Kako nastaje Beogradjanin?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jose garcia:
moje 4 generacije unazad npr ali beogradjanin valjda moze biti onaj koji ga voli i cuva, onaj sto ne baca kese sa djubretom sa 16 tog sprata, ko ne sece drvo u parku da ima za ogrev, ko ne pisa u sred knez mihajlove uz neku zgradu u podne itd

sa ovim se slazem, ovo je pravi odgovor.
moze neko da dodje iz zapidinca ali da se ponasa normalno. Vidim pre 2-3 meseca lika na stanici...prica sa ortakom i jede burek...po naglasku se vidi da e odavde...i pojede on taj burek zguzva papir i fljus na pod....a kanta na 2 metra...e to je SELJAK i taj necec biti Beogradjanin ni zaz 200 godina...

ja sam sa banovog brda...isto 4 generacija,doseljeni sa lekinog brda, negde tamao pedesetih godina...volim beograd svim srcem.mnogo sam putovala,a ono sto ima beograd,zaista ni jedan grad nema...lepotu,nasmejane ljude,kafanice,i kafice...nekako me neka milina obuzme kada se vratim sa nekih putesestvija...i onda od jedanput,idu mladi ulicom,bacaju djubre iz dzepova,skolskih torbi,kao da su ivica i marica,pa ostavljaju tragove,jednom popizdim i kaem alo,dziberi nesto vam je ispalo...jedan se okrete,pa rece...a sta bolan za to tebe zabole....uvek je bilo prljavstine u bg,jer je raskrsnica...svakakvog sveta je bilo tu...ranije kada se nije toliko putovalo avionom,pa siptari iz arbajta dodju do bg stajge,uzmu taxi do njihovog sela,da se vidi kao su bogati :wink: ,pa turci,jer u njihov kraj isao samo bus...itd...ali nikada ovolike prljavstine :( .oko kuce imam zivu ogradu.a preko puta je neka veeelika firma,pa stalno neki vozac nekog ceka...moja baka snimila jednog,jeo burek,sa jogurtom,naravno...ruckao pa ugurao u nasu ogradu.ona se lepo obuce,ode do ograde,i posto je bilo lepo vreme,ubaci mi u krilo kroz prozor onaj njegov paketic :wink: nije mogao da veruje.ali od tada vozaci ne ubacuju djubre u nasu ogradu.sada samo da doskocimo drugim prolaznicima ih sorry sto udavi.
ali jako sam tuzna sto moj grad uvek otvoren za svakoga,polako postaje neki
prljavi,smrdljivi,i to samo zato sto je uvek pruzao ruke,svakom prolazniku. :(

mila-draga:
Ako nije rodom iz BGD, kako da se dosljak oseti da je postao gradjanin Beograda? Sta mislite?

Tema je odlicna :!: Na zalost, vidim da se i ovde krvite oko toga ko je veci Beogradjanin :?

Ja mislim da svakome kome je u Beogradu lepo, i ko ovaj grad voli, ko se ponosi sto u njemu zivi, ne oseca kao stranac, moze nazvati Beogradjaninom :!:

Stvar oko djubreta je odraz licne kulture, djubre sa prozora moze da se baca i u Krusevcu, Lazarevcu, Nisu ili Pirotu, to sa tim "biti Beogradjanin" nema veze..Uvek ce se naci neko nekulturan, u masi od 2,5 miliona ljudi ko ce da prlja, i neko zaposlen ko ce to da cisti :roll:

slatko volim :)):
Ja mislim da svakome kome je u Beogradu lepo, i ko ovaj grad voli, ko se ponosi sto u njemu zivi, ne oseca kao stranac, moze nazvati Beogradjaninom :!:
....
prozora moze da se baca i u Krusevcu, Lazarevcu, Nisu ili Pirotu, to sa tim "biti Beogradjanin" nema veze..

bas tako, samo sto onaj ko voli Beograd, Krusevac Lazarevac itd, ako voli svoj grad nece da pljuje po ulici, baca djubre, parkira kola po sred trotoara, i slicno...
samo sto je razlika od Beograda i ostalih gradova ogromna, jer ovde ima mnogo dosljaka, sto ih naravno ne sputava da i oni postanuu Beogradjani...

