KAKO IZBEĆI PLAĆANJE RAČUNA STARIJIH OD GODINU DANA

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Rupa u zakonu koja briše dugove!!!

Dosetljivi advokat iz Stare Pazove je pozivajući se na Zakon o obligacijama platio račune samo iz 2010. godine, i na taj način uštedeo 110.000 dinara, jer je umesto 160.000 dinara platio samo 50.000 dinara

Zakon o obligacijama propisuje da je za građane rok zastarevanja dugova samo godinu dana. Ukoliko u tom roku onaj kome se duguje nije pokrenuo tužbu, taj dug se smatra zastarelim

Nalaženje rupa u zakonu je već odavno jedno od omiljenih zanimanja naših građana. Što je veća korist od onog što je zakonodavac zaboravio da napiše, ili može da se tumači na drugačiji način, to je interesovanje za propise veće. Tako se poslednjih meseci u maloj sremskoj opštini Staroj Pazovi intenzivno “studira” Zakon o obligacionim odnosima. Sve je krenulo od tamošnjeg javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”. Kod njih je došla osoba koja pet godina nije platila nijedan račun za vodu, i umesto da plati dug pozvala se na Zakon o obligacijama. Možda je slučajno, ali reč je o advokatu.Miloš Pavlović, pravnik u “Vodovodu i kanalizaciji”, kaže da je advokat koji je došao kod njih bio dužan 160.000 dinara.“I pored tog duga on je rekao da račune starije od jedne godine neće da plati, jer su ta dugovanja zastarela. Rekao je i da zna da tako piše u Zakonu o obligacionim odnosima i da na to ima pravo”, objašnjava Pavlović.
Naime, pomenuti zakon određuje da je rok zastarevanja duga za građane godinu dana, dok je za privredu tri godine. Ukoliko u tom roku onaj kome se duguje nije pokrenuo tužbu, taj dug se smatra zastarelim. Naravno, u ovom slučaju propust je napravio “Vodovod” koji nije na vreme tužio advokata.Po principu “da se Vlasi ne dosete”, i da i drugi staropazovčani ne krenu putem pomenutog advokata, “Vodovod” je počeo intenzivnije da se brine o dugovima i da poziva dužnike na razgovor kako bi im predložio pogodnosti za plaćanje, na odloženo, na rate, i to za razne kategorije potrošača. Rok od godinu dana u kome zastareva dug je previše kratak, jer u “Vodovodu” tužbu šalju posle deset meseci jer se ranije parnica ne isplati zbog troškova suđenja.

Ali jel to vazi za distribuciju posto vecina duguje od pre 10 god:think:

Aha, ote mi misao iz glave.
Posto je to izveo pravnik,advokat po trenutnom zanimanju,on je to namerno uradio,poznavajuci zakon.Bez obzira sto su mu na salteru pretili,on se na to nije obazirao,jer je dobro znao za ovu caku.Prema tome,vas dvoje koji ne citate tekstove do kraja nego ofrlje,pitajte najbolje nekog pravnika kojeg zasigurno znate i on ce vam tacno reci da li da idete ili ne na placanje racuna za struju.

Posto je to izveo pravnik,advokat po trenutnom zanimanju,on je to namerno uradio,poznavajuci zakon.Bez obzira sto su mu na salteru pretili,on se na to nije obazirao,jer je dobro znao za ovu caku.Prema tome,vas dvoje koji ne citate tekstove do kraja nego ofrlje,pitajte najbolje nekog pravnika kojeg zasigurno znate i on ce vam tacno reci da li da idete ili ne na placanje racuna za struju.

Da, da....pročitala sam post više puta i ovaj poslednji...već sam se raspitala..;)

Ta zastara nije nista novo i nista epohalno, ne mora se biti advokat pa da se to zna, ali je rijetkost da neko moze to da iskoristi bez obzira da li se radi o vodovodu, distribuciji itd.Samo ako preduzece kome dugujete ne vodi racuna o svojim potrazivanjima min. godinu dana, a vi se pripremite i placate im redovno tekucu potrosnju godinu dana onda ovo moze da prodje i da se pozovete na zastaru, vecina ozbiljnih preduzeca vas tuzi ili iskljuci sa mreze i time ta zastara propada, zato se i ne uzdajte u nju puno, kad-tad moramo platiti ono sto smo potrosili, sa drzavom ne moze drugacije bez obzira na sve.

