Kako je srpska reč palačinka nastala od srpske reči plahta

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.880
Palačinka
Prvi put na Svijet izadao Mrkalj o Iliji Gromovniku, 2021.

Dolazi od srpske reči plahta. I tu se odmah uočava semantička veza jer palačinke i jesu čaršavčići od testa.

Međutim, put koji je plahta prešla to palačinke je prilično izokolan i avanturistički.

1. Srpsku reč
plahta preuzeli su Grci i uveli u grčki kao plakous. Srpsku reč plahta uzeli su i Latini kao placenta, (čitalo se kao [plakenta], kasnije [plačenta]).

2. Latinsko placenta izgovara se i kao plačenta, a u jezičkoj upotrebi kod Mađara dobija i vokalizaciju početnog konsonantskog klastera (up. knjiga - konjig, Zlatan - Zoltan, sreda - serda itd.), pa postaje palačenta, odakle je i današnje mađarsko palačinta.

3. Mađarsko palačinta (placsinta) postaje palačinka kod okolnih Slovena (npr. Česi i Srbi) i kod Austrijanaca (Palatschinken).

I tako je srp. palačinka postalo od srp. plahta.

Ne kažem da je problem, nisam lingvista, napisala sam šta mi je neibično. Plahta je reč koja nije iskljičivo srpska, već se javčavlja i kod drugih slovenskih naroda npr kpd Slovaka, Rusa, a verovatno i kod drugih.
Pa, ako je slovenska onda to ne isključuje da je srpska. Što ti smeta ako je i srpska? To je prvo, a drugo je da Zapadni i Istočni Sloveni nisu mogli doći u kvalitetniji dodir sa Grcima i Rimljanima, za razliku od Srba.

Na nemackom je to Pfannkuchen ( Pfanne je tiganj,
Kuchen= kolac), na ruskom blini, sa plahtom mi to sve stvarno nema
nikakve veze, a i plahta pojma i nemam sta znaci.
Idi, bre, begaj. :hahaha:

Na nemačkom nemačkom jeste to što kažeš (biće kalkirano sa engleskog pan-cake), ali na austrijskom nemačkom je, kao što i rekoh Plachinken. Kao što se kaže na austrijskom matura Matur, a paradajz Paradeiser. Inače paradajz dolazi kalkiranjem od češkog rajče, rajčata, skraćenice od rajské jablko (literally “apple of paradise”).

Onda nemački Nemci uzmu indijansku reč tomato, jer, bolje i od od astečkog tomatl nego po slovenskoj reči, kao kod Austrijanaca - Paradeiser.

PS. Na kom potforumu si moderatnica?

Back