kako natjerati machku da se okupa???

Mačke koje umeju same da vode računa o higijeni prosto mirišu kad završe svoju toaletu. Ali ja ću Bilija morati da počnem češće da obilazim i da ga navikavam na četkanje jer je bio mnooogo mali kad su ga vlasnici njegove majke izbacili. z:cry: A i biće (izgleda) pufnast, možda neki poludugodlaki tip, stvarno mu treba pomoć.

Mica ne miriše jer joj mnogo smrdi iz usta :sad2: Videli smo i da ima kamenac na zadnjim zubima pa verovatno od toga ima zadah :roll: A nešto mi žao da dobija totalnu anesteziju za čišćenje kamenca u ovim godinama... A nema problema prilikom jela... nisam pametna...
A što se kupanja tiče, ne bi da zvučim grubo ali mi deluje kao zabava za vlasnika... baš je lepo kad okupaš mačku, pa je ušuškaš u peškirić, pa je feniraš itd itd.... A tek što je smeeešna kad se pokvasi... :roll: :roll: Da vole vodu mačke bi se same kupale na jezeru ili u barici kao što rade psi!

:eek: Pa ja onda nemam psa nego mačku! :hahaha: Šalu na stranu, njega ni pod razno nećeš bez primene sile ubaciti u vodu, ne voli da je vidi osim kad je žedan. I u pravu si to za uvođenje u totalnu anesteziju, mi smo jesenas sa Gizmom imali strašan problem, isprimao je masu antibiotika zbog zuba ali smo uspeli da sprečimo da dođe do tog stadijuma da mora na sto. (operacioni) I to što kažeš, zabava za vlasnike... Osim ako se desi kao sa Kajinim Medom ili ako pripremaš svoju dugodlaku ili poludugodlaku mačku za izložbu od koje zavisi da li će se i koliko pariti i da li će svoje vrhunske gene preneti dalje, četkanje bi trebalo da je dovoljno.

:eek: Pa ja onda nemam psa nego mačku! :hahaha: Šalu na stranu, njega ni pod razno nećeš bez primene sile ubaciti u vodu, ne voli da je vidi osim kad je žedan. I u pravu si to za uvođenje u totalnu anesteziju, mi smo jesenas sa Gizmom imali strašan problem, isprimao je masu antibiotika zbog zuba ali smo uspeli da sprečimo da dođe do tog stadijuma da mora na sto. (operacioni) I to što kažeš, zabava za vlasnike... Osim ako se desi kao sa Kajinim Medom ili ako pripremaš svoju dugodlaku ili poludugodlaku mačku za izložbu od koje zavisi da li će se i koliko pariti i da li će svoje vrhunske gene preneti dalje, četkanje bi trebalo da je dovoljno.

Kupala sam ja jednom Micino mače koje se umuljalo u ulje od kola, pa ono još počelo da se steže, na trenutak mi se učinilo da će se mače skameniti i da će moći samo okama da mrda levo - desno :hahaha:
A za ovo boldovano - ja pričam o mački a ne kapitalu :rotf:

Cao drustvo! Ja imam 7 god.staru dugodlaku ,polupersijsku macku koja obožava kupanje, nikad se nije bunila, pogotovo kad usmerim tuš na leđa, da može na noktima da stoji, bilo bi super koliko se izdiže ka mlazu tople vode...vodu nije doživela kao neki šok od prvog puta kad je bila još sasvim malo mače...ali ne voli fen ni pod tačkom razno...zove se Trša, devojčica

kako odvici kontejnerke macke da uskacu u dvoriste (betonirano, time cudnije) i vrse nuzdu, tako da svaki dan moramo prati dvoriste. Probali smo ostavljati hranu tu, kazu nece vrsiti nuzdu tamo gde im se ostavlja hrana. Nista nije pomoglo, hranu pojedu i svake noci po 2-3 vrse nuzdu po betonskim stazama. Ocajni smo. Ne mrzimo zivotinje. Srdacan pozdrav.

kako odvici kontejnerke macke da uskacu u dvoriste (betonirano, time cudnije) i vrse nuzdu, tako da svaki dan moramo prati dvoriste. Probali smo ostavljati hranu tu, kazu nece vrsiti nuzdu tamo gde im se ostavlja hrana. Nista nije pomoglo, hranu pojedu i svake noci po 2-3 vrse nuzdu po betonskim stazama. Ocajni smo. Ne mrzimo zivotinje. Srdacan pozdrav.