xpajamacax:
ja sam sa banovog brda...isto 4 generacija,doseljeni sa lekinog brda, negde tamao pedesetih godina...volim beograd svim srcem.mnogo sam putovala,a ono sto ima beograd,zaista ni jedan grad nema...lepotu,nasmejane ljude,kafanice,i kafice...nekako me neka milina obuzme kada se vratim sa nekih putesestvija...i onda od jedanput,idu mladi ulicom,bacaju djubre iz dzepova,skolskih torbi,kao da su ivica i marica,pa ostavljaju tragove,jednom * i kaem alo,dziberi nesto vam je ispalo...jedan se okrete,pa rece...a sta bolan za to tebe zabole....uvek je bilo prljavstine u bg,jer je raskrsnica...svakakvog sveta je bilo tu...ranije kada se nije toliko putovalo avionom,pa siptari iz arbajta dodju do bg stajge,uzmu taxi do njihovog sela,da se vidi kao su bogati :wink: ,pa turci,jer u njihov kraj isao samo bus...itd...ali nikada ovolike prljavstine :( .oko kuce imam zivu ogradu.a preko puta je neka veeelika firma,pa stalno neki vozac nekog ceka...moja baka snimila jednog,jeo burek,sa jogurtom,naravno...ruckao pa ugurao u nasu ogradu.ona se lepo obuce,ode do ograde,i posto je bilo lepo vreme,ubaci mi u krilo kroz prozor onaj njegov paketic :wink: nije mogao da veruje.ali od tada vozaci ne ubacuju djubre u nasu ogradu.sada samo da doskocimo drugim prolaznicima ih sorry sto udavi.
ali jako sam tuzna sto moj grad uvek otvoren za svakoga,polako postaje neki
prljavi,smrdljivi,i to samo zato sto je uvek pruzao ruke,svakom prolazniku. :(
Beograd se pise sa velikim slovom B :wink:

Naravno da svi hoce da budu BEOGRADJANI i meni je muka od njih ali ih isto tako i razumem...
Ja sam vrlo & veoma ponosna na moj grad pa mi je sve to jasno.
Kako se postaje BEOGRADJANIN je smesno pitanje, ocajno, glupo, uzasno... Zar postoji neko ko se ne ponosi svojim poreklom i hoce da bude ono sto nije?
Ako postoji, nek ga zbog ovog pitanja bude sramota!!!

majcheki:
Naravno da svi hoce da budu BEOGRADJANI i meni je muka od njih ali ih isto tako i razumem...
Ja sam vrlo & veoma ponosna na moj grad pa mi je sve to jasno.
Kako se postaje BEOGRADJANIN je smesno pitanje, ocajno, glupo, uzasno... Zar postoji neko ko se ne ponosi svojim poreklom i hoce da bude ono sto nije?
Ako postoji, nek ga zbog ovog pitanja bude sramota!!!
ovo nema veze sa Beogradom,ali pazi ovu pricu....
moja poznanica ,bugarka,platila u nadleznoj opstini,da joj u lk,ne pise mesto rodjenja,vec Sofija!!!
a? :shock:

"Beogradjanin nastaje ISKLJUCIVO rodjenjem,a rodjeni beogradjani su vrsta PLEMSTVA ili vlastele(vi rodjeni beogradjani,ako mi ne verujete,zasecite sebi malo venu i videcete da ce iz nje poteci PLAVA krv)

znaci da rezimiramo,Beogradjani su superiorna visa rasa u odnosu na nekog seljaka iz cacka ili vranja,i ti seljaci ako i dodju u Bg,oni ce tu biti samo kmetovi i robovi i radice za beogradsko plemstvo,koje po ceo dan i noc coolira po fancy kafeima,i vozi(jase) svoje dzipove..."

evo,ovde sam sa ironijom opisao kako neki rodjeni beogradjani dozivljavaju sebe,u odnosu na ostale stanovnike srbije i afrike...

ovakva tema je stvarno suvisna,uzimajuci u obzir da je u ovoj zemlji u kojoj zivimo otislo sve u tri lepe...

uostalom,danas u Beogradu je jedino bitno da imas PARE,a to da li si beogradjanin,ili afrikanac,ili marsovac totalno je svejedno...nazalost

rastamann:
Svako ko voli ovaj grad taman toliko da se njemu prilagodi, a ne da pokushava da ga menja zarad svojih satisfakcija je dobrodoshao. Ostali, marsh na Shar-Planinu...
Bash tako !!!

