Kako naučiti slikati i crtati?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Spunk 007 009.jpg

Spunk 007 010.jpg

Spunk 007 011.jpg

Spunk 007 012.jpg

Spunk 007 013.jpg

Već na pola puta su ukoliko to žele bez obzira na uzrast ili starosno doba, pretpostavljam.
Nisam ekspert kada su odrasli ljudi u ovom pitanju, ali interesovanje postoji ili ne, a to je od najvećeg značaja.

Već sa dve-tri godine sam plivala u papirima, plastelinu, olovkama i bojicama. Imala sam šator usred kuće u kom sam sa majkom učila šta se sve može, a gde bih danima i satima žvrckala i štrickala do mile volje. Bila je još veći kreativac od mene, krojačica, pletilja, volela da hekla, čita, recituje, pravi lutke, gaji cveće i baštu, a u sve to me je aktivno uključivala i dopuštala gde mogu da se izrazim, smišljam i izmišljam, makar skroz trapavo i destruktivno.

Sad dok ovo pišem, uviđam da je ceo život tražim, pronalazim i oživljavam u sebi, tu osobu koja je na meni ostavila prvi i najdublji otisak.

Hoću da kažem da je okruženje odlučujuće za mališane, ali kao odrasli obavezno treba da nastavimo da otkrivamo sebe, a svako neka pronađe sebi najzgodniji način.
Neko je društveniji, pa bi mu više ''leglo'' da se priključi prigodnoj sekciji, a nekom će biti dovoljno da nabavi osnovne rekvizite da bi počeo da ''maže'' i sam testira šta i kako. Danas ima i raznih tutorijala na sve strane za sve moguće veštine i zanate, pa stvarno nema baš nikakvog izgovora.
Da zapravo smo se svi negde sretali sa slikanjem, crtanjem, pa i vajanjem
od detinjstva. Osim ako nismo s Marsa pali.
Meni je prva učiteljica bila mama. O, kako je ona lepo crtala. Sve tačno,
precizno, uredno. Posle je tatina škola presudila. Toliko sam bila fascinirana
njegovim crtežom, jednim jedinim koji je ikada i uradio, da bi meni pokazao
kako se crta, da me i dan danas ta inspiracija drži. Onda sam imala sreće
da imam razgrednog koji mi je predavao likovno i da je bio jedan od onih
starih dobrih nastavnika. Radio je sa nama i baš se trudio da nas zainteresuje.

U srednoj školi sam se dočepala ove knjige
P3299877copy.jpg

I nekoliko godina sam je proučavala i radila po njoj.

ovo i jeste uprosceno princip kad ljudi pocinju crtati figuru
odredis ose tijela, gledas gdje su centri mase
da ne izgleda npr lebdece, kao da ce se prevrnuti
definiras vece dijelove - glava, trup, ruke, noge...stopala i sake i nekim masama tipa valjci, lopte...onda to rafiniras
dodavanjem npr na glavi pozicija za oci, usta, nos. usi...gledas koliko su udaljeni elementi jedni od drugih i koliko su veliki...tako ulovis slicnost ili iskrojis neki karakter koji zelis, zavisi sta radis...i polako napredujes kroz figuru
ako si uporan bez obzira na da kazemo talent
naucit ces nacrtati ljudsku figuru na nekom nivou

Talenat se ne uci .Uci se tehnika crtanja i slikanja.Kada se taj zanat nauci i ode sa akademije,
kada ostanete sami i stanete pred prazno platno..tada nista necete imati osim talenta da vas vodi
do konacnog izgleda slike i onog osecanja zadovoljstva kada završite uspesno ono što ste zamislili
Savladati prvo tehniku pa onda sve drugo

Back