Sad skoro nikako. :( "Miris" njihove mokraće se već uvukao u taj beton, ne dolaze one tu da piške zato što nemaju gde drugo nego da bi obezbedile prevlast nad teritorijom. Hrana je samo pogoršala stvar. Možda bi sirće moglo malo da izvuče "miris" iz betona, srećno u pokušaju!

gasa obozava da se kupa, to je prva macka koja ne bezi od vode, sam ulazi u kadu,kada mu je dosadno udje u kadu i sljapka po vodi,igra se(sinoc je usao u sudoperu jer je isla voda iz slavine: | ), tako da nemam problema da ga nateram da se kupa, mada ga retko bas retko kupam, kada se ublatnjavi kao prase i uleti u kucu, a to nije tako cesto

Poslednja izmena:
Mica ne miriše jer joj mnogo smrdi iz usta :sad2: Videli smo i da ima kamenac na zadnjim zubima pa verovatno od toga ima zadah :roll: A nešto mi žao da dobija totalnu anesteziju za čišćenje kamenca u ovim godinama... A nema problema prilikom jela... nisam pametna...
A što se kupanja tiče, ne bi da zvučim grubo ali mi deluje kao zabava za vlasnika... baš je lepo kad okupaš mačku, pa je ušuškaš u peškirić, pa je feniraš itd itd.... A tek što je smeeešna kad se pokvasi... :roll: :roll: Da vole vodu mačke bi se same kupale na jezeru ili u barici kao što rade psi!

catverymad-1.jpg

Danas sam nasla ovo na netu i prvi put sam cula za pranje zuba macama.
Pa ako moze da ti pomogne za tvog macka i njegove zubice :)
Bolesti zuba ili pravilnije rečeno periodontalne bolesti su jedni od najčešćih bolesti naših mačjih drugara. Ali ono šta je najbolje ova bolest se najlakše prevenira. Možemo vrlo jednostavno da redukujemo ili da preveniramo bolesti zuba sa posebnom dijetiranom hranom ( u zadnje vreme dostupno na našem tržištu i ima bogat izbor ) i/ili sa pranjem zuba. Obratite pažnju na sledećih nekoliko koraka i Vaša maca može imati zdrava usta i zdrave zube, a Vi ćete biti nagrađeni sa «poljupcem» bez zadaha.

Najlakše je početi održavanje usne duplje kod mladih jedinki jer tada je sve zdravo i nema već nataloženog zubnog kamenca. Naravno, u to doba je i najlakše naučiti životinju da se moraju prati zubi.
Za ovu akciju vam treba Vam mekana dečja četkica za zube ili četkica za zube za mačke i veterinarska zubna pasta. Ovo poslednje je vrlo bitno, jer ljudske paste sadrže pretežno dosta sodabikarbone i moraju se isprati, a veterinarske su spremljene za vašeg mezimca i ne moraju se ispirati, pri tom su sa zavodljivim ukusom piletine, ribe i sl. što mačka voli.

Morate znati i to gde, kada i kako oprati zube mački. Periodontalna bolest najčešće "napada" gornje zadnje zube. Plak se svakodnevno stvara na površini zuba, posebno na granici desni i zuba. Za 36 sati plak se mineralizuje i posle se pranjem ne može ukloniti. Zbog ovog se preporučuje pranje zuba svakodnevno i posebno obratiti pažnju na granicu desni i zuba.
Napravite rutinu od pranja zuba, radite svakodnevno po mogućnosti u isto vreme. Uvek nagradite strpljivost Vaše mačke posle pranja zuba.
Počnite tako što ćete prvo dati mački da proba pastu za zube - neka je lizne. Za koji dan ponovite ovaj postupak pa stavite pastu na prst i namažite nežno na desni mačke. Za koji dan ponovite ovo ali sa četkicom za zube. Za koji dan ponovite ovo ali onda probajte da napravite cirkularne pokrete u ustima Vašeg ljubimca. Ovo bi trebalo da traje oko 30 sekundi. Unutrašnju stranu zuba pokušajte oprati tek kad kompletno prihvati mačka pranje zuba.

I pored redovnog pranja zuba neke mačke ipak trebaju profesionalno čišćenje kao i ljudi, jer je stvaranje zubnog kamenca individualno. Zavisi od vrste hrane, pH vrednosti pljuvačke i od još nekih faktora.

Kada mački treba profesionalno skidanje kamenca, nosite Vašeg ljubimca kod veterinara. Kvalitetno skidanje kamenca se radi u totalnoj anesteziji jer se tako završi za manje vremena a i kvalitetnije se uradi. Posle skidanje kamenca obavezno je poliranje zuba. Kvalitetno skidanje zubnog kamenca radi se sa ultrazvučnim aparatima za skidanje kamenca, nipošto manuelno grebanje sa nekim grebalicama jer se tako oštećije gleđ zuba.

Posle ovog tretmana pokušajte ponovo pranje zuba i/ili dentalne dijete, jer će i Vama i Vašoj mački tako biti bolje.

Pa srecno sa pranjem zuba :)
1201345568608-1.jpg

Veco, Pussycat ima žensku macu, staru gospođu, i njoj bi i pranje zuba izazvalo traumu. Probala sam ja svom psu prošlog leta da operem zube bebećom četkicom i pastom i završio je na antibioticima 5 dana koliko su mu desni bile nenaviknute na takvu vrstu iritacije. A ta slika je super, slično je i moj RIP Zloća izgledao a posle me je intenzivno mrzeo jedno pola sata, vratio se u dvorište samo jer je bio gladan. A morala sam da ga okupam jer je bio masan i smrdeo na Flogocid mast, prethodno sam mu lečila gljivičnu infekciju, inače ga ni u ludilu ne bih maltretirala.

Back