Kako najpametnije potrositi 25000 eura?

Ma i ja bih to spuc'o bez problema na dobar auto, po par meseci na Tajlandu i Brazilu, fensi garderobu...
Al' fora je shto se ovolika kolicina novca nema odjednom mnogo puta u zivotu... pa bih hteo da sa ovim ipak neshto napravim...

I o biznisu sam razmisljao... i to proizvodnja i izvoz rakije.
E sad tu ima jedna druga parcela (tj. imanje) koja je na plodnom zemljistu, cak je i veca, gde bi moglo da se zasadi par stotina stabala sljive... pa za koju godinu da se krene sa tim. Al' kako nemam iskustva.... a i drzava kako sam cuo stalno zaHebava proizvodjache (te plati ovo, ono, angazuj tehnologa, polj. tehnicara, strucnjaka za sve i svashta), pa se sve to na kraju zakomplikuje...
A i kontam da bi mi 25000 eura bilo malo za sve to, prvenstveno jer bih hteo da napravim prepoznatljiv brend u kom bi stranci uzivali sa zadovoljstvom... umesto da rakiju izvozim samo nashoj 'dijaspori'. Kontam, kad chovek spomene "Smirnoff", svi znaju na kakvu vodku misli.... A stranci koji su probali rakiju sa nashih prostora, kazu da je 100 puta bolja i jacha od vodke... samo nije iskorisceno to kako valja... pa bih, ono, da igram na tu kartu....

Kako sam samo ambiciozan :mrgreen:
Болдовано: Веома разумно и не дозволи да те нешто поколеба.
Одлична ти је идеја за ракију. :ok:
Имај на уму да већина почетника у приватном бизнису пропадне у првих 5 година рада.
Мој предлог ти је да ако ниси искусан у послу са ракијом кренеш са домаћим тржиштем и малим количинама док "не уђеш у посао". А ако ти "крене" онда прошируј.

Даћу ти пример једне моје познанице фризерке:
Имала је изнајмљен малецки салон неких 5-6 година. Све порезе и дажбине је поштено плаћала, све је поштено пријављивала и радила. Једва да је имала неку зараду.
Онда јој се указала прилика за велики салон и преселила се тамо. Међутим већи салон је повукао и веће трошкове. Пред крај је узимала новац од маме пензионерке да би имала за кирију. Морала је да затвори салон.
Онда се запослила код своје сестре у салон и сазнала да њена сестра иако је салон велик има мизерне трошкове. Телефон=0дин а прича нон стоп преко телефона, грејање=0дин, раднице па и она непријављене, кирија мизерна, ..., ...
Ову причу сам написао из разлога да бих ти уколико не знаш дочарао начин пословања у Србији (успешан и неуспешан).

Мораш добро да се распиташ на који начин да будеш успешан у том послу.

u fakultete za svu decu...(nemoj samo najstarijem, molim te)

25 hiljada evra za školovanje dece na fakultetima? a za šta tačno? možda deca uopšte neće hteti da studiraju a verovatno neće megatalentovani i ambiciozni za studije u inostranstvu. a kod nas je ko što rekoh obrazovanje manje-više besplatno i jeftino.

no, okreni-obrni dolazimo do toga da nešto konkretnije ne možeš s tom lovom.

tvoja ideja biznisa zahteva verovatno osim vremena i veća ugalanja i veće komplikacije, mislio sam na nešto komercijalnije i manje

nemam pojma. bolje potroši što pre na nešto što ti prvo padne na pamet, tako ćeš imati neko zadovoljstvo a ovako samo bačene pare.

Ma i ja bih to spuc'o bez problema na dobar auto, po par meseci na Tajlandu i Brazilu, fensi garderobu...
Al' fora je shto se ovolika kolicina novca nema odjednom mnogo puta u zivotu... pa bih hteo da sa ovim ipak neshto napravim...

I o biznisu sam razmisljao... i to proizvodnja i izvoz rakije.
E sad tu ima jedna druga parcela (tj. imanje) koja je na plodnom zemljistu, cak je i veca, gde bi moglo da se zasadi par stotina stabala sljive... pa za koju godinu da se krene sa tim. Al' kako nemam iskustva.... a i drzava kako sam cuo stalno zaHebava proizvodjache (te plati ovo, ono, angazuj tehnologa, polj. tehnicara, strucnjaka za sve i svashta), pa se sve to na kraju zakomplikuje...
A i kontam da bi mi 25000 eura bilo malo za sve to, prvenstveno jer bih hteo da napravim prepoznatljiv brend u kom bi stranci uzivali sa zadovoljstvom... umesto da rakiju izvozim samo nashoj 'dijaspori'. Kontam, kad chovek spomene "Smirnoff", svi znaju na kakvu vodku misli.... A stranci koji su probali rakiju sa nashih prostora, kazu da je 100 puta bolja i jacha od vodke... samo nije iskorisceno to kako valja... pa bih, ono, da igram na tu kartu....