Ta zastara nije nista novo i nista epohalno, ne mora se biti advokat pa da se to zna, ali je rijetkost da neko moze to da iskoristi bez obzira da li se radi o vodovodu, distribuciji itd.Samo ako preduzece kome dugujete ne vodi racuna o svojim potrazivanjima min. godinu dana, a vi se pripremite i placate im redovno tekucu potrosnju godinu dana onda ovo moze da prodje i da se pozovete na zastaru, vecina ozbiljnih preduzeca vas tuzi ili iskljuci sa mreze i time ta zastara propada, zato se i ne uzdajte u nju puno, kad-tad moramo platiti ono sto smo potrosili, sa drzavom ne moze drugacije bez obzira na sve.

Nije problem u zastari, odnosno zastarelosti duga kad dobiješ tužbu za ono što stvarno duguješ. Problem je kad ne duguješ, a oni te tuže i to još tako što ti tužbu baci poštar pored poštanskih sandučića, bez potpisa, bez ičega.

Evo, iz Zakona o obligacionim odnosima:

"Jednogodišnji rok zastarelosti

Član 378

(1) Zastarevaju za jednu godinu:

1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;

2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;

3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;

4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

(2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene."

To izgleda da samo mi naivni tako mislimo! Mi smo glupi i blesavi jer placamo potroseno, a "genijalci" razmisljaju kako da to izbegnu.:besna: Odavno sam naucila da se prvo placaju racuni (za struju, vodu i ostalo), a ono sto ostane rasporedis za hranu, hemiju itd. Izvinjavam se ljudima kojima posle tih izmirenih racuna ne ostaje gotovo nista za hranu, recimo, ali postoje i beneficije za one koji imaju mala primanja.:think: Znam da, nazalost, ima i onih koji ne bi imali 'leba da jedu kad bi izmirili sve svoje racune (ima li ovde takvih?), ali ne razumem ljude koji iz ciste obesti i nemarnosti (a imaju para) ne placaju racune i onda razmisljaju da to uopste ne urade ni u buducnosti. A vidjamo ih kako vozikaju kola, idu na zimovanja i letovanja, trose pare na skupu garderobu i ekskluzivnu hranu... :besna: Takvih dosta ima, a oni najvise kukaju, a oni koji nemaju, stisnu ono malo svoje crkavice sto ostane posle placanja racuna, pa gledaju da kupe sto jeftinije (i to samo hranu i hemiju, a o garderobi, kafani, letovanju ni ne sanjaju) i da nekako preguraju do sledece plate. :sad2: Ej, zivote! :dash:

Poslednja izmena:
Tacno, ali mi koji placamo smo onda totalni idioti! :besna: Samo, znas, za takve stvari treba biti debelokozac, ili se takav roditi.:poludeo: Ne moze to svako! :histericna: Ili jesi ili nisi...prevarant!!! :mafijas:
Upravo tako!
Lošem ... platiši ... i jedna dlaka smeta!
Koja je razlika da potrošim vodu, struju, komunalne usluge i ne platim, u odnosu na to da uđem u samouslugu, napunim korpu i odem kući a da ne platim?
Za mene tu razlike nema!
Već i sam naslov teme se ne razlikuje od recimo: "Kako u prodavnici uzeti robu i ne platiti"

Krađa je oduvek bila i ostala krađa!

Ukrasti i uzeti to su dve različite stvari.
Ako čovek uzme nešto što zna da nije njegovo i treba platiti, a nema nameru da plati – to je za mene ili krađa ili pljačka!

drugo je ako ti neko da a ti ne možeš da platiš .
Možda je moguće uveriti nekog pametnog da advokat sa početka ove priče nema para da plati utrošenu struju, ali ovog Duduka – nikada!

U svakom slučaju ne bih voleo da na bilo koji način ikada imam posla sa tim advokatom. On je za mene samo pljačkaš i baraba!

Poslednja izmena:

Back