Kako od safta napraviti dobar sos

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Kako od safta od pečenja napraviti dobar sos

sa novogodišnje trpeze uvek ostane dosta pečenja, mesa koje nam se brzo dojede, nekom manje nekom više :D

kako bi sutradan napravili od tih ostataka pečenja, mesa novo jelo, može d anam pomogne neki preliv ili sos

uobičajeno je da nam ostane sosa od pečenja koji može biti izvrsna osnova novog preliva, sosa

1577890060280.png

dakle, tema je kako napraviti dobar sos čime bi prelili meso...

nebitno da li je meso ostatak od jučerašnjeg ručka ili današnji ručak, sos je uvek dobrodošao na stolu :D

evo kako se sprema klasičan GREJVI SOS

Grejvi sos

"Grejvi sos garantuje da će svako pečenje mesa biti pravi gurmanski užitak "

Priprema5 min.

Kuvanje15 min.

Ukupno20 min.

Porcije500

POTREBNI SASTOJCI
  • Luk 1 manja glavica (80 g)
  • Brašno - 2 kašike
  • crno vino - 125 ml (1/2 šolje)
  • Bujon - 375 ml ( 1 i 1/2 šolje) pilećeg ili goveđeg
* merne jedinice
NAČIN PRIPREME
Kada ispečete meso, izvadite ga iz tepsije i uvijte u aluminijumsku foliju. Sačuvajte 2-3 kašike safta koji je ostao od pečenja.
Sipajte saft u šerpu i dodajte sitno iseckan luk. Dok se luk dinsta, mešajte i sačekajte da luk omekša. Zatim dodajte brašno i mešajte 5 minuta dok se i ono ne proprži.
Sipajte vino i Bujon mešajući sve vreme. Sos kuvajte na visokoj temperaturi i mešajte dok se ne zgusne.
Procedite ga i poslužite.

.................

da li imate vi neki svoj home made sos?

Ja, opet, ne volim da se pohovano bilo čime preliva, jedva trpim ako mi Karađorđevoj stave odgore onaj kajmak.
Ali, obožavam sosove, a ko Vojvođanka, znam ponajviše za dva, paradajz sos, i onaj s mirođijom :) Zato mi je drago videt ovakve postove, jer mi je pečeno meso (osim pohovanog, koje mi je uvek saftno osim ako nije zagorelo) uvek pomalo suvo, i mnogo lepše s nekim sosom ili prelivom.

Naprimer, propečem belo meso prethodno uvaljano u brašno, izvadim ga iz ulja u kom se peklo, onda u to ulje stavim deci, deci i po belog vina i čašu pavlake. Ako ste prethodno malo propržili kikiriki (vrlo malo), i skuvali rižu u posoljenoj vodi, sve skupa smeštajte i bude odlično. Još bolje ako prespete sojinom sosom, ali to nije obavezno. Očas posla, a dobro.

Ja, opet, ne volim da se pohovano bilo čime preliva, jedva trpim ako mi Karađorđevoj stave odgore onaj kajmak.
Ali, obožavam sosove, a ko Vojvođanka, znam ponajviše za dva, paradajz sos, i onaj s mirođijom :) Zato mi je drago videt ovakve postove, jer mi je pečeno meso (osim pohovanog, koje mi je uvek saftno osim ako nije zagorelo) uvek pomalo suvo, i mnogo lepše s nekim sosom ili prelivom.
Ne ide kajmak nego prvo sok od limuna pa tartar sos kao i na bečku ili bilo šta u takvom pohu. Ali tu je ukus mesa već narušen pohom pa pomaže imati dodatak u obliku tog sosa,tako mu daje novu dimenziju i to mi se sviđa. Pečenje volim da je marinirano i začinjeno ali sočnost mora doći iznutra nikako preko spoljnog sosa. Takav mi je ukus. Iako sam polu sremac i uglavnom naginjem na tu stranu kad je kuhinja u pitanju ali po pitanju sosa na pečenom mesu :cross:

Ne ide kajmak nego prvo sok od limuna pa tartar sos kao i na bečku ili bilo šta u takvom pohu. Ali tu je ukus mesa već narušen pohom pa pomaže imati dodatak u obliku tog sosa,tako mu daje novu dimenziju i to mi se sviđa. Pečenje volim da je marinirano i začinjeno ali sočnost mora doći iznutra nikako preko spoljnog sosa. Takav mi je ukus. Iako sam polu sremac i uglavnom naginjem na tu stranu kad je kuhinja u pitanju ali po pitanju sosa na pečenom mesu :cross:
Prafrazirala sam: kajmak. Znam da ne ide samo kajmak, osim po petparačkim restoranima brze hrane.

Svako ima svoj ukus, slažem se, meni je pohovano uvek sočno iznutra, naprimer, ako je izabrano pravo meso i pohovano kako treba. Naprimer, što se tiče određene vrste mesa, krmenadla uglavnom bude ko opanak ako je ne pripremiš kako treba, mada ja ne pohujem ništa osim piletine, ne pričam o tome. U svakom slučaju, naravno da se ukusi razlikuju :)

Kako od safta od pečenja napraviti dobar sos

sa novogodišnje trpeze uvek ostane dosta pečenja, mesa koje nam se brzo dojede, nekom manje nekom više :D

kako bi sutradan napravili od tih ostataka pečenja, mesa novo jelo, može d anam pomogne neki preliv ili sos

uobičajeno je da nam ostane sosa od pečenja koji može biti izvrsna osnova novog preliva, sosa

Pogledajte prilog 630629

dakle, tema je kako napraviti dobar sos čime bi prelili meso...

nebitno da li je meso ostatak od jučerašnjeg ručka ili današnji ručak, sos je uvek dobrodošao na stolu :D

evo kako se sprema klasičan GREJVI SOS

Grejvi sos

"Grejvi sos garantuje da će svako pečenje mesa biti pravi gurmanski užitak "

Priprema5 min.

