Kako imati vise operativnih sistema u jednom laptopu (dual boot)

To za one koji vole da se igraju sa operativnim sistemima i da je racunar zanimljiva igracka sa kojom ces da se igras....ali ako trazis stabilnost i brzinu bez vidljivih bagova onda je deset odlican. Voleo bih da vidim te 7ce i Xp na mobilnim telefonima....sto se nikad nece desiti. Kako je iOS presao na mobilne uredjaje morao je i Win pa tako je 10 jedina koja sve radi, pored androida i iOsa....zaboravite sve windowse ispod 10.

Ja koji nisam obozaval windowsa i godinama sam na linuksima, kada sam ga prvi put stavio na neki stari komp sa malim HDD osetio sam kako komp dise, radi bar tri puta brze i ne baguje.....od tada ga stavljam na sve uredjaje...U isto vreme osim lite verzija linuksi postaju sve tezi i dave kompjutere starije od par godina.
Moj prvi dual boot je bio windows 7 i ubuntu preko wubi instalera a posle klasicno sam ubacio na dve particije i grub.

Mali je to prostor,jer ti treba i treca particija recimo gde ces drzati slike,muziku i neke pisane podatke.Rako kada dodje do problema sa OS-om,pa mora da se reinstalira,onda ne bi pogubio te podatke jer ponovna instalacija OS-a podrazumeva formatiranje particije.Mozda je najbolje da probas virtuelno drugi OS.Imas toga dosta tutorijala na You Tube.

Video sam u tvom prethodnom odgovoru da ti je SSD 240gb, prema tome ti ne bih preporučio da radiš dualboot jer su ti potrebne barem 3 particije mislim mozes na dve ali bolje da imas trecu za fajlove jer ako reinstaliras sistem moras da pravis backup fajlova. Jer ceš opet imati malo prostora na particiji gde ti je 7 i 8 pritom ta particija na kome je windows se stalno puni a ti brisanjem tempa ne mozes postici oslobadjanje dovoljnog prostora za bilo šta, kad tad ćeš reinstalirati sistem a onda backup. Tako da ako zelis dualboot treba ti više prostora na SSD. Posto vidim da si naglasio da ti 8 treba za ove igrice i programe koje si naveo, mislim da sve to mozes koristiti i na 7. Ta dva sistema su identicna samo se razlikuju po tome sto je 8 optimizovana za touchscreen. Tako da ne preporucujem ti ni da se prebacujes na 8, ako laptop moze da ti podrzi 10 skini nju a ako ne najbolje ostani na 7.

To za one koji vole da se igraju sa operativnim sistemima i da je racunar zanimljiva igracka sa kojom ces da se igras....ali ako trazis stabilnost i brzinu bez vidljivih bagova onda je deset odlican. Voleo bih da vidim te 7ce i Xp na mobilnim telefonima....sto se nikad nece desiti. Kako je iOS presao na mobilne uredjaje morao je i Win pa tako je 10 jedina koja sve radi, pored androida i iOsa....zaboravite sve windowse ispod 10.
Bili su XP tableti, a i moze Windows 7 na telefonu, pokrece i Skyrim

Tesko …jedino od windowsa sto je vredelo je Xp i 7
baš tako
plus bile najbolje sigrice, sad samo ovaj Duty za slabije koncentrisane i bez obaveza i cimanja....

Pošto i mobilni telefon mož da odštampa dokument u besplatnom ms word-u ili excel-u kao i da proveri poštu, ne vidim više svrhu kompjutera čak ni sa Ubuntu Mate-om a ne Njindonjsom.

Kupiš Switch ili PS5 i pičiš FIFA 22
Sirotinju o čiviluk - živi čoveče!

čega?
linux nije predvidjen za desktop buraniju ali eto - mož sve da radi
plus radi istom brzinom i pola sata i mesec dana bez reseta
brže drlja recimo internet video stream-ove (tv, yoitube...) za početak, to i kreten iz Foče može rodjenim očima da zaključi.
Windows usporava zato shto ne rade update inkrementalno nego kumulativno,
znathchi kako ti idu apdejti ma kolko ih bilo rade iz potchetka uvek :P

čega?
linux nije predvidjen za desktop buraniju ali eto - mož sve da radi

Што је иронично јер је Linus "направио" кернел искључиво за десктоп како је сам рекао. :mrgreen:

Имаш на YouTube-y када су га питали зашто Linux није популаран на десктопу (тако куцај) колико на телефону (Android).

Poslednja izmena:
Што је иронично јер је Linus "направио" кернел искључиво за десктоп како је сам рекао. :mrgreen:

Имаш на YouTube-y када су га питали зашто Linux није популаран на десктопу (тако куцај) колико на телефону (Android).
imaš i ono kada je sam Linus rekao da ne ume da koristi (ogroman broj) linuksa

zapravo on pravi "motor" (kernel) a ostali klepaju "automobil oko tog motora" a "on ne zna kako da vozi te automobile jer jedan ima tvrd menjač drugi automatski treći nema retrovizor..."

Linus je ljubitelj Gnome2 okruženja koje i jeste najpraktičnije a za rad i najbrže rešenje.

Gnome2 odavno ne postoji iako je Ubuntu nastao na njemu a onda prešao na Unity ali isto tako organizovao tim genijalaca za ljubitelje Gnome2 okruženja Ubuntu-MATE koji jeste Gnome ali 3

imaš i ono kada je sam Linus rekao da ne ume da koristi (ogroman broj) linuksa

zapravo on pravi "motor" (kernel) a ostali klepaju "automobil oko tog motora" a "on ne zna kako da vozi te automobile jer jedan ima tvrd menjač drugi automatski treći nema retrovizor..."

Linus je ljubitelj Gnome2 okruženja koje i jeste najpraktičnije a za rad i najbrže rešenje.

Gnome2 odavno ne postoji iako je Ubuntu nastao na njemu a onda prešao na Unity ali isto tako organizovao tim genijalaca za ljubitelje Gnome2 okruženja Ubuntu-MATE koji jeste Gnome ali 3
On u stvari nema vremena da se zeza a često menja hardver i sebi i porodici, pa preferira turnkey distroe.

Back