Ali chinjenica je da Beogradjanin ne mozesh postati !!! Beogradjanin se radja :!:
Ne bi ja mogao da budem ----- ne znam ajde Madridjanin npr !!!

Mada kazu da U NJujorku ima vishe stranaca nego Njujorchana !!! :?:

shishmish01:
rastamann:
Svako ko voli ovaj grad taman toliko da se njemu prilagodi, a ne da pokushava da ga menja zarad svojih satisfakcija je dobrodoshao. Ostali, marsh na Shar-Planinu...
Bash tako !!!

Ali chinjenica je da Beogradjanin ne mozesh postati !!! Beogradjanin se radja :!:
Ne bi ja mogao da budem ----- ne znam ajde Madridjanin npr !!!

Mada kazu da U NJujorku ima vishe stranaca nego Njujorchana !!! :?:

"biti beogradjanin je "privilegija" koja se stice rodjenjem,i NIKAKO drugacije"

znaci,samo kada se dva beogradjanina suprotnog pola ukrste,moci ce da stvore treceg beogradjanina...niko drugi nije i ne moze biti beogradjanin,i po uzoru na srednjevekovno plemstvo,kada taj mali bg-djanin napuni 21 godinu bice proizveden u PRAVOG beogradjanina,samo mu roditelji nece dati mac i stit,vec mobilni telefon i auto...

danas u Beogradu nema nikakvih pravila ponasanja kojima trebas da se prilagodis,zapravo ovo je vec duuugo jedna DZUNGLA u kojoj svako gleda koga ce da u necemu prevari,zezne ili tako nesto,znaci JEDINO pravilo ponasanja je kako se ko SNADJE,nazalost

ja se SLAZEM da postoje svakakvi dosljaci u Bg-u,kojima je na osnovu njihovog ponasanja mesto na nekoj planini,ali meni licno su isto tako besmisleni oni rodjeni beogradjani koji samo o tome pricaju,i ti dosljaci su im jedini problem za sve

uostalom,znas li koliko BEOGRADJANA koji su napustili bg tokom 90tih,pokusavaju sada da budu MADRIDJANI,ili stanovnici neke druge zapadne zemlje u koju su pobegli iz ovog "Belog" grada?

I sta mislis da sad tebi kaze tamo neki madridjanin "e vidi ovog seljaka,dosao u Madrid iz one seljacke Srbije i Beograda"

mislim, mora prvo neki gen da ti mutira
onda postaje strasno vazno sta pise u lk
i ostalo
sem tih slova uglavnom prestanes druge stvari i da citas
jedes burek na novinama i sl. :D

jel, sigurno je u genima upisano :wink:

sta govori geografsko poreklo uopste, jel si bolji i pametniji i vitkiji ako si rodjen u Bgd, ne kapiram

btw. ja ne osecam nikakvu prednost MESTA RODJENJA (bgd), ali ni smetnju. Valjda se dokazujete drugim stvarima a ne mrtvim slovom na papiru.
Nikom nista zbog toga sta pise u lk, nikada. Nit dobijam popuste na kupovinu, niti me murija zaustavlja, niti niti niti ..ne znam već, ništa.

Ali, pomama i povika na sve u bgd koji to iz ovih ili onih razloga (dosta ste ih nabrojali, tiču se (ne)kulture mahom) to nisu....m-m. :? Čemu?
Smesta na ignore, to su gluposti presipoljne. Čist formalizam, gde je suština.

Druga stvar je koliko volis Bgd i da li bacas smece i ostalo. To svakako ne treba mistifikovati, stvar je prosta - prostota. I to nema veze sa lk, uglavnom.

miss:
mila-draga:
Ako nije rodom iz BGD, kako da se dosljak oseti da je postao gradjanin Beograda? Sta mislite?

pa lako!izadjes iz autobusa i bacis kajmak koji si poneo od kuce,kupis pacoti,jedes u meku,uvece izadjes na splavove i obavezno pocnes da govoris `jbt` i jos neke izraze koje smatras modernim i eto...sad si beogradjanin! ova prica je tuzna ali istinita!
Upozorenje - ne bacaj kajmak niposto, u Beogradu je preskup (r.s. rodjena beogradjanka)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back