Kako je putnik bez iskustva u letenju spasio avion od pada i sleteo nakon što se pilot onesvestio

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.893
Evo čitam, za neverovati. Kao u filmu. Pilot se onesvestio a on uskočio iako pojma nije imao šta da radi...

Image1.jpg

čekaj da sastavim tekst...

Kada je putnik Daren Harison čuo svog pilota da kaže da se ne oseća dobro i video ga kako se iznenada sručio preko kontrolora jednomotornog aviona, bacivši ga u ronjenje, krenuo je u akciju.

Harison je bio jedan od dvojice putnika u avionu Cessna 208 koji je leteo sa Bahama na Floridu.

Uprkos tome što nije imao iskustva u letenju, popeo se preko tri reda sedišta u pilotsku kabinu, pomerio pilota sa svog sedišta i uspeo da stavi par slušalica i uspostavi kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja — sve dok je avion išao nadole.

U audio snimku iz poziva koji je uputio kontroli letenja u kuli Fort Pirs, rekao je: „Imam ozbiljnu situaciju ovde. Moj pilot je bio onesvešćen. Nemam pojma kako da upravljam avionom."

U početku Harison nije znao gde se uopšte nalazi avion kojim je letio. Uz pomoć kontrolora letenja rečeno mu je da leti napred i počne postepeno spuštanje, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo.

Dok se približavao Palm Biču na Floridi, Robert 'Bobbi' Morgan, instruktor letenja sa pola radnog vremena sa iskustvom pilotiranja aviona Cessna, pozvan je sa pauze da pomogne.

Za Morgana, sletanje nije bilo ništa drugo do čudo.

„Pilot je pao na komande, a onda su ga gurnuli nazad, izvukli su ga iz sedišta, onda moraju da se popnu na komande i povuku avion da bi se popeo iz zarona u kome je bio. “, rekao je Morgan u emisiji „TODAI“ na NBC-u.

„Samo sam rekao: „Izgledaš sjajno, malo si brz, ono što želim da uradiš je da uhvatiš gas. Samo povucite to malo unazad jer nam je potrebno da usporite“, priseća se on.

Svi su bili na palubi kako bi pomogli putniku-pilotu da bezbedno sleti...

Polasci na međunarodni aerodrom Palm Bič su zaustavljeni, hitne službe su poslate, a vozila i avioni su uklonjeni sa piste kako bi se oslobodio prostor, saopštila je FAA.

„Nikada nismo imali ništa slično… Osećao sam se kao da sam u filmu“, rekao je Morgan, prema saopštenju FAA. „Svi su želeli da učestvuju i izašli su iz kancelarija da pomognu na bilo koji način“.

Kada je došlo vreme da avion sleti na pistu, nakratko je nestao sa radara, rekao je Morgan.

„Mora da nije bilo više od 10 sekundi. I nastavio sam da razgovaram s njim, a on mi je rekao: 'Na zemlji sam, šta želiš da sada uradim?'", priseća se Morgan. „Srce mi je potonulo i samo sam pomislio 'Hvala Bogu'."

Kada je stigao na pistu, putnik nije znao kako da zaustavi avion pa su ga kontrolori uputili kako da koči i podesi poluge, saopštila je FAA.

Harison, izvršni direktor kompanije za dizajn enterijera čija je žena trudna, povukao se sa pristajanja sve dok je bio u japankama nakon pecanja na Bahamima.

Nakon bezbednog sletanja, jedan pacijent je prebačen u lokalnu bolnicu, saopštila je vatrogasna spasilačka služba okruga Palm Bič. Putnici nisu zadobili povrede, saopštila je FAA.

Back