota i probušio mu uvo. Da sam ga ja vodila, moj pas bi ostao čitav a taj drugi makar bez oka, a vlasnik bez zuba i još sa prijavom policiji.

Niste me razumeli, moje kuce voli da se dokazuje da je najjaci u kraju, zato tako i reagujem. Nije u fazonu da se kolje nego cisto onako radi zabave, ali ja ne zelim ni njemu ni drugom psu nista da se desi, pa malo preterano reagujem, sta ces kad nema rep pa da ga povucem ;) I jos nesto, jer moze neko da mi objasni zasto je ponekad ok sa lokalnim psicem, cak nas prati u setnji, a ponekad se iz cista mira pokace, mada im samo kazem ne, i odmah se smire, ali jednostavno mi to nije jasno.I nije bas da nas cesto napadaju, jer kao sto reko izbegavam maximalno druge muzjake, samo nam je jednom skocio dalmatinac koji je bio pusten i jednom jedan vucjak, ali sve se ok zavrsilo, sem mene niko nije bio povredjen ;)
Znaci kad sam rekla da im je u krvi da pokazu zube, nisam mislila da se kolju, vec malo koskanje oko teritorije, dokazivanje zbog zenke, i kad su malo ljubomorni. Znam da neki opusteniji ljudi to bolje razumeju pa ih ostave malo dok se sami ne smire, al meni to u tom trenu deluje tako strasno da bezveze onako reagujem, svesna sam toga al jace je od mene.
Uostalom svako ima svoje metode i nismo svi sposobni da se bijemo sa neodgovornim vlasnicima, a drugo kuce nemam srca da udarim, radije volim ja da nastradam, jer cu ja lakse i da se izlecim.

Ali, nije sad to ni bitno, samo me interesuje zasto je nekad ok sa svojim komsom, a nekad ne. Inace su obojica dobri kucici, vole da se maze, igraju, ne ujedaju i tako to, jedino je moj u fazonu da preferira dvonozne zivotinje, a svoje cetvoronozne onako kako mu dune, nekad je raspolozen za igru a nekad u fazonu skini mi se s vrata. Inace ne pravim ga ljubomornim, jer kad njega setam ne mazim Bukija (komsu)

Sad si zakasnila, ali gledaj sutra uveče Šaptača psima na National geographic-u, sve je najverovatnije stvar toga da ti nemaš dovoljno autoriteta nad njim. To je kod rasa iz V FCI grupe čest slučaj, vlasnike ponese njihov sladak, pufnasti izgled pa ne rade na pravilima i hijerarhiji, moj ujak je svog haskija morao da uspava zbog agresivnost na kraju. Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne pridikujem ti, samo ti ukazujem na sitnice koje možeš i treba da ispraviš da bi šetnje bile drastično mirnije i prijatnije i za tebe i za tvog psa.

Poslednja izmena:
He, he, devojka nema rasno kuce, ima ludog mesanca, koji slabo vidi, pa verovatno zato tako reaguje. Inace je pre toga imala rasne kucice, ja se secam prelepe i prepametne dobermanke koju je dala kada je presla u stan, ljudima koji su imali veliki plac, inace ta dobermanka se lepo slagala sa mojim Ozijem, znam da mi je bas bilo zao sto je morala da je da. A ovaj mesanac je dobar ko lebac i slusa je, mene kad vidi obavezno se ispiski, tako da sigurno nema ni govora da ce ga uspavljivati pre nego sto tome dodje red, a nadam se da nece jos dugo.
I sad stvarno ne znam odakle ti to da devojka zraci negativnom energijom? Jeste da si malo starija i duze na forumu, ali to nije opravdanje da tako zakljucujes, posebno sto ovakve teme citaju ljudi koji vole zivotinje i imaju dobru dusu, sigurna sam da imas i ti, tako da ne bi trebalo da se ovde prepucavate, vec da samo izlazete situacije u kojima ste uspesno sprecile tucu, tj. na koji nacin.
Eto, ni moje nije nista licno, samo zelim da se bar ljudi koji imaju dusu i srca da brinu o drugima medjusobno postuju.

Do koskanja ume da dodje, to jeste normalno ali mi smo gazde ne oni. Sto se ponekad posvadjaju to nije nista strasno, i moji psi se dokace oko igracke barem 3x dnevno pa nista ne bude a rezanja i zavijanja ko da nekome noga fal.

Ja samo kazem...da ako ne umes da iskontrolises svog psa i plasis se sta ce biti slobodno izbegavaj druge pse. Tu nema nista lose ne moraju svi psi da trce u parku sa drugima, neki ni nece. Ja sa mojim pitom izbegavam druge pse (voli samo 3-4 psa i to je to), ona nikad nije pustena u parku i nikad nece biti. Jeste da kad joj podviknem da stane u mestu...ali drugog psa ja ne mogu da iskontrolisem...a ako drugi pas pokaze mrvicu agresije/dominace gotova prica.

Vec sam rekao...nismo mi odgovorni prema svojim psima samo vec i prema tudjim.

