Kako ne treba raditi vezbe

Tzv. monkey grip, tj. majmunski hvat. :) Prve 3-4 godine sam radio tako bench, pa sam ga onda izbacio i već godinama treniram sa punim hvatom. Nikada mi se ništa nije desilo, i znam mnogo njih koji tako drže šipku godinama, ali sam shvatio da rizikujem i promenio to. Inače, većina ljudi radi bench sa majmunskim hvatom.

Rizik koji ne donosi napredak, sta ce ti to? Odnos nadlakta i ostatka tela se ne menja, ugao... polozaj... sve ostaje isto, tako da se ne moze pricati da drugacije pogadja grudi... ako je to eventualno i slucaj, onda je to za 99,9 posto nas toliko zanemarljivo da nije vredno rizika. Retko se desava da nekome padne sipka na grudi, ali se opet desi... kad saberes, na tu gresku se desi jedna povreda, na ovu gresku druga povreda... malo po malo i vidis da svako vuce neki problem. Ja konkretno znam dva slucaja, da je momcima tako skliznula sipka, jednom tipu je pala manja kilaza, ako se dobro secam price ispod 100kg... i on je bas nagrabusio i dan danas kad se pipne do rebro deluje uvucenije... drugom tipu je palo 160kg... ali obzirom da sam u zivotu retko puta video tako spremnog coveka, on se nakasljao i vec sutra pojavio na treningu...

Back