Kako i po kojoj ceni kupiti stan u izgradnji ?

Ja sam se dvoumila izmedju dva stana,oba na petom spratu.Jedan je bio nov (nadogradnja),dvosoban do 50-ak kvadrata,28000 eura (u Sremskoj Mitrovici),u samom centru,sto ima i svojih mana ,jer je ta ulica uzasno prometna,tu je i pijaca pa je uvek bucno i iskreno plasila bih se pustiti dete samo napolje,e sad nema to veze,ja se zagrejala za taj stan i povedem tatu da pogleda,jer on ima svoju gradjevinsku firmu,pa da kao kompetentan da svoju ocenu,medjutim kad je on video,rekao mi je da ni slucajno ne uzmem,jer je bas on sa svojom firmom bio unajmljen da odradi zavrsne radove (keramiku,gips itd) i kaze mi da je to ocaj jedan kako je to zidano,da ce mi zidovi popucati,da izolacija nije nikakva,i da je to sve samo prividno lepo.I tako se ja odlucim da kupim stan u staroj gradnji,peti sprat,potkrovlje,za isti novac,a imam 70 kvadrata,doduse 20m2 mi se nalazi bas pod kosinom,ali funkcionalno je,jer sam duz cele kosine u dnevnoj sobi odlucila da napravim policu,tj nesto kao licnu biblioteku,a kosinu u spavacoj sobi nismo izbijali,nego smo napravili vratanca iz dnevne sobe i to je sada jako lepa i funkcionalna ostava.Tata mi je sa svojim radnicima kompletno renovirao stan.A naselje je predivno,sve nam je tu i vrtic i skola i prodavnica,ma milina jedna.A pre nego sto smo se uselili,stanovali smo 6 meseci u novogradnji i to je bilo za izludeti.Ne mogu da verujem kako lose zidaju te nove zgrade,pa to ce se sve raspasti za par godina.

Inece stan sam kupila na kredit,ali ne uz subvenciju,na koju nisam imala pravo,jer sam mladja od 21 godine,ali podigla sam kredit od 36000,28000 dala za stan,ostalo za renoviranje(jos je malo moralo i da se doda),jer smo bas sve promenili.A neki majstori jos nisu hteli ni da naplate,jer to je kao bilo gratis za direktorovu cerku,hehe.

LJudi, ako vas neko zavrne tako da 10 godina ne radi zgradu, onda ste omasili u sovjim ugovorima. Ugovor treba da je ovjeren u sudu (predugovor manje-vise, ali ugovor biste ipak trebali potpisati ako nemate povjerenja u izvodjaca) i da sadrzi clan po kome se svako kasnjenje u izgradnji naplacuje. Dakle kazete odbija se, lupam 1% od ukupne cijene za kasnjenje od mjesec dana. Sva kasnjenja do mjesec-mjesec ipo bih svakako tolerisala jer mogu postojati razne poteskoce u izgradnji, u smislu vrmenskih prilika, promejna u zakonu o izgradnji i sl. Dakle, sto se mene tice - da kazem da bi do 2 mejseca mogao da kasni. Ali te fore - nema ga vec godinama. Sta reci - lose ste citali ugovor!

Uvijek bih gradila preko nekoga ko stavom uliva povjerenje, a tim prije ako je vec negdje gradio stambene zgrade, makar to ne bilo u gradu u kom ja kupujem. Nebitno, znaci da covjek zan posao! Sa druge strane, i najbolji investitor je jednom morao da podigne prvi objekat. Ne volim da idem sa mislju da su svi prevaranti i lopovi.

Ja bih dala za stan u izgradnji u Beogradu od 10 000 evra do 20 000 evra, ako je u sivoj fazi, znaci omalterisan iznutra, od 50, 60, kvadrata.

U prevodu dala bi 200 eura po kvadratu za stan!
Hahahahahahahahaha!
***, nije ti Beograd selo kraj varosice... Toliko bre placevi kostaju, pobogu!
E, kad nisi u toku sa cijenama - cuti mame ti...
E, u svakom slucaju, nadjes li stan od 50m2 za 10 000 u bilo kakvoj fazi, zovi me, odma i ja jedan da uzmem! :)))))) :lol: :lol: :lol:

Ja imam vrlo sveza iskustva (od pre 2-3meseca) sa kupovinom stanova.

E, pa novogradnja je veliki rizik, Tol`ko smo se muvali po gradilsitima da sam videla svasta - zgrade koje tako deluju lepo, ali kada odes iza zgrade, a ono nista nije zavrseno... Posle ce se ispostaviti da oni kasne sa gradnjom VEC 3 god - kada smo hteli da vidimo neki njohov vec gotov objekat (sto obavezno treba raditi!), a ono nemaju ba nista vec sve neki objekti koji se grade, ali niti jedan da je zavrsen (jer kako koji stan prodaju tako se pare slivaju u izgradnju na drugoj lokaciji i tako u krug).

