Kako na osnovu kubikaže odrediti maksimalnu brzinu motora ili auta?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aleksej_BASO:
Znas kako, slagao sam. :) Vozili smo se 182-3 tako nesto, davno je bilo pre dve godine...

Bilo je to na Futoskom putu od bolnice kada se ide prema Futogu, ima dosta, jedno 2-3 kilometra, mozda i manje ili vise, nemam predstavu. Sumnjam da ti nesto znaci ali ko je iz NS zna gde je to, bar su kod nas sve ulice ravne i dugacke :)

Vidi snaga je snaga, a ako motor ima i ubrizgavanje to je jos jedan + :wink: . KAdet moze da bude bolji od Tigre samo ako je laksi, Tigra ima oko 1000-1100kg ako se secam dobro, (a mozda i gresim, ali dosta je teza od Corse iste generacije) ne znam za kadeta, ali sumnjam da ima mnogo ispod 900kg.

E sada da se vratim na brzinu.... SVI ali BUKVALNO SVI brzinomeri LAZU U PLUS. To je jednostavno tako iz bezbednosnih razloga da bi proizvodjaci skinuli odgovornost sa sebe u nekom slicaju....

E sad razlika izmedju skupih i jeftinih kola je KOLIKO laze. Npr BMW 3 iz 88. na 220 pokazuje 224, dok Yugo GVX (imam novine Auto Revija iz 88. verujem da su im merenja vrlo ozbiljna) pokazuje 180, a ide 155.... Tako mnogi tvrde da je njihov stojadin isao 190 :shock: :shock: :shock: ili 180 i to je puno.

Tako da sumnjam da je Kadetov brzinomer mnogo precizan znaci bar 10-15 minimum je sporiji. Naravno i od tih Tigrinih 190ak se treba odbiti 10ak km/h ali je ipak novji auto i ozbiljniji. Inace odstupanje je najcesce progresivno, znaci ako pri srednjim brzinama sat pokazuje 10km/h vise na maksimalnoj ce mnogo vise da pokaze.

E sad nauka..... :) Nesto malo teorije kretanja.

Kadet Cw=0,32 (GSI Cw=0.30) A=1,85
Tigra Cw=0.31 A=1,78

Cudno ali Cw im je jako slican....

Imam neku formulu kojom se moze racunati maksimalna brzina, za bilo koji auto.TJ moze se za zadatu brzinu izracunati potrebna snaga.

Malo je duza formula pa je necu pisati, ali nije me mrzelo da racunam, jer sam bas odavno hteo da vidim bas za tigru koliko moze da ide, teoretski. I dobio sam da za brzinu od 190km/h treba

Tigri 93KS
Kadetu 95KS...

To moze malo da izmeni ako je put bolji ili tako nesto, ali to je to...

E sad koliko je bilo "pametno" ici kroz grad 180ak... Pa naravno da nije, ali o tome se ne razmislja, bila je noc i nije nigde bilo nkoga. A drugar je tek kupio auto, pa ono malo da ga isprobamo...:) E sada sta se desilo na kraju, vozi drugara do brzo i na kraju pravaca semaf a posle semafora ima jos jedan tako dugacak pravac, ali na semaforu crveno.... I nista stadosmo mi na pola raskrsnice, sreca da nije bilo nigde nikoga a ono pored na pandurski auto.. :shock: sreca panduri parkirali i otisli na pljeskavice ... :-)

Inace kocnice su na tigri odlicne, pa i pored dobosa nazad prednje su mnogo vaznije! retko koji prosecan auto ima nazad diskove, i s obzirom na sve samo se jako brzim i snazinm automobilima "isplati" stavljati diskove nazad je oni malo komplikuju izradu ako su nazad... Na tigri je jedino limarija ocajana.

