Kako izbjeći naknadu pamet

Izolujes se i ne razgovaras ni sa kim o svojim delima a i sam ne razmisljas o istim - po principu sto je ucinjeno ucinjeno je.
Samo ne znam koliko pametno ziveti na taj nacin, jednostavnije jeste, ali da li je pametno?
Umesto da je izbegavas bolje je da iz nje izvuces pouke za sledeci put. Na kraju krajeva pesimista je samo optimista sa iskustvom :)

ocel mi neko prevede pitanje
smiley_emoticons_number1_a.gif
eto, tako si dogurao i do 9.980. poruke

1:17 I upravih srce svoje da poznam mudrost i da poznam bezumlje i ludost; pa doznah da je i to muka duhu.
1:18 Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku.

Znam, "Knjiga propovednikova"... :)

Istina je previše teška za čoveka, a upravo mudrošću je on natovari na sebe.
Čini mi se da je steći mudrost kao skočiti sa provalije na polja puna zlata.
Primakneš se nečem vrednom, a zapravo izgubiš sve.

to ne mora tako biti. tko hoće živjeti s istinom, mora njegovati predanost, prihvatiti svijet kakav je i odreći se želja i očekivanja koja su vezana za izmišljotine (slutim: sebičnih, zlonamjernih i glupih). u tome nema osobite radosti, ali nestaje i patnja zbog razočaranja koja doživljava zbog nestvarnih predodžbi. to ne znači da postaje fikus, kako se ovdje naziva nekoga tko nema mogućnosti djelovanja. štoviše, čovjek poštedi sebe i druge („postaje dobar“) mnogih bolova, neugodnosti i neuspjeha i nauči cijeniti bitno. bitno (stvarnu ugodu) fantasti često ni ne prepoznaju, a muče druge i sebe zbog nemogućnosti ostvariti svoje fikcije, težnje i ciljeve te svojom umišljenom dobrotom (uspostavljanje nebeskog, najbolje svjetskog božanskog poretka). valjda ne moram nabrajati daljnje bezbrojne suvremene primjere ludosti, koja razara luđaka i njegovu okolinu, ne bi li si taj pripisao nekakve imaginarne bodove i uživao u toj predodžbi i sili, koju pomoću zajedničke sporazumne fikcije vrši nad drugima!
nije li ta igra previše glupa i mučna za sve pod nebom?

to je od prilike sažetak izbora tekstova, objavljenih pod imenima lao tse i čuang tse.
nedjelovanje, jedan od istaknutih glagola ovog svjetonazora, sad se ne bi usudio razložiti (vani sije sune
bye.gif
).

Poslednja izmena:

Back