Kako nas potkradaju operateri mobilne telefonije

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.289
Od svih slusamo lepe price kako mozemo da telefoniramo dzabe uz ovaj ili onaj paket, imamo ovoliko ili onoliko besplatnih minuta, bla, bla, bla ...
Svi smo naravno u skoli ucili da je minut merna jedinica vremena koja sadrzi 60 sekundi. Uvek! Bar tako bi trebalo da bude. Ali nije! z:((

Od "besplatnih minuta" ne ostane ni pola

Sva tri operatera u mobilnoj telefoniji reklamiraju besplatne minute u okviru svojih post paid paketa, ali građani zbog zaokruživanja prilikom obračuna poziva realno ne mogu da iskoriste ni polovinu naznačenih minuta.

Razgovori u mobilnoj telefoniji se zaokružuju na pune minute, tako da se, na primer, tri poziva koja su trajala ukupno 30 sekundi na računu obračunavaju kao tri puna minuta.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da se telefoniranje ranije obračunavalo bez zaokruživanja na pune minute. Prema njegovim rečima, u međuvremenu je neko iz državnog vrha operaterima dozvolio novi način naplate. "Kad pogledate stare ugovore, tamo nije bilo zaokruživanja na 60 sekundi. Tada sam mogao da tražim listing i vidim u sekundu koliko sam razgovarao i nije bilo toga.

Kako kaže marketing menadžerka kompanije "Vip" Nataša Kažić, tačno je da se vreme razgovora zaokružuje na pun minut, bez obzira na to što je korisnik tek ušao u naredni minut pričanja. "Svaki put kad započnete minut, on se u staru računa kao 60 sekundi. Isto tako i za svaki sledeći - ukoliko razgovarate, recimo, 75 sekundi, vama će biti naplaćena dva puna minuta", navodi Kažićeva

Detaljnije o ovome imate na ovom linku:

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Od-besplatnih-minuta-ne-ostane-ni-pola.html

Prema tome, pamet u glavu, stanje proveravajte redovno da ne biste uljuljkani verovanjem kako imate jos ko zna koliko besplatnih minuta upali u varijantu prekoracenja. E, to tek pakleno naplacuju! z:((

Lepo su rekli u ugovoru ' besplatni minuti' a ne ' besplatno vreme'. Dobro je da nisu besplatni sati...

:D

Najjači je mts, meni su dali neki bonus start od 4500 dinara koji ne mogu da trošim ni na šta što ima uključen pdv. na primer da nekome dopunim sa mog broja
prepaid dopunu.
ccc.

Minut, besplatan ili ne, je minut, i traje tačno 60 sekundi. Ne može neko da mi naplati 50 sekundi koje nisam iskoristio, ako sam ja imao uspostavljenu vezu na 10 sekundi.
Npr. očekuješ nekoga ko kasni, i pozoveš da vidiš gde je. Osoba ti se javi, i odmah kaže "stižem", i prekine vezu. Koliko ste razgovarali? Jednu hebenu sekundu, a oni vam naplate ceo minut.
Zamisli da tako rade npr. taksimetri. Postoji cena za km, ali da ti toliko para prebacuje taksimetar na svaki započeti km, iako je prešao svega nekoliko metara.

To zaokruživanje je idiotluk. To je uvedeno tek kada su ugušili zdravu konkurenciju onom hajkom na Karića, i preotimanjem Mobtela. Tada je napravljen monopol tri kompanije, i krenula pljačka građana. Kada bi neko uzeo da izračuna koliko je naplaćeno neostvarenog razgovora građanima Srbije svaki mesec, mislim da bi se došlo do frapantne cifre. Te kompanije građanima Srbije svaki mesec ukradu milione evra.

U svakoj normalnoj državi telefonske kompanije izmišljaju raznorazne popuste kako bi privukli korisnike od drugih kompanija, i bukvalno vode međusobno konkurencijski rat. Samo u Srbiji u toj sferi postoji monopol. Pa, ako već imamo monopol čemu uopšte tri kompanije? Dovoljna bi bila jedna, pa da nam radi šta hoće.