Ej , aj da batalimo ovo, meni je brzinomer tacan , pokazuje max. brzinu kao i kod drugih opela, kod mene 190 ali da li je to fizicki stvarno manje 10 ili 15 km, to me ne zanima(nikada necu autoputem voziti kadet 190 konstantno sat vremena i nece mi biti bitno hocu li preci 175 ili 180 km za tih 60 minuta),posto kod svih automobila cajger laze, mislim da to nije mnogo ni bitno, moze se proveriti zaletanjem pred miliciju sa radarom, ali se ne isplati nikako :)
Inace, znam za tu formulu ( pricao mi drug) on je zna i napamet, ali ta formula je krajnje glupa i nebitna, zato i nema neku svrhu jer ne sluzi nicemu) (kadet ima 890kg,ali nisam siguran)
Tigra je super auto, jako mi se svidjao kada je izasao( znam za limariju - kod kadetta je jos gora situacija) , kocnice su Ok (bolje od kadeta koji ima lose kocnice) ali opel je do skora imao za nijansu slabije kocnice nego konkurencija...
Da ne kvarimo vise ovu (pomalo) besmislenu temu, vec je dovoljno receno (i previse)
Pozdrav !

Superbird:
Moj komsija je vozio svoju Corsu 1.2 180+ tako da je tvoj kadet pusiona :wink: a javicu vam kad budem ukrao tramvaj i navukao 160km/h koristeci duracell baterije :D

Da ;) ma kakvi on bre vozi kadeta 190 ;) i verovatno ima jos malo gasa ;) tako da bi izvukao mozda i vise ali kada je u pitanju odbrana obraza (mism tu neka Corsa, Tigra ili ne daj Boze Calibra, da ga obidje) navuko bi on i 200+ ;)

Garwor:
Nije to nista. Ujakov trabant karavan... :D

Ej mozete se vi zezati ali ovo sada sto cu vam ispricati ziva istina ;)

Vozim se ja sa ortacima u Madjarskoj... A znate kakvi su njihovi autoputevi, ko avionska pista!!!!

I idemo normlno 120 kad ti prolazi trabant pored nas!!! :shock: :shock: :shock:

Mi pogledamo ono dve esktra ribe madjarice i samo se smeskaju!!!

Znaci vozile su sigurno 20-30 km/h brze!!!!Hahahahaha!!!!

Na semaforu crveno, drug i ja u njegovom polu 1.4, ispred nas ascona i fica (prvi u redu). Zeleno, ascona se odvaja levo a fica pocinje da odmice. I tu ja pocnem da zajebavam ortaka, te vozis ko baba, te pobeze ti figuar itd. a on samo pokaza na brzinomer : 90 km/h !! Ja sam se naravno izgubio, kao i fica... :wink:

Par dana kasnije vidimo opet tog ficu ( nas 5-6 sa sve rancevima na ledjima ) parkiranog, a lik stoji naslonjen na njega i prica sa nekim. I tu primenimo stari fazon : jao vidi gume, pozadi pise E 750 AMG (imao nalepnicu), dal moze 150 itd. Naravno upalilo je : lik je seo, stisnuo do patosa par puta i uradio 180 u stilu muscle cara. Sad ga jurim da vidim sta je ubacio posto ficin motor nije sigurno...

intra:
Ne mora da znači možda je bušena glava, drugi klipovi itd.

CUO SAM DA JE NEKO U FIKUSU UBACIO WARTBURGOV MOTOR. WARTBURG IMA 2-TAKTNI MOTOR I ZA NJEGOVU KUBIKAZU I TEZINU IMA PTILICNU SNAGU A PORED TOGA IMA I SOLIDAN OBRTNI MOMENT. FICIN MENJAC JE PRAVLJEN ZA DOSTA SPOTIJI MOTOR DOK SE WARDZA VRTI NA VEOMA VISOKIM OBRTAJIMA. POSLEDICA TOGA JE TA DA JE FICA PICIO PREKO 160 KM/H !!!!!!!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back