Kako napraviti prirodni kolagen?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
398.150
Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu i čini oko trećinu ukupnog proteinskog sastava. Nalazi se u koži, kostima, mišićima, tetivama i ligamentima. Možemo ga posmatrati kao "lepak" koji drži naše telo na okupu, pružajući strukturu i potporu različitim tkivima.Za kožu, kolagen ima poseban značaj jer obezbeđuje elastičnost, čvrstinu i sposobnost obnove. Nakon 25. godine života, naše telo počinje da gubi oko 1,5% kolagena godišnje, što vremenom dovodi do vidljivih znakova starenja.
Clip_2.jpg

Činioci koji ubrzavaju gubitak kolagena

Prekomerno izlaganje suncu – UV zraci oštećuju kolagenska vlakna
Pušenje – nikotin smanjuje dotok krvi u kožu i ometa sintezu kolagena
Višak šećera u ishrani – dovodi do glikacije proteina, što oštećuje kolagen
Nedostatak sna – tokom sna, naše telo obnavlja kolagen
Stres – povećava nivo kortizola koji razgrađuje kolagen

Smanjenje izloženosti ovim činiocima je prvi korak ka očuvanju prirodnog kolagena u koži.

Naše telo proizvodi kolagen iz hranljivih materija koje unosimo. Ključni sastojci za proizvodnju kolagena uključuju:

Vitamin C – neophodan za sintezu kolagena
Prolin – aminokiselina koja se nalazi u belancima, mlečnim proizvodima i pečurkama
Glicin – aminokiselina prisutna u piletini, ribi i goveđem mesu
Cink – mineral koji aktivira proteine potrebne za stvaranje kolagena
Bakar – pomaže u umrežavanju kolagenskih vlakana

Namirnice koje posebno podstiču proizvodnju kolagena uključuju:

Citrusno voće bogato vitaminom C (limun, pomorandža)
Bobičasto voće (borovnice, kupine)
Tamno zeleno povrće (spanać, kelj)
Beli luk – sadrži sumpor koji je neophodan za sintezu kolagena
Riba – posebno losos, koji je bogat omega-3 masnim kiselinama
Kokosovo ulje – sadrži laurinsku kiselinu koja podržava zdravlje kolagena
Med – ima antioksidativna svojstva koja štite postojeći kolagen

Recepti za prirodni kolagen koje možete napraviti kod kuće

Recept sa medom i kokosovim uljem
Ovaj jednostavan recept kombinuje moćne sastojke koji hidriraju kožu i podržavaju proizvodnju kolagena.

Sastojci:
2 kašike meda
1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
Temeljno izmešajte med i kokosovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite na čistu kožu lica. Ostavite da deluje oko 20 minuta. Isperite mlakom vodom i nežno osušite lice.Med je prirodni ovlaživač koji privlači vlagu, dok kokosovo ulje dubinski hidrira i pomaže u zatezanju kože. Redovna primena ove maske čini kožu mekšom i elastičnijom.

Recept sa limunovim sokom i sodom bikarbonom
Vitamin C iz limuna jedan je od najvažnijih sastojaka za podsticanje proizvodnje kolagena, dok soda bikarbona deluje kao blagi piling.

Sastojci:
Sok od jednog limuna
1/2 kašike sode bikarbone

Priprema:
Postepeno dodajte sodu bikarbonu u limunov sok, mešajući dok ne dobijete pastu. Nanesite na lice izbegavajući područje oko očiju. Ostavite da deluje 10-15 minuta. Isperite hladnom vodom.Ovaj recept pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i podstiče cirkulaciju, što poboljšava proizvodnju kolagena. Takođe, vitamin C iz limuna direktno učestvuje u sintezi kolagena.

Recept za domaći bujon bogat kolagenom

Sastojci:

1 kg kostiju (goveđe, pileće ili riblje)
2 kašike jabukovog sirćeta
2-3 šargarepe, isečene
2-3 stabljike celera, isečene
1 luk, isečen na četvrtine
2-3 čena belog luka
So i biber po ukusu
4-5 litara vode

Priprema:
Stavite kosti u veliku šerpu i pospite jabukovim sirćetom (koje pomaže u izvlačenju minerala iz kostiju).
Dodajte povrće, so i biber.
Prelijte vodom tako da sve bude potopljeno.
Dovedite do ključanja, pa smanjite vatru i krčkajte na laganoj vatri 4-24 sata (što duže, to više kolagena će se osloboditi).
Procedite i čuvajte u frižideru do 5 dana ili zamrznite za kasniju upotrebu.
Ovaj bujon nije samo ukusan dodatak jelima, već i bogat izvor kolagena i drugih hranljivih materija koje podržavaju zdravlje kože, zglobova i celog digestivnog sistema.

Prirodne maske za lice koje podstiču proizvodnju kolagena

Maska od belanceta
Belance jajeta obiluje proteinima koji hrane kožu i podržavaju proizvodnju kolagena.
Priprema:
Ulupajte belance jednog jajeta dok ne dobijete čvrst sneg. Možete dodati nekoliko kapi limunovog soka za dodatni efekat. Nanesite na lice i ostavite da se osuši (oko 15-20 minuta). Isperite mlakom vodom.Ova maska trenutno zateže kožu i daje joj svežinu, dok dugoročno podstiče proizvodnju kolagena.

Maska sa želatinom
Želatin je hidrolizovani kolagen koji može pomoći u obnovi kolagena u koži.

Sastojci:
1 kašika želatina u prahu
2 kašike tople vode
1 kašika svežeg soka od limuna

Priprema:
Pomešajte želatin sa toplom vodom dok se potpuno ne rastopi. Dodajte limunov sok i dobro promešajte.
Nanesite na lice i ostavite 15 minuta. Isperite toplom vodom.

Zašto odabrati prirodni kolagen umesto komercijalnih proizvoda?

Prirodni pristup proizvodnji kolagena ima brojne prednosti u odnosu na komercijalne proizvode:

Ekonomičnost – kućni recepti su značajno jeftiniji od skupih krema i dodataka ishrani
Bezbednost – izbegavate potencijalno štetne hemikalije i konzervanse
Transparentnost – tačno znate šta stavljate na svoju kožu
Prilagodljivost – možete prilagoditi recepte prema svojim potrebama i tipu kože
Održivost – smanjujete količinu otpada od ambalaže kozmetičkih proizvoda

Važno je napomenuti da molekuli kolagena u kremama koje se nanose na kožu često su preveliki da bi prodrli kroz površinu kože.
Zato je podsticanje prirodne proizvodnje kolagena kroz ishranu i kućne preparate često delotvorniji pristup.link

kažu da je bolji da li goveđi kolagen ili je obrnuto? ja sam imala utisak da mi pomaže ono što se razmućuje, ali opet ne znam možda sam blesava pa mi se čini? i ne znam pošto se to razmućuje i u vodi i u čaju i u soku, da li smeta hidrogenizovana voda? i ona je baš zdrava i ne znam sme li da se kombinuje?

Back