Onda papiri - ogromna broje je sa neodgovarajucim papirima pa bi posel imao problema da taj stan prodas ili da ga uknjizis.
Najcesce investitor izadje iz gabarita i eto problema (to ne mozes unapred znati da ce uraditi).
Ili ti nude papire po kojima ces, u stvari, biti suinvestitor sto je ogroman zez jer ima silne pare posle da das - ma, sreca te smo se mi jedan broj godina bavili nekretninama, ali ovakve mitljevine mi nismo prodavali.
Da ne pominjem ko je sve investitor....

Na nekim nemogucim lokacijama smo jos i pronalazili pristojne stanove (kvalitet novogradnje je jako losh, novo pa se cakli, ali to sve ubrzo propadne); najbolja gradnja je bila ranih 70-tih kada se znao red u gradnji)...
Obican stan u zgradi iako je cena paprena - e, to me vise privlaci. Ali i takva kupovina ima svoje rizike (mada mnogo manje), no to je vec sasvim druga tema.
Ako hoces da kupis stan u izgradnji, otvori cetvore oci!
srecno!

O, da samo znate kolike su cijene u Podgorici... Moj suprug i ja zelimo, takodje, da kupimo stan na kredit ali samo HIPO ALPE banka daje stambene kredite... Kod njih za dvosoban stan od 55m2 mjesecna rata na 30 godina iznosi 700e.. A stanovi u izgradnji se krecu od 1300 - 2000e po kvadratu. Pa mozete misliti kako je!? Cijene su uzasne.. Mi trenutno placamo jednosoban stan 200e.. i nadamo se da ce cijene stanova da padnu

LJudi, ako vas neko zavrne tako da 10 godina ne radi zgradu, onda ste omasili u sovjim ugovorima. Ugovor treba da je ovjeren u sudu (predugovor manje-vise, ali ugovor biste ipak trebali potpisati ako nemate povjerenja u izvodjaca) i da sadrzi clan po kome se svako kasnjenje u izgradnji naplacuje. Dakle kazete odbija se, lupam 1% od ukupne cijene za kasnjenje od mjesec dana. Sva kasnjenja do mjesec-mjesec ipo bih svakako tolerisala jer mogu postojati razne poteskoce u izgradnji, u smislu vrmenskih prilika, promejna u zakonu o izgradnji i sl. Dakle, sto se mene tice - da kazem da bi do 2 mejseca mogao da kasni. Ali te fore - nema ga vec godinama. Sta reci - lose ste citali ugovor!

Uvijek bih gradila preko nekoga ko stavom uliva povjerenje, a tim prije ako je vec negdje gradio stambene zgrade, makar to ne bilo u gradu u kom ja kupujem. Nebitno, znaci da covjek zan posao! Sa druge strane, i najbolji investitor je jednom morao da podigne prvi objekat. Ne volim da idem sa mislju da su svi prevaranti i lopovi.

Poenta je,Nevena,...što za stan u izgradnji i možeš potpisati samo predugovor,jer se ugovor ne može potpisati prije nego što izvođač ne završi stanove,dobije upotrebnu dozvolu i uknjiži ih...A predugovor,ovjeren u sudu ili ne,možeš okačiti mačku o rep,ako je investitor odlučio da te zezne...Kad daš novac,posle je pravdu teško izganjati...Znam slučajeve gdje su ljudi kupili stan u izgradnji,dali sav novac...izvođač do tada bio pouzdan...sve što je započeo i završio je...ali,eto tu zgradu,nije...I sad već tri godine problemi,zgrada nezavršena,imovinski odnosi neriješeni,izvođač bankrotirao...džaba i predugovor i sve...
Veliki je rizik takve kupovine...

Da, limunada, bas je tako.
Ali tu postoji jos jedan problem: advokati ce `ladno reci da su papiri OK (ako su zaista u redu). I ako se posle ispostavi da sve to propadne (bilo da investitor bankrotira ili prosto ne zavrsi), taj isti advokat koji je savetovao da se moze kupiti stan ce samo reci: "Tuzite ih!"
Tuziti ne znaci da ce se i dobiti pare nazad... to ne znaci bas nista!
Advokat ne moze znati dal` ce investitor izaci iz gabarita... niz stvari ne moze znati.... ali ce samo reci (ako nesto krene naopako) "tuzite ih".
Pa sad kako da verujes?

Zato i ne kupismo nov stan vec iz otkupa. :cool:

Back