Kako je zelena bila moja dolina

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
U mom kraju obolenja od kancera su postala sve češća. Gotovo da i ne pamtim kad je neko umro od nečeg drugog. Ne znam da li su to posledice poslednjeg bombardovanja od strane naših proverenih prijatelja, posledice Černobilja, prekomerne upotrebe pesticida i neadekvatne zaštite prilikom upotrebe istih, zračenja radona, ili isparenja formaldehida iz jeftinog nameštaja od iverice...ili ko zna čega.
Čudno je gledati čoveka koji je živ i radi svakodnevne poslove, i znati da najesen neće sabrati letinu.
. Sve brže su popunjava malo seosko groblje.
Više me i ne hvata onaj neprijatni grč u želudcu kad mi saopšte ko je umro. Ćutim, bez pravog pitanja i bez komentara.
Gledam već zapuštene voćnjake onih koji su na bolji svet otputovali prošle godine, a njihove udovice, zbog nemoći, odustale od istih. Izlomljene grane i velika, sad već posivela korovska trava. Porušene istrulele tarabe, i urušeni krovovi pomoćnih zgrada, ili čak i kuća, onih koji su otišli još ranije.
Dok žurim sa jednog posla na drugi, i u sebi ubeđujem sebe kako je pametnije da mislim o poslu koji radim, ne mogu da se ne zapitam:

Kako li se sa ovozemaljskom prolaznošću bore žene sa onog, tj ovog, foruma? Kad li su one otupele na prizore smrti i propadanja, i kada su prestale previše emotivno da o tome razmišljaju?

A onda se vratim vizuelnim utiscima, tim nimalo lepim prizorima, gledam ih tupo i razmišljam kako zemlja promeni 100 ćoravih Radovana( koliko li okatih?) i kako je zelena bila moja dolina, i dolina onih kojih nema više.
Onda me prene nalet vetra, huk planine, varljivo proletnje sunce koje se promoli iza oblaka, zvuk auta nekog kvazi građanina koji žuri u rodno selo da poseje bašticu, ili nešto sasvim peto, i požurim za poslom, da ne gubim dan.

• Podržavam
Reactions: Em.
gde je to, koji kraj
za sad je to stabilno al uvek moze da iznenadi. relativno sam kul, remeti kad se bliska okolina ... umre
poremeti to, mama i tata su zivi i jos tu neki. a neki kao relativno bliski, samo deluje da su otputovali tako mi izgleda. tj ne relativno bliski ali recimo rodjak
pa kad ti se prva smrt desi onda valjda oguglas a i u gradu uopste oguglas valjda na takve stvari znaci jos od osnovne skole. i kad gledas tv sa raznim ubistvima i to.
zamisljam da bi mi bilo lakse da umrem, nije da ovde ima neceg :lol:
al ko da se pitam
mozda bih bila hrabrija da znam da je ima, kad nesto dozivis adrenalin proradi ne razmisljas previse i ne mucis se ali sada cemo ovako

Kako li se sa ovozemaljskom prolaznošću bore žene sa onog, tj ovog, foruma? Kad li su one otupele na prizore smrti i propadanja, i kada su prestale previše emotivno da o tome razmišljaju?
Kako su otupele na prizore smrti ?
Jednostavno , gledale su kako smrt svakodnevno uzima svoj danak i nadale se (i bogu molile) da među tim istim nesrećnicima na snimcima iz ratom zahvaćenog područja neće prepoznati nekog svog...

Kao što je majka mog druga prepoznala glavu sina u rukama UČK, kao trofej na slici.
Kao što je moja majka dotrčala kod mene kući neznajući šta će tamo da zatekne...jer je cela oblast gađana kasetnim bombama.
Sagorele su.... od tolikih strahova.

... ne mogu da se ne zapitam:

U prvi mah htedoh da iskuckam nešto duhovito... ali... vidim da si se baš potrudio oko teme... pa reko ajd i ja da se potrudim oko, kakvog takvog, odgovora...

Smrt, kao konačno odredište svih nas, tačka B prema kojoj se krećemo, neko joj je bliži, neko dalji, neko ide peške, neko brzim vozom... znači ništa posebno, kraj nekog puta, kraj nekog filma...
I sad zameraš nekome da nema "previše" emocija, da mu fale, nedostaju... a emocija svakako ima... ali ti tražiš više-previše... tj. pitaš se...
Pa neko sa previše emocija... o smrti... bi bio mrtav iako to nije, iako nije stigao do tačke B...

Tvoje pitanje je bilo upućeno ženama, ne znam zbog čega, ali mogu ti odgovoriti i na to... neće ti biti pravo, nije ni meni... žene su pametnije... :cry:

Back