Kako obrisati gnu grub?

Cavtislav

Ističe se
Poruka
2.700
Pokušao sam instalirati Phoenix OS direkno u kompjuter ali mi ne radi, jednostavno mi se ne želi učitati. Zato sam ga deinstalirao sa kompa. Preko bootable USB-a mi je lijepo radio. No sad mi se pojavio problem. Prije instalacije Phoenix OS-a na hard disk mi se prilikom učitavanja Phoenix OS-a sa USB-a pojavljivao ovaj izbornik i to je ok, sa njim mi se učitava bez problema.
phoenix-os-android-7.png

Ali nakon što sam deinstalirao Phoenix OS stalno mi se pojavljuje ovaj izbornik
PilihanBoot.jpg

gdje me traži da biram između Phoenik OS-a i Windowsa. Kada odaberem Phoenik OS javlja mi da nije uspio pronaći nešto bla bla i ne želi mi ga učitati sa bootable USB-a. Kada odaberem Windows normalno mi ga učita.
Zna li možda netko kako da maknem taj bootloader kako bih opet mogao normalno učitavati Phoenix OS sa USB sticka? Imam Windows 10.

u principu, grub ništa ne smeta da se podigne sitem sa USB-a
trebaš samo podesiti u BIOS prioritet...verovatno sa svakim restartom bios vraća na defaultne postavke

ja recimo moram svaki put da naznačim priroritet kada hoću s USB-a

u principu, grub ništa ne smeta da se podigne sitem sa USB-a
trebaš samo podesiti u BIOS prioritet...verovatno sa svakim restartom bios vraća na defaultne postavke

ja recimo moram svaki put da naznačim priroritet kada hoću s USB-a
Da, nije to to. Zaboravio sam napomenuti da mi se Windows normalno automatski učitava bez tog GRUB-a. Ali, kada u BIOS-u podesim da mi se učita sa USB-a onda mi se pojavljuje taj GRUB koji mi onemogućava da učitam Phoenix OS sa USB-a. Očito je taj GRUB nekako zaostao u laptopu i kada pokušavam učitati Phoenix OS sa USB.-a "misli" da hoću učitati Phoenix OS koji je bio instaliran direktno na laptopu i tu pobrljavi.

Da, nije to to. Zaboravio sam napomenuti da mi se Windows normalno automatski učitava bez tog GRUB-a. Ali, kada u BIOS-u podesim da mi se učita sa USB-a onda mi se pojavljuje taj GRUB koji mi onemogućava da učitam Phoenix OS sa USB-a. Očito je taj GRUB nekako zaostao u laptopu i kada pokušavam učitati Phoenix OS sa USB.-a "misli" da hoću učitati Phoenix OS koji je bio instaliran direktno na laptopu i tu pobrljavi.
Uradi Recovery OS-a i vrati na dan pre nego sto si instalirao Phoenix.

A kako si deinstalirao taj OS?

proveri u BIOS-u stavku pod security da li je secure boot na disabled ako nije postavi tako
proveri da li je isključena opcija fast boot

i treće, napravi novu kopiju tog sistema na USB jer nekim 'čudom' dešava se da se potrgaju boot datoteke na live sistemu USB-a
prvo formatiraj iznova USB pa 'zaprži' Phoenix OS i probaj da ga startuješ

Osim ako mu je BIOS podešen na UEFI, a onda možda ima i GPT particije na disku!?
Da, na UEFI mi je podešen.
A kako si deinstalirao taj OS?
Phoenix OS ima opciju za deinstalaciju unutar instalacijskog programa koji se instalira u Windowsu. Deinstalirao sam pomoću te opcije.
phoenix-os-installer.jpg

proveri u BIOS-u stavku pod security da li je secure boot na disabled ako nije postavi tako
proveri da li je isključena opcija fast boot

i treće, napravi novu kopiju tog sistema na USB jer nekim 'čudom' dešava se da se potrgaju boot datoteke na live sistemu USB-a
prvo formatiraj iznova USB pa 'zaprži' Phoenix OS i probaj da ga startuješ
Isprobao sam USB na drugom kompu i sve je normalno, znači bootable USB je uredu.

Vidio sam na Youtubeu neke tutorijale kako se ovaj problem može riješiti preko diskpart komandi u CMD, to sam pokušao ali nisam uspio, uopće mi ne pokazuje da je u direktoriju Boot zaostalo išta od Phoenix OS-a.

Da, na UEFI mi je podešen.

Phoenix OS ima opciju za deinstalaciju unutar instalacijskog programa koji se instalira u Windowsu. Deinstalirao sam pomoću te opcije.
phoenix-os-installer.jpg

Isprobao sam USB na drugom kompu i sve je normalno, znači bootable USB je uredu.

Vidio sam na Youtubeu neke tutorijale kako se ovaj problem može riješiti preko diskpart komandi u CMD, to sam pokušao ali nisam uspio, uopće mi ne pokazuje da je u direktoriju Boot zaostalo išta od Phoenix OS-a.
Ugasi makinu, uštekaj taj flash, uključi makinu i aktiviraj Select Boot Device ( F11, F12 na nekim pločama), slikaj i priloži nam to da vidimo šta su tamo spetljali!? Rekao bih da taj OS i UEFI nisu baš sasvim kompatibilni?

Uspio sam pronaći na kompu u Boot datoteki grub.cfg:
Screenshot (4).png

Otvorio sam je u Notepadu i piše ovo:
Screenshot (2).png

Da li je sigurno obrisati tu datoteku grub.cfg ili da pokušam obrisati samo ovo gdje piše "menuentry "Phoenix OS"? Što mislite, da li bi to moglo ukloniti problem?

Back