Kako mali Djokica zamislja trgovinu ili kome je u interesu ovakvo stanje?-autorska tema

Ukupan izvoz Srbije je 19 milijardi dolara
a u Svajcarskoj izvezu samo satova u vrednosti 13 milijardi :zcepanje:

za sve one koji bi "stitili domacu prozvodnju"

Izvini, ali zasto nisi uzela za primer recimo Belorusiju pa da je poredis sa Srbijom.
Pazi molim te, Svajcarci imaju toliki izvoz satova, pa ima i Mercedes stostruko veci izvoz ,
ali kakve to sve veze ima sa Srbijom?
Ja tu i tamo kupim nesto preko neta iz USA i opasno platim i carinu i PDV, cak i za vrednost robe od recmo 60 dolara.
Ja inace zivim u Nemackoj.

Razumem otišao si ili otišla si da nešto kupiš on-line i zabolelo te je : da si građanin CH bi platio bi 10 dolara (ili koliko već) a ovako kao citizen Srb plaćaš 80 i odmah koristiš priliku da opljuneš po svojoj državi

Uzgred čudimo se što razni diletanti kada dođu an vlast kroje zakone za sebe - pa evo, to si takvi likovi .

Aj zdravo .

ti zapravo podrzavas ovakvu ekonomsku politiku
da li funkcionise-NE .
PAMETNOM DOSTA
pa gde je tu mozak i zdrav razum
a onda u nedostatku argumenata kreces da vredjas

toliko o tome ko je diletant

Izvini, ali zasto nisi uzela za primer recimo Belorusiju pa da je poredis sa Srbijom.
Zasto da je poredim sa drugim bananama? Zasto ti ne zivis u Belorusiji vec u Nemackoj?

Pazi molim te, Svajcarci imaju toliki izvoz satova, pa ima i Mercedes stostruko veci izvoz ,
ali kakve to sve veze ima sa Srbijom?
Pa moze da nam sluzi za motivaciju jer opisuju koliko nam je zapravo bedna proizvodnja a satro "stitimo proizvodnju" carinama.
A kod njih jedan prozivod na nivou cele ekonomije jedne drzave slicne velicine.

Ja tu i tamo kupim nesto preko neta iz USA i opasno platim i carinu i PDV, cak i za vrednost robe od recmo 60 dolara.
Ja inace zivim u Nemackoj.
U Srbiji bi platila jos "opasnije"...uostalom mozes sama da izracunas i da potvrdis sebi......
Odnosno kako dodje cariniku taj dan, bar po iskustvima raznih ljudi. Ima bas na forumu primer da je za torbu od 15 dolara trazeno da plati 600 dolara carinu.

ti zapravo podrzavas ovakvu ekonomsku politiku
da li funkcionise-NE .
PAMETNOM DOSTA
pa gde je tu mozak i zdrav razum
a onda u nedostatku argumenata kreces da vredjas

toliko o tome ko je diletant

Tvoje ideje u vezi ekonomije su genijalne i pod hitno neka kotizacija na svetskom kongresu ... šteta da takve inovacije ovde propadaju .

Zasto da je poredim sa drugim bananama? Zasto ti ne zivis u Belorusiji vec u Nemackoj?

Pa moze da nam sluzi za motivaciju jer opisuju koliko nam je zapravo bedna proizvodnja a satro "stitimo proizvodnju" carinama.
A kod njih jedan prozivod na nivou cele ekonomije jedne drzave slicne velicine.

U Srbiji bi platila jos "opasnije"...uostalom mozes sama da izracunas i da potvrdis sebi......
Odnosno kako dodje cariniku taj dan, bar po iskustvima raznih ljudi. Ima bas na forumu primer da je za torbu od 15 dolara trazeno da plati 600 dolara carinu.

Sigurno nisam dosla u Nemacku zbog nekih niskih carinskih stopa na robu iz Amerike, a visokih u Srbiji
pa sam bas zbog toga napustila Srbiju :D
Nasa proizvodnja jeste nikakva, ali to sa uvoznim carinskim stopama nema nikakve veze.
I bre, idi direktno u Rim, Cirih pa tamo kupuj, ko te tera da kupujes u Srbiji robu iz Italije ili Svajcarske.

Sigurno nisam dosla u Nemacku zbog nekih niskih carinskih stopa na robu iz Amerike, a visokih u Srbiji
pa sam bas zbog toga napustila Srbiju :D
Nasa proizvodnja jeste nikakva, ali to sa uvoznim carinskim stopama nema nikakve veze.
I bre, idi direktno u Rim, Cirih pa tamo kupuj, ko te tera da kupujes u Srbiji robu iz Italije ili Svajcarske.
Pa dobro to sto ti ne vidis veze izmedju carine, ekonomije, standarda, proizvodnje ne znaci da jedno sa drugim nema veze.

To nije dobar primer...Covek je pokusao da uveze kopiju,pa su ga odvalili na carini,posto je kopija bila propisno obelezena.
Nije hteo da prizna da je kopija,zato sto ce ga teretiti za povredu intelektualne svojine,a original torba je kostala po katalogu nekoliko hiljada dolara.
Kao kad bi doterala nov Mercedes na carinu a pokazes da si ga platila 2000e.
to nisu MOJE ideje vec sve normalne drzave primenjuju
ali mi moramo da idemo glavom kroz zid i teramo neke svoje ekonomske politike koje su nazadne i ne vode nas nikuda
Normalne drzave je kljucna rec u svemu tome.Da bi dostigli nivo da mozemo tako da se nazivamo,treba da prvo menjamo sebe iz korena,pa posle sve ostalo.
Zato i treba da se poredimo sa Belorusijom i Kirgistanom,a ne sa normalnim zemljama.Dzabe nam zakoni kad smo mi takvi kakvi smo...

To nije dobar primer...Covek je pokusao da uveze kopiju,pa su ga odvalili na carini,posto je kopija bila propisno obelezena.
Nije hteo da prizna da je kopija,zato sto ce ga teretiti za povredu intelektualne svojine,a original torba je kostala po katalogu nekoliko hiljada dolara.
Kao kad bi doterala nov Mercedes na carinu a pokazes da si ga platila 2000e.

Normalne drzave je kljucna rec u svemu tome.Da bi dostigli nivo da mozemo tako da se nazivamo,treba da prvo menjamo sebe iz korena,pa posle sve ostalo.
Zato i treba da se poredimo sa Belorusijom i Kirgistanom,a ne sa normalnim zemljama.Dzabe nam zakoni kad smo mi takvi kakvi smo...

Za prvi deo. Ja ne znam sta je bio slucaj sa tim carinjenjem.
Pazi hajde da smo mi zemlja koja nesto narocito pazi na intelektualnu svojinu.
Gde god se okrenes kopije Armani, Sanel i slicno.
Ali Ok, neka bude da je to slucaj.

Ako zelimo da se menjamo , sigurno se necemo promeniti ako se poredimo sa zemljama koje su kao mi ili gore.
Sta je poenta tog poredjenja? Osetimo se bolje na tren....???
Sigurno od njih necemo nista nauciti.
Zato znam da je gadno kad shvatis da zemlja tvoje velicine ima GDP deset puta veci ali to upravo govori o nasim mogucnostima. Neiskoriscenim.

Back