He, he, devojka nema rasno kuce, ima ludog mesanca, koji slabo vidi, pa verovatno zato tako reaguje. Inace je pre toga imala rasne kucice, ja se secam prelepe i prepametne dobermanke koju je dala kada je presla u stan, ljudima koji su imali veliki plac, inace ta dobermanka se lepo slagala sa mojim Ozijem, znam da mi je bas bilo zao sto je morala da je da. A ovaj mesanac je dobar ko lebac i slusa je, mene kad vidi obavezno se ispiski, tako da sigurno nema ni govora da ce ga uspavljivati pre nego sto tome dodje red, a nadam se da nece jos dugo.
I sad stvarno ne znam odakle ti to da devojka zraci negativnom energijom? Jeste da si malo starija i duze na forumu, ali to nije opravdanje da tako zakljucujes, posebno sto ovakve teme citaju ljudi koji vole zivotinje i imaju dobru dusu, sigurna sam da imas i ti, tako da ne bi trebalo da se ovde prepucavate, vec da samo izlazete situacije u kojima ste uspesno sprecile tucu, tj. na koji nacin.
Eto, ni moje nije nista licno, samo zelim da se bar ljudi koji imaju dusu i srca da brinu o drugima medjusobno postuju.

A, da, ti imaš RASNOG psa, pomešala sam vas, izvinjavam se. Sad ti ne razumeš, ako ona vodi psa u šetnju i razmišlja o tome kako će da se potuče sa drugim psom, to će verovatno i da se desi. Na tu vrstu negativne energije mislim. Inače,i ja sam imala mešanca koji je par godina unazad slabije video i zbog toga je bio redovno na povodniku. I bio je matoro džangrizalo i zato nismo išli u park, izbegavali smo druge pse i decu, jedino mi nije jasno kako je moju ćerku istrpeo do kraja i nijednom je nije ujeo i pored sve gnjavaže.

Do koskanja ume da dodje, to jeste normalno ali mi smo gazde ne oni. Sto se ponekad posvadjaju to nije nista strasno, i moji psi se dokace oko igracke barem 3x dnevno pa nista ne bude a rezanja i zavijanja ko da nekome noga fal.

Ja samo kazem...da ako ne umes da iskontrolises svog psa i plasis se sta ce biti slobodno izbegavaj druge pse. Tu nema nista lose ne moraju svi psi da trce u parku sa drugima, neki ni nece. Ja sa mojim pitom izbegavam druge pse (voli samo 3-4 psa i to je to), ona nikad nije pustena u parku i nikad nece biti. Jeste da kad joj podviknem da stane u mestu...ali drugog psa ja ne mogu da iskontrolisem...a ako drugi pas pokaze mrvicu agresije/dominace gotova prica.

Vec sam rekao...nismo mi odgovorni prema svojim psima samo vec i prema tudjim.

Ceo post je "na mestu", a poenta koju bih izdvojila su ove dve boldovane rečenice.

Pa da,veoma je bitno znati se ponašati sa psom,čak više potrebno je dobro poznavati svog psa,mog djukca izuzetno poznajem i znam naravno čega se boji!Nekoliko puta sreo sam čopor,ali nikad me nisu potkačili,a i kad je sam,zna se ponašati,veoma je disciplinovan,voli igru i nije agresivan,znam i kad se naljuti,ali to primetim i reagujem,smirujem ga,uglavnom,da ne pričam dalje,jer ima mnogo toga,moramo poznavati svog psa!

Pa hvatati psa za zadnje noge dok on pokusava da savlada protivnika je zaista losa ideja jer je velika verovatnoca da tako psu iscasite ili jos gore polomite noge. To je kao kada biste psa dizali u vis hvatajuci ga za sape.
E sad pozvati psa dok se bije da krene za vlasnikom isto nisam sigurna da bi urodilo plodom, mislim da su psi tada suvise u zaru borbe da bi na tako nesto obratili paznju. Osim ako se naravno radi o savrseno dresiranom psu.
Polivanje vodom bi svakako bilo dobro resenje ako bi voda bila pri ruci a ko jos ide sa litrom vode da seta psa:-)
lazem se da nikako ne treba uletati u tucu.
E sad ja nisam imala ovakvih iskustava jer imam pudlu koju je lako podici ako se neki pas ustremi na nju. Ali sam par puta imala nesrecu da prisustvujem tuci mesanaca. Ne uvek, ali u nekoliko navrata uspevala sam da ih razdvojim tako sto sam pravila uzasnu buku, bilo da sam de drala, udarala kamenom ili necim drugim u banderu i slicno. Psi se u trenutku trgnu i nekad nastave da se tuku a nekad ih ja pozovem u stilu "mala kuca, dobra kuca" i onda i zaborave na tucu. To je jedino sto mi je do sad padalo na pamet.
Kakve gluposti! Uhvate se kod stomaka i podignu im se zadnje sape od zemlje samo, i ne osecaju tlo i nisu vise sigurni. Ne moze ih na taj nacin povrediti niko samo se razdvoje.

Back