Kako je nastala pesma "Highway Star" od Deep Purple, a i druge

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262

Ova pesma je rođena u autobusu za turneju koji je išao u Portsmut 1971. godine kada je novinar pitao bend kako stvaraju pesme. Da bi demonstrirao, gitarista Riči Blekmor je zgrabio akustičnu gitaru i počeo da svira rif koji se sastojao od jednog "G" akorda koji se ponavljao iznova i iznova, dok je vokal Ian Gilan improvizovao tekstove preko toga. Pesma je dorađena i izvedena je iste noći.

Pesma se prvi put pojavljuje na LP Machine Head iz 1972. godine. Pesma ostaje jedna od glavnih komponenti benda na koncertima uživo, i bila je uvod u set čak i pre nego što je objavljena na bilo kom albumu.

Prva objavljena verzija uživo, snimljena uživo za nemački TV program Beat-Club u septembru 1971. godine, nalazi se na DVD-u History, Hits & Highlights '68–'76. To je početna numera na live albumima Nobody's Perfect (1988), Come Hell or High Water (1994) i From the Setting Sun... (In Wacken) (2015).

Najpoznatija live verzija je predstavljena na live albumu Made in Japan iz 1972. godine. Gardijan je rekao: „Blekmorovo sviranje je poput sile prirode u verziji Made in Japan; ti oštri akordi u uvodu, i taj neverovatan solo koji sadrži karakteristične neoklasične silazne staze, kombinujući duhove Baha i Džimija Hendriksa.

Deep Purple - Made in Japan - Highway Star (video)​

Ah ... Made in Japan ... još uvek imam tu ploču mada mi gramofon odavno nije u upotrebnom stanju. Doduše sa nje sam radije slušao onu megaproduženu verziju Space Truckin koja je nekoliko puta duža od studijske ili The Mule kao svojevrstan odgovor ovog benda na Moby Dick, čuveno bubnjarsko izvođenje Cepelina.
U pesmi Highway Star bih se pre svega zadržao na središnjem delu u kojem dominiraju Lordove klavijature. Očigledna neskrivena fascinacija Bahom koja je i sasvim razumljiva imajući u vidu klasično Lordovo muzičko obrazovanje i činjenicu da su orgulje baš u Bahovom, dakle baroknom periodu bile ključan instrument, da bi kasnije izgubile taj uticaj. Bah je inače bio zapamćen i kao izuzetan izvođač, a ne samo kompozitor.
Lord je ključno uticao na Blekmorovu zainteresovanost za klasičnu muziku stvorivši od njega zapravo prvog gitaristu neoklasicizma. Mnogo godina kasnije je recimo Melmštajn priznao da je u tom pogledu upravo Blekmor prvo uticao na njega.
Iz nekog razloga su Deep Purple bili najpopularniji bend u Japanu, što je potpuno drugačije od recimo SAD gde su Cepelini imali apsolutno preimućstvo. Sam bend se Japanu odužio pesmom Woman From Tokyo

.
Најбољи њихов албум који им је донео бесмртност...

under-no-circumstance.jpg

.

uf
tehniči, zanatski, kako god je gledaš uzor i savršenstvo
al ne mogu da je čujem, gadi mi se, sto puta sam se pitao zašto i nemam odgovor
Dabome. Dosadan bend
Nema tu neke velike priče. Imaš verziju priče da je pesma satanističke. Itd. ko hoće da bunari...

Aj dalje...House of the Rising Sun je pesma o javnoj kući.
To zna i malo dijete.

Back