Kako sam samo ambiciozan :mrgreen:

Тих 25.000 евра и јесте и није нека лова, али може неки посао да се започне с тим новцем и по мени би то било и најпаметније.
Кад већ имаш и земљу на којој може нешто да се засади, уместо шљиве, засади лешник, јер то је готов производ и не требају ти никакви технолози, већ имаш готов производ и повежеш се са кондиторском индустријом и њима директно продајеш лешник. Оно што је јако битно, Србија увози 90% лешника. За узгајање лешника није потребно земљиште високог квалитета, нити је узгајање лешника нека компликација која се не може савладати, једино што од садње садница треба да прође 3 године до првог рода, а са 5 година саднице достижу скоро пуну родност. Тако да је то улагање у будућност, али веома уносно.
Ето изложих идеју, коју сам чувала за себе. :)

Recimo da posedujete pozamasan komad zemlje na kome treba da se izgradi objekat od javnog interesa. Recimo da u ime drzave eksproprijaciju vrsi vrlo bogata strana kompanija, koja vam nudi 25000 eura. Recimo da je to za vash prosecan zivot ogromna svota novca, koju ne biste tek tako da spiskate, i sad razmisljate kako najpametnije to da utrosite.
Recimo da su vam do sada pale na pamet sledece opcije:
- orociti novac u banci
- dici i opremiti sprat na postojecoj kuci u rodnom gradu
- kupiti jednosoban stan u prigradskom naselju nekog veceg grada... tipa Bg, ili Ns.
- Uloziti u fakultetsko obrazovanje dece (a ima ih troje) u zemlji, i usavrsavanje kasnije.
- Uloziti u studije najstarijeg deteta na jednom od najboljih svetskih Univerziteta.

Imate li jos kakvu ideju? :lol:

Malo je bezveze da pitas ljude sta s parama kad to zavisi od tvojih licnih sposobnosti. Neko sa tim novcem (ili cak sa nekom manjom sumom) moze da napravi super posao ukoliko je za nesto sposoban, a neko moze da ih spiska ulaganjem bilo u posao bilo u svoju decu (koja mozda nece dostici aspiracije roditelja koji je ulozio u njih). Dakle, da bi ti se dao kvalitetan odgovor ili savet, moraju pitani znati u cemu si umeshan da bi mogao u to da ulozis novac. Ukoliko nisi umeshan ni u cemu, onda batali preduzetnicke investicije, kupi tu sitnu nekretninu i shtekaj dalje na sitno. Sve ostalo sto si naveo kao mogucnosti, totalno je bacanje tih para.

Poslednja izmena:
Recimo da posedujete pozamasan komad zemlje na kome treba da se izgradi objekat od javnog interesa. Recimo da u ime drzave eksproprijaciju vrsi vrlo bogata strana kompanija, koja vam nudi 25000 eura. Recimo da je to za vash prosecan zivot ogromna svota novca, koju ne biste tek tako da spiskate, i sad razmisljate kako najpametnije to da utrosite.
- orociti novac u banci
- kupiti jednosoban stan u prigradskom naselju nekog veceg grada... tipa Bg, ili Ns.
- Uloziti u fakultetsko obrazovanje dece (a ima ih troje) u zemlji, i usavrsavanje kasnije.
- Uloziti u studije najstarijeg deteta na jednom od najboljih svetskih Univerziteta.

Imam ja, recimo, daj meni lovu, nikog neću pitati za savet, a već unapred znam gde bi otišle ;)
A sad ozbiljno. Ne bih u banci oročavala nikad više, pamtim neka zla vemena, I mi smo doziđivali sprat na kuću, kasnije deca otišla u škole, pa se ćerka udala i sin oženio a nama dvoma sada kuća prevelika. Ako imaš troje dece greh je po meni samo u jedno ulagati, svi troje su tvoji, treba deliti na ravne časti.
Možda je najbolje kupiti neku garsonjeru u BG ili NS i lepo izdavati, na duže staze se veoma isplati. Moja sestra ima u NS garsonjeru od 29m2 koju je platila 20000EU, mesečna kirija je 150EU plus režija, pa ti vidi za koje vreme se novac vrati, a posle samo zarada.

- orociti novac u banci

..ne za te pare ne bi prodala..a, ako im baš treba daće mnogo više..i sa više
ćeš znati šta ćeš..sa ovim možeš nešto, da se pokrpiš, ali ništa veliko ni
pametno uraditi ne možeš...

Back