Meni sei sto dopada kad uzmete tarifni paket za 1 dinar, kad potpišite ugovor na 2 god. Mobilni vam se pokvari u roku od nedelju dana i ima grešku koja ne spada pod garanciju ima da plaćate dok vam ugovor ne isteče. Ne morate potrošiti nijedan impuls a sve se naplaćuje kao da koristite uslugu mobilne kompanije.

pre je bilo da se samo prvi minut zaokruzuje a posle prvog minuta se meri u sekundama,

premda
nemojmo zaboraviti da se u okviru besplatnih minuta ne naplacuje uspostava veze

tako da se u neku ruku sve kompenzuje

Dok sam bio vrlo u tim vodama, tako je bilo.
Sto su izmenili ....ne bih znao
Da kradu na mnogo toga....cinjenica je
Posebno na prenosu podataka, koji su nacinili nejasnim a uz to ne osecaju obavezu da upozore i edukuju korisnike android telefona kako da ne nabiju 800mb podataka a da toga nisu svesni
Ok, njihov cilj jeste da zarade, ali neka poslovna etika nalagala bi da bar informisu korisnika kakvo ponasanje i koriscenje telefona moze jako puno da ga kosta, a da to nije planirao
Sve drugo za mene licno je moralno upitno i cista je kradja

Na ugovory za vip postpejd pise da se prvi minut racuna kao 60 sekundi, a svaki naredni kao 30.
A za mts, pre dve god kada sam potpisivala ugovor isto za postpejd, meni je onaj rekao da se naplacuje "prvi minut i svaka naredna sekunda", i to je promrmljao, pa sam ispred njega citala skoro ceo ugovor koji mi je dao da potpisem. Generalno, ljudi i ne citaju te ugovore jer misle da je pro forme radi, ali nije, sve je jasno precizirano.
Ja sam ukinula taj broj, i posle 2 godine mi stize nekih 4000 da platim, ja platila, sad mi je pre neki dan stiglo da imam opet isti iznos da platim, ali da treba da odem u Prvi opstinski sud i sta ti ja znam. Bezobrazluk.

Meni su zaokruživali kad sam bio prenesi 80 paket kod Telenora. Sad sam veći paket i uvek vidim koliko minuta, koliko sekundi imam. Jedino zaokruživanje koje se desi je na računu kad se saberu minutaže svih poziva. na njihovom sajtu imam listing i kad god sam proveravao, sve je bilo cool.
Jednom se desilo da kad sam sistemski gasio GPRS njihova operaterka nije uradila šta sam joj rekao (il' nije prošlo kroz sistem) pa mi nisu naplatili oko 600 dinara dodatnog računa.

U tome nema nikakvog potkradanja, sve je to jasno napisano u cenovnicima, pa kome se ne svidja, ne mora.
Znam da je qurvanjski skroz, ali tako ti je to u kapitalizmu. Da je postenije, ne bi oni tolike pare obrtali.

Pa, u tom kapitalizmu, odnosno u zdravim ekonomijama, postoji i zdrava konkurencija, a ne monopoli. Ovo što nam rade ova tri operatera, koliko ih Srbija ima, je čist dogovoreni monopol. U svakoj normalnoj zemlji se operateri utrkuju ko će ponuditi povoljnije uslove po nižim cenama, samo kod nas su to po dogovoru zaključali. Imaju kao neke povoljne pakete, povoljnije u odnosu na druge, ali saberi-oduzmi, uvek ti dođe na isto, debelo platiš.

Od svih slusamo lepe price kako mozemo da telefoniramo dzabe uz ovaj ili onaj paket, imamo ovoliko ili onoliko besplatnih minuta, bla, bla, bla ...
Svi smo naravno u skoli ucili da je minut merna jedinica vremena koja sadrzi 60 sekundi. Uvek! Bar tako bi trebalo da bude. Ali nije! z:((

Detaljnije o ovome imate na ovom linku:

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Od-besplatnih-minuta-ne-ostane-ni-pola.html

Prema tome, pamet u glavu, stanje proveravajte redovno da ne biste uljuljkani verovanjem kako imate jos ko zna koliko besplatnih minuta upali u varijantu prekoracenja. E, to tek pakleno naplacuju! z:((

U informacijama o paketima pise da li se minuti zaokruzuju, tj. da li je tarifni interval 1 sekund, 1 minut ili 60+1 (prvi minut se tarifira kao minut, koliko god trajao, a svaki sledeci sekund se tarifira i ne zaokruzuje). To nije potkradanje. To je nerazmisljanje i neinformisanost korisnika.

