Kako koristiti magnezijum

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.297
Četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, magnezij, sudjeluje u preko 300 enzimskih reakcija u tijelu:

• formiranju kostiju
  • metabolizmu bjelančevina, masti i ugljikohidrata
  • formiranju ATP-a
  • aktiviranju nekih vitamina
  • grušanju krvi
Utjecaj magnezija usko je vezan i za imunološki sustav i to i za specifični i nespecifični imunološki odgovor, a pomaže i pri radu živčanih stanica i stanica srčanog mišića. Prednosti magnezija ogledaju se također u kontroli šećera u krvi, kao i krvnog tlaka.
mg.jpg

Simptomi nedostatka magnezija​

Istraživanja pokazuju kako je nedostatak magnezija česta pojava. Veliki dio populacije ne unosi preporučene dnevne doze magnezija uslijed osiromašenja tla, nedovoljne konzumacije namirnica bogatih magnezijem, ali i povećanih potreba u pojedinim populacijskim skupinama kao što su sportaši, rekreativci, trudnice te kronični bolesnici.
Neki od simptoma nedovoljnog unosa magnezija su:
  • mišićna napetost i grčevi
  • glavobolje i migrene
  • umor
  • tjeskoba
  • strah
  • depresija
  • nesanica
  • nervoza
  • dismenoreja
  • aritmije
Najbolji izvori magnezija su:

• cjelovite žitarice: zob, pšeniča, ječam, riža…
  • mahunarke: soja, grah, leća, slanutak…
  • orašasti plodovi i sjemenke: sjemenke bundeve, brazilski oraščići, bademi, indijski oraščići…
  • povrće: špinat, rajčica…
  • voće: datulje, grožđice, suhe šljive
  • riba: list i tuna
  • tamna čokolada, kakao
  • voda

Odobrene zdravstvene tvrdnje za magnezij​

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) za magnezij odobrava slijedeće zdravstvene tvrdnje:
  • Magnezij ima ulogu u procesu dijeljenja stanica
  • Magnezij doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji
  • Magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju
  • Magnezij doprinosi održavanju normalnih zubi
  • Magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita
  • Magnezij doprinosi normalnoj sintezi proteina
  • Magnezij doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
  • Magnezij doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • Magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića
  • Magnezij doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava

Preporučeni dnevni unos​

Preporučeni dnevni unos kod nas je postavljen na 375 mg dnevno, u Europi se kreće između 100 mg i 500 mg dnevno. Preporučeni unos u SAD-u je 400-420 mg za muškarce i 310-320 mg za žene.

Fito aroma

Iz koje hrane ćete dobiti magnezijum?
Crna čokolada ga ima.
Avokado ga ima-recept za avokado sos? Mrnjau, ništa bolje niste jeli!
Orašasti plodovi ga imaju, a tu su u vrhu bademi.
Semenke-dr Petrović je godinama trubeo o semenkama, ali-da... semenke bundeve, semenke suncokreta-jeftino, a korisno!
Riba?
Banane?
Lisnati zeleniš?
Magnezijum je važan mineral kojeg možda ne dobijate dovoljno.
Srećom, mnoge ukusne namirnice će vam dati sav magnezijum koji vam je potreban.

Pobrinite se da imate izbalansiranu ishranu i povećajte unos gore navedenih namirnica kako biste održali svoje zdravlje čvrstim, a telo zadovoljno.
:zaljubljena:

definitvno pomaze kod uvrtanja misica ili problema sa kicmom...kad ga uzmem a to je retko uzimam onaj magnum bez secera u kesicama posle dorucka...dovoljno je 3 dana po jedna da se resi problem...najgore je bilo uvrtanje misca na listu, grc noge...to ume da bude tako zaebano da sam jednom ne znajuci da je to zbog nedostatka magnezijuma uzeo iglu i bo misic ko nezdrav... i dan dans imam oziljke od te "intervencije" :lol:

definitvno pomaze kod uvrtanja misica ili problema sa kicmom...kad ga uzmem a to je retko uzimam onaj magnum bez secera u kesicama posle dorucka...dovoljno je 3 dana po jedna da se resi problem...najgore je bilo uvrtanje misca na listu, grc noge...to ume da bude tako zaebano da sam jednom ne znajuci da je to zbog nedostatka magnezijuma uzeo iglu i bo misic ko nezdrav... i dan dans imam oziljke od te "intervencije" :lol:
Za te grceve u nogama leka nema, savetuje se i to bockanje iglom, ali to kad te uhvati onaj grc na sred noge,
ja to nikada nisam smela da radim, neurolog mi je savetovao da pijem jabukovo sirce pred spavanje, ali
sam ja nasla drugi sistem koji mi za sada pomaze, mozda je samo i neka moja uobrtazilja, ali pojedem pred
spavanje nekoliko kiselih krstavcica ( iz tegle) popijem i malo to nekog sirceta i nemam vise grceve.
Da li to ima veze s mozgom za sada ne ne znam, ali mi pomaze da me nocu ne bude grcevi i da moram da
hodam desetak minuta.

Igla je dobra samo za grc pod vodom.

Za te grceve u nogama leka nema, savetuje se i to bockanje iglom, ali to kad te uhvati onaj grc na sred noge,
ja to nikada nisam smela da radim, neurolog mi je savetovao da pijem jabukovo sirce pred spavanje, ali
sam ja nasla drugi sistem koji mi za sada pomaze, mozda je samo i neka moja uobrtazilja, ali pojedem pred
spavanje nekoliko kiselih krstavcica ( iz tegle) popijem i malo to nekog sirceta i nemam vise grceve.
Da li to ima veze s mozgom za sada ne ne znam, ali mi pomaze da me nocu ne bude grcevi i da moram da
hodam desetak minuta.
hoce u snu... meni je stariji lekar koji je bio kucni priajtelj slucajno kad mu rekoh sta sam imao, oma mi rekao nemas magnezijum...covek imao 80 i kusur godina, kako da mu ne verujem.

Samo magnezijum-hlorid ulje ili gel sa spoljnu upotrebu.
Govorim iz iskustva, koristim ga i sam i preporučujem svim svojim klijentima. Bio sam skeptičan u početku, ali nisam bio lenj da istražim neka ispitivanja i naročito iskustva drugih u praksi. Onda sam prvo isprobao na sebi oko mesec dana (kao što radim i sa ostalim stvarima), pa sam onda počeo da preporučujem i drugima i do sada nije bilo greške.

ma znam bre...nikad u zivotu nism doziveo takvu situaciju, jednom bilo slicno kada sam plivao u grckoj 3km od obale, ali sam legao na ledja i proslo posle nekoliko minuta...ovo je bilo zbog stresa i verovatno zbog ishrane, kuj ce ga znati.
Pozanavao sam mnogo ljudi koji su u kupacim nosili igle.To su ljudi koji su skloni grcevima i znajuza to.mene ranije dok sam bio aktivniji,ne verujem da me je 10 puta hvatao grc,a posle povrede,kada je trofirala leva noga,kad god radim nesto u cucecem stavu,obavezno me hvata grc,ili u list,ili u prste leve noge.Boli kao djavo.

Back