Kuvanje15 min.

Ukupno20 min.

Porcije500

POTREBNI SASTOJCI
  • Luk 1 manja glavica (80 g)
  • Brašno - 2 kašike
  • crno vino - 125 ml (1/2 šolje)
  • Bujon - 375 ml ( 1 i 1/2 šolje) pilećeg ili goveđeg
* merne jedinice
NAČIN PRIPREME
Kada ispečete meso, izvadite ga iz tepsije i uvijte u aluminijumsku foliju. Sačuvajte 2-3 kašike safta koji je ostao od pečenja.
Sipajte saft u šerpu i dodajte sitno iseckan luk. Dok se luk dinsta, mešajte i sačekajte da luk omekša. Zatim dodajte brašno i mešajte 5 minuta dok se i ono ne proprži.
Sipajte vino i Bujon mešajući sve vreme. Sos kuvajte na visokoj temperaturi i mešajte dok se ne zgusne.
Procedite ga i poslužite.

.................

da li imate vi neki svoj home made sos?
Svinjsko meso i piletina sutradan imaju ukus koji nije primamljiv...tako da je za takva mesa potrebno sutradan napraviti neki pikantan sos, čiji će ukus nadvladati ukus mesa... to može biti sos od rena, senfa, višanja...moj izbor je ipak sos za divljać...sastoji se od dinstanog crnog luka u tom saftu od pečenja, dinstane šargarepe, zeleni, celera, bibera, lorbera, suvog začina....brašno se ne dodaje, već se sve izgnječi viljuškom, udesi ukus dodavanjem soli, bibera i milerama i sitno seckanog celerovog lišća... ovaj aromatični sos može poslućiti i kao preliv knedlama od pileće džigerice, a tada niko meso neće ni pogledati...
Ako sosa kojim slučajem ostane, može poslužiti sutra kao podloga za ukusnu čorbicu...
:vzagrljaj: :poklon: :ukras6:

But se delimično zaseče na par mesta, u to se ubaci po čen belog luka.

Da beli luk ne zagori, ili se mora na tihoj vatri peći, ili se mora staviti unutar mesa. Postoji i varijanta u kojoj se proprži u masti zajedno sa ruzmarinom, pa se čim omekša i dobije žućkastu boju odmah prespe u drugu posudu, ali prvo prođe kroz cediljku kako ne bi ostale ni trunčice belog luka, a ni ruzmarina. Sad, tu tek postoje varijacije. Moja omiljena je da pre sipanja ulja se obavezno stavi par suvih, dimljenih čili papričica.
But je dobro da se obilno zasoli pre pečenja makar šest sati. Za ovo se koristi isključivo krupna morska so (zrnevlje), koja će se istopiti u dodiru s mesom nakon tridesetak minuta, a još dublje prodreti u meso nakon šest sati u frižideru na idealnoj temperaturi od 4 stepena.
Krupna so nije nalik sitnoj. Krupna se topi i prodire u meso, dok sitna so koja se najčešće može pronaći u prodavnicama često ostaje na površini.
Uvek za meso ostavite da se so istopi i nikada nemojte pržiti ili peći dok se so vidi, jer će to da isuši meso i načiniti samo da kora bude preslana. Doduše, ovaj metod je odličan za pečeno pile i praseće pečenje, ali ne i za put u rerni. Dakle, meso mora da odstoji, mora da so prodre.

Sad, svinjska mast kojom se namaže but će se otopiti. Nekih sat vremena i trideset minuta na 150 stepeni, zatim se but okreće, prelije mašću, dodaje se čašica vode. I tako još dva sata na tihoj temperaturi.

Pored buta se dodaju krompiri koji su prethodno se kuvali 10 minuta. Dodaje se šolja vode, i temperatura ide na 180 stepeni još nekih 20-40 minuta (zavisi koliko je rerna dobra. Kada voda skoro ispari, but se vadi i stavlja u foliju da odstoji narednih 30 minuta, a krompirima se temperatura poveća na 230 stepeni za to vreme.

Ovakvi krompiri nemaju koru, jednako su pečeni svuda, dobijaju crvenu boju, mekani su i veoma sočni. Nije im kora zgužvana, nije im kora hrapava, već glatka i dva-tri komada mogu da zasite.

Najbolje idu uz zelenu salatu sa mladim lukom i limunom.

Taj saft je ujedno i sos, i ne ostaje ga dovoljno jer nestane, tako da nikada nisam pravio sos od safta, ali već vidim da mogu da napravim kombinaciju...

Bukvalno bih samo dodao kašiku kisele pavlake i malo bosiljka, te tim sosom prelio kuvane pečurke.

postoje i jednostavnije varijante, u blender ubaciti saft od pečenja, ako ima i nekog povrća - dobro je, kašiku sosa od kamenica ;) pa posle u šerpicu sa malo brašna ukuvati do željene gustine :D

sve što prija tvom nepcu je u redu :D
Imas i jednostavniji a jako dobar . Ne treba ti luk.. zagrijes saft od mesa u tavi dosad vino kad alkohol ispari dodas mleko za kuhinje i lagano mesas dok se ne ukuha .. So i biber po želji.. To ti je smedi sos može i od svinjskog pečenja .. Ide dobro sa kuvanim povrćem npr

Back