pre je bilo da se samo prvi minut zaokruzuje a posle prvog minuta se meri u sekundama,

premda
nemojmo zaboraviti da se u okviru besplatnih minuta ne naplacuje uspostava veze

tako da se u neku ruku sve kompenzuje

Za kratke razgovore se ne isplati. Baš zbog uspostave veze, ali na duge itekako. Ima jedan paket u Telenoru koji je jako isplativ

Zove se "Prenesi i dopuni" Prema 2 broja potpuno besplatno bez naplate uspostave veze. 1000 minuta besplatnmog saobraćaja unutar Telenora svaki mesec do kraja 2012.

dobiješ i telefon (ako si dovoljno skroman odgovarajući) opcije su opisane ovde...

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Tarifni-paketi/Prenesi-paketi/Prenesi-Dopuni/

U informacijama o paketima pise da li se minuti zaokruzuju, tj. da li je tarifni interval 1 sekund, 1 minut ili 60+1 (prvi minut se tarifira kao minut, koliko god trajao, a svaki sledeci sekund se tarifira i ne zaokruzuje). To nije potkradanje. To je nerazmisljanje i neinformisanost korisnika.

Ne radi se o tome da li piše ili ne u ugovoru. Radi se o tome da je napravljen monopol, dogovor između tri postojeća operatera da se korisnicima saobraćaj u mobilnoj telefoniji učini skupljim, kako bi oni mogli da nizašta pune svoje račune u bankama. Zamisli da samo jedan od njih vrati ono tarifiranje na sekundu, koje smo imali za vreme postojanja Mobtela. Da li misliš da bi ostala dva ostali pri zaokruživanju na svaki započeti minut?

Ne radi se o tome da li piše ili ne u ugovoru. Radi se o tome da je napravljen monopol, dogovor između tri postojeća operatera da se korisnicima saobraćaj u mobilnoj telefoniji učini skupljim, kako bi oni mogli da nizašta pune svoje račune u bankama. Zamisli da samo jedan od njih vrati ono tarifiranje na sekundu, koje smo imali za vreme postojanja Mobtela. Da li misliš da bi ostala dva ostali pri zaokruživanju na svaki započeti minut?

Postoje paketi u kojima se ne zaokruzuje svaki, nego samo prvi zapoceti minut. U MTS-u su to Bel paketi, za ostale mreze ne znam. U MTS-u takodje postoji i paket u kom je tarifna jedinica sekunda, ali to je tzv. otvoreni racun-pretplata je izmedju 150 i 200 dinara, nemas ukljucen besplatni saobracaj vec platis koliko potrosis (uspostava veze je oko 3 dinara, sto je manje od ostalih paketa). Stvar je u tome da su paketi koji izgledaju povoljnije, tj. oni sa mnogo minuta i poruka za manje para, napravljeni tako da je obracunski interval minut. To jeste tipicna navlakusa, ali oni kojima je stalo da prodju jeftinije uglavnom gledaju i ono sto pise u dnu stranice, a ne samo ono sto se kaze na reklami. Reklame se prave tako da se sve ucini povoljnijim, ali to nije slucaj samo u mobilnoj telefoniji, vec i kod reklamiranja vecine proizvoda. Veci broj operatera na trzistu doveo je do toga da cene postanu normalnije a promocije cesce.
Stvar je u tome da niko tu nikoga ne potkrada, nego smo mi veoma neoprezni u kupovini i u potpisivanju ugovora. Prosle zime sam uzela neki novogodisnji promotivni paket u MTS-u, kao platis 10000 dinara na godisnjem nivou i imas neogranicen broj poruka ka svim mrezama i neogranicene razgovore u mrezi. Ugovor je bio napravljen tako da ispadne da se uspostava veze placa samo kada se zovu brojevi koji su van mreze, a na kraju se ispostavilo suprotno-placao se samo u tim "besplatnim" razgovorima. Sluzbenice nisu znale da mi kazu o cemu se radi, na kraju sam za te pare samo presla na drugi paket koji mi je odgovarao a od tih 10000 su placeni racuni za par meseci u tom novom paketu.
Sve u svemu-za pismene pise, ko hoce neka koristi post paid, ko nece-neka placa u pre paidu prvi minut 15